Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Cinc assignatures pendents que la Llei de residus ha de superar al setembre si vol provocar un canvi real

  • El Projecte de llei de residus i sòls contaminats, actualment en tramitació parlamentària, suspén en l’adopció de mesures que propicien el canvi necessari cap al residu zero.
  • L’Aliança Residu Zero, de la qual forma part Ecologistes en Acció, exigeix un enfocament a l’altura de l’emergència ecològica i social, que prioritze la prevenció i la reutilització de productes, i que garantisca el compliment al 100 % de la responsabilitat de les empreses envasadores i productores.
  • L’Estat espanyol ja acumula un any de retard en la transposició de les directives europees de residus i envasos, i també hauria d’haver adoptat el passat 3 de juliol la de plàstics d’un sol ús. Per això s’enfronta a sancions milionàries per part de la Unió Europea si no reacciona amb celeritat i ambició.

Han passat dos mesos des que el text de la Llei de residus i sòls contaminats entrara al Congrés dels Diputats, però encara no s’han votat les esmenes per part dels grups parlamentaris. El termini s’ha ampliat fins a setembre, mes que simbolitza la revàlida per a superar assignatures pendents, una nova oportunitat per al Govern i els grups parlamentaris de cara a aconseguir una llei que aporte un canvi real en el paradigma dels residus a Espanya.

En matèria de prevenció, reutilització i responsabilitat ampliada del productor, el Projecte de llei ha d’establir objectius més ambiciosos i vinculants, i situar així l’Estat en línia amb el residu zero i passar al grup d’avantguarda dels països europeus en matèria de protecció de l’entorn i de la salut de les persones.

L’Aliança Residu Zero 1, conformada per Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Retorna, Rezero i Surfrider Foundation, demana per a setembre una millora en les matèries següents:

  • Prevenció i reutilització. La prevenció de residus ha de ser una estratègia prioritària de la nova llei, que ha d’incorporar objectius específics per flux de residus i mesures concretes que donen un gir de 180 graus al model actual, basat en el malbaratament de recursos naturals i la gestió ineficient dels residus, ambdós amb greus impactes sobre el medi ambient i la salut humana.

El text ha de posar fi a l’obsolescència prematura dels productes, exigint la posada en el mercat de productes reparables, reutilitzables i, en última instància, reciclables. També cal garantir el dret a un consum sense envasos d’un sol ús, fomentant la  venda a granel i els envasos reomplibles i reutilitzables en establiments comercials.

S’ha de garantir la màxima qualitat i eficiència en la implementació de la recollida separada dels bioresidus, mitjançant un objectiu de captura i l’establiment d’un límit d’impropis, i també el foment d’instal·lacions de tractament biològic (compostatge) que respecten el principi de proximitat.

  • Responsabilitat ampliada del productor. Urgeix garantir que les empreses que posen en el mercat els seus productes assumisquen de manera efectiva el 100 % del cost de la seua gestió i que aquest no es trasllade als municipis i a les persones contribuents. Alhora, cal garantir el compliment d’aquest objectiu mitjançant sistemes de control, traçabilitat i transparència, i ampliar la responsabilitat a altres fluxos com ara el tèxtil sanitari, els mobles, els matalassos, les càpsules de café, les maquinetes d’afaitar o el paper, entre d’altres.
  • Sistemes de Depòsit. Cal que les persones consumidores recuperen a partir de l’1 de gener de 2023 el seu dret a tornar llandes, botelles i brics a les botigues per a evitar així que s’abandonen massivament en els entorns naturals i marins i complir amb els objectius de les directives europees. En aquest sentit, és necessari analitzar l’ampliació d’aquests sistemes de depòsit a altres materials i el seu posterior establiment sense dilació.
  • Competències per a les comunitats autònomes. Respectar la competència de les comunitats autònomes per a l’aplicació de mesures de protecció del medi ambient més enllà del que establisca la pròpia llei és clau per a avançar en aquest canvi de rumb.
  • Cap a la fi de l’abocament i la incineració. La nova llei ha de posar fi a l’actual supremacia dels tractaments finalistes a l’Estat espanyol -abocament i incineració-, tal com ho exigeix la normativa europea. Per a això, el nou impost a l’abocament, la incineració i la coincineració ha de tenir caràcter finalista i un format progressiu anual.

En hores d’ara, la Unió Europea té l’Estat espanyol en el punt de mira per acumular diversos retards en la transposició de les directives de residus, que poden causar multes milionàries. Si aprova aquestes assignatures pendents, Espanya pot canviar tant la seua realitat com la percepció comunitària quant a la gestió dels residus i donar una espenta real cap a un nou escenari més transparent, eficient i sostenible.

«Encara estem a temps d’aprovar aquestes assignatures en la Llei de residus i encaminar-nos cap a un model on els residus siguen considerats recursos, un concepte vital per a avançar cap a una societat amb les persones i el planeta al centre. Al contrari, suspendre pot acostar-nos no sols a multes milionàries sinó a agreujar encara més la crisi climàtica i ecològica que vivim», ha alertat Adriana Espinosa, responsable de recursos naturals i residus d’Amics de la Terra.

Carlos Arribas, portaveu d’Ecologistes en Acció: «La Llei de residus hauria de respectar el dret de consumidores i consumidors a no generar residus en el seu consum, mitjançant la prevenció, la reutilització i, en última instància, el reciclatge dels residus generats».

La entrada Cinc assignatures pendents que la Llei de residus ha de superar al setembre si vol provocar un canvi real aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires