- Als sopars i dinars d’aquestes festes, Ecologistes en Acció ofereix diverses claus per posar sobre la taula aliments que alegren el paladar alhora que es contribueix a donar resposta a l’emergència climàtica.
- L’agricultura i la ramaderia consumeixen gairebé el 80 % de l’aigua dels ecosistemes, la ramaderia aporta el 81 % del nitrogen agrícola que contamina els sistemes aquàtics i la sobrepesca posa en perill la capacitat dels ecosistemes marins.
- Comerç local, productes agroecològics i aliments de temporada són tres ingredients que no poden faltar a les taules nadalenques.
Menjar bo no està renyit amb menjar tot respectant els límits del planeta i recolzant una economia justa i respectuosa amb la nostra salut i el medi ambient. L’alimentació és un àmbit determinant a l’hora de lluitar contra la crisi ecològica i social actual. Per això, Ecologistes en Acció vol posar el seu granet de sorra perquè aquestes festes els dinars i sopars siguin deliciosos, feliços i sostenibles.
El model alimentari és causant a nivell mundial un 60 % de la pèrdua de biodiversitat i de que el 90 % de les races autòctones i gran part dels cultius locals estiguin en risc de desaparició. També contribueix a l’escalfament global amb sectors com ara la ramaderia, que és responsable de prop del 14 % de les emissions totals de gasos amb efecte d’hivernacle.
A més, es consumeix el doble de productes pesquers dels que es produeixen, així que més de la meitat del que consumim es captura o importa de caladors llunyans de l’Atlàntic o de l’Índic. Això contribueix propiciar la petjada de carboni, amb la sobrepesca en aigües de tercers països, molts amb economies de subsistència. I per si no n’hi hagués prou, la pesca d’arrossegament dinamita la funció de l’oceà com a embornal de carboni en arrossegar els fons. La ciència ja parla que la pesca d’arrossegament pot contribuir al canvi climàtic al mateix nivell de la indústria de l’aviació.
Així mateix, la majoria dels productes adquirits en cadenes llargues de distribució viatgen de mitjana 5.000 quilòmetres, amb les emissions que això suposa i beneficiant sobretot la gran distribució i perjudicant les produccions locals.
Per donar la volta a aquesta situació, avui dia hi ha pràctiques reals de producció, distribució i consum que no només no són perjudicials per a l’entorn i l’economia, sinó que són beneficioses per als cicles naturals i les necessitats de les persones. Aquests ingredients són els que Ecologistes en Acció recomana per dinars i sopars durant aquestes festes (i durant la resta de l’any):
- Comerç de proximitat. Amb això s’eviten emissions derivades de llargues cadenes de transport i, a més, es potencia el teixit productiu local. La ramaderia local extensiva, el peix fresc de petites embarcacions o els projectes productius de fruita i verdura de proximitat ofereixen productes exquisits. N’hi ha als mercats o a les botigues de la majoria de barris o pobles.
- Verdures i fruites de temporada i cultivades el més a prop possible amb criteris agroecològics. En optar per fonts locals per satisfer les necessitats alimentàries, aquests aliments tenen més potencial per mantenir el seu punt òptim de nutrients, atès que la recol·lecció no s’avança sinó que es cullen al seu moment òptim de maduració, i es redueixen substancialment les necessitats de refrigeració per a la seva maduració i conservació.
- Reduir el consum de carn. Avançar cap a la sostenibilitat del sistema alimentari requereix, a més de reduir radicalment els consums de proteïna animal, apostar pels cultius de llegums autòctons (exquisits en sabor i amb moltes possibilitats culinàries) per a alimentació humana i transitar a sistemes ramaders extensius i ecològics, adaptats a els recursos i les particularitats de cada territori.
- Ramaderia extensiva. Si l’opció és comptar als nostres sopars amb productes d’origen animal, Ecologistes en Acció recorda el caràcter d’embornal de CO2 que tenen les pastures i muntanyes on pasturen els animals. Si la ramaderia extensiva també és agroecològica té beneficis afegits: està vinculada amb els mercats locals, no s’alimenta el bestiar amb soja transgènica responsable de desforestació i s’utilitzen de manera responsable els antibiòtics, mai de manera preventiva.
Aquest model, que suposa que els animals surten a pasturar cada dia al camp, amb els beneficis afegits al manteniment de la biodiversitat i prevenció d’incendis, té enormes avantatges davant de la ramaderia industrial, tal com es detalla a la campanya Stop Ramaderia Industrial. - Peix. Si es decideix comprar peix, que sigui fresc, de proximitat i obtingut de manera sostenible (és a dir, per mètodes de pesca tradicionals i evitant la pesca d’arrossegament). A més, és important decantar-se per espècies menys conegudes que estan menys explotades però que són igualment saboroses. Reduir el consum de peix, sobretot en aquestes dates, és important per a la sostenibilitat del medi.
Tota aquesta informació es pot obtenir mirant l’etiqueta i preguntant a la peixateria per l’espècie, la procedència i el mètode pel qual ha estat pescat. A més, l’accés a aquesta informació és un dret de les persones consumidores. - Adéu al llagostí. Aquestes dates són una oportunitat per treure dels plats els llagostins tropicals. Espanya és el principal importador de llagostí Panaeus juntament amb França. La cria d’aquests crustacis genera enormes impactes ambientals com la destrucció de manglars i estuaris, o la contaminació als principals països productors com l’Equador. A més, la indústria gambeta genera pobresa a les poblacions locals i sovint és responsable de la vulneració de drets humans.
- Menjar sense plàstics. Seria ideal comprar els productes frescos a granel, transportant-los amb bosses o altres envasos reutilitzables i biodegradables, o, almenys sense envasos plàstics.
Cecilia del Castillo Moro, responsable de Pesca d’Ecologistes en Acció: «Aquestes festes consumim productes que no degradin els nostres ecosistemes i que beneficiïn les comunitats pesqueres locals i la petita producció agroecologia. És una manera de gaudir per partida doble de dinars i sopars».
Isabel Álvarez Vispo, coordinadora d´Agroecologia de l´organització ecologista: «A més de mirar l´origen dels productes, mirem qui s´encarrega de les tasques d´aquell dia i com es reparteixen. De la mateixa manera, sabem que no tothom té recursos per accedir al sopar de Nadal. Si vols donar suport als col·lectius més desafavorits busca els col·lectius de suport als barris».
La entrada Ingredients per a uns àpats nadalencs rics en sabor i en sostenibilitat aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires