- L’Associació de la Vall d’Àger per a la defensa dels animals i el medi ambient impulsa un manifest per reclamar a la Generalitat una regulació del tipus de treballs d’arranjament.
- Ecologistes en Acció suma aquesta reclamació a la campanya que té en marxa des del 2021 perquè tots els Ajuntaments compleixin amb el seu deure d’inventariar i mantenir els camins públics.
- El manifest es publica en el context del 26 de març, Dia de les Vies Pecuàries i Camins Rurals.
El grup Daima d’Ecologistes en Acció de Catalunya, impulsa des d’Àger el manifest ‘Els camins són paisatge’ per pressionar la Generalitat perquè reguli -a través d’una Ordre o alguna altra normativa vinculant- les actuacions dels municipis sobre els camins rurals.
L’entitat denuncia les actuacions sense respectar els criteris de sostenibilitat, paisatge ni biodiversitat, que com denuncia, són inclosos a la llei i per tant d’obligat compliment.
Totes les entitats que vulgueu adherir-vos, podeu fer-ho en aquest formulari per a adhesions.
Els camins són paisatge | Manifest per a la regulació dels arranjaments de camins rurals
Any rere any som testimonis de la mala praxi “tradicional” i sistemàtica en les actuacions d’arranjament de camins rurals del municipi, basades en la destrucció del paisatge i la biodiversitat sense cap mena de consideració.
Aquestes actuacions eludeixen el marc legislatiu pel qual s’han de regir, les directives sobre protecció d’espais dins de la Xarxa Natura 2000, Conveni Europeu del Paisatge, el Decret 343/2006, de 19 de setembre, pel qual es desenvolupa la Llei 8/2005, de 8 de juny, de protecció, gestió i ordenació del paisatge i es regulen els estudis i informes d’impacte i integració paisatgística i ordenació del paisatge i els Plans territorials.
No s’atenen els criteris de transformació del paisatge rural i de la conservació i protecció “dels relictes de bosc i biodiversitat de marges”.
No es tenen en consideració els valors i les funcions dels components de l’estructura agrària d’interès connectiu (marges vegetals, arbredes, etc.), per tant no es protegeix el paisatge i es posa en perill l’estructura en mosaic podent posar en risc real greu la concentració de biodiversitat dels marges i espais residuals, facilitant, la seva destrucció i desaparició.
Qualsevol actuació que pugui posar en risc la diversitat dels marges dels conreus i camins és contraria a qualsevol mesura contra el canvi climàtic al que estan obligades les polítiques i actuacions de les Administracions Públiques
Un arbre és un tresor que s’ha de protegir sense vacil·lacions. Els arbustos donen protecció i aliment a moltes espècies mantenint íntegra la cadena tròfica i per tant els equilibris ecosistèmics i ambientals. El seu protagonisme en la morfologia del paisatge, atorga als marges dels camins una important funció estètica i emocional no menys valuosa.
Els ajuntaments no tenen prerrogativa per deteriorar i tractar amb brutalitat els entorns naturals amb més gravetat, quan s’efectuen en zones EIN ZEC i ZEPA. Arranjar un camí, no és excusa. El respecte a l’entorn natural és un deure de tots i les Administracions han de ser les primeres en donar exemple.
Ecologistes en Acció té en marxa la campanya de defensa i recuperació dels camins públics per a que tots els Ajuntaments tinguin el seu inventari de camins i es comprometin a mantenir-los. Així, reclamem el manteniment dels camins però no de qualsevol manera, sinó segons principis i criteris medi ambientals que marca la llei.
Demanem al departament d’acció climàtica, alimentació i agenda rural:
- La redacció d’una Ordre –o normativa- que reguli les actuacions sobre els camins rurals sota criteris ambientals de sostenibilitat, tot respectant la normativa vigent i donant resposta al canvi de paradigma social envers el medi natural i respecte i convivència saludable amb l’entorn.
- Reclamem que aquesta Ordre o normativa posi també totes les facilitats i condicions per a que els Ajuntaments compleixin amb el seu deure de tenir un inventari de camins públics.
Demanem als ajuntaments:
- Que tinguin al dia el seu inventari de camins públics i els mantinguin tot respectant els criteris i condicions de sostenibilitat i conservació.
- Els temps de donar l’esquena a la Natura han passat, és temps d’aprendre de la Natura i treballar amb ella i per a ella, que es, en definitiva, el més gran benefici per a nosaltres mateixos com a espècie.
Adhesions:
https://oficina.somnuvol.coop/apps/forms/SXrnezcdyfiBQCH8
Los caminos son paisaje | Manifiesto para la regulación de los arreglos de caminos rurales
Año tras año somos testigos de la mala praxis “tradicional” y sistemática en las actuaciones de arreglo de caminos rurales del municipio, basadas en la destrucción del paisaje y la biodiversidad sin ningún tipo de consideración.
Estas actuaciones eluden el marco legislativo por el que deben regirse, las directivas sobre protección de espacios dentro de la Red Natura 2000, Convenio Europeo del Paisaje, el Decreto 343/2006, de 19 de septiembre, por el que se desarrolla la Ley 8/2005, de 8 de junio, de protección, gestión y ordenación del paisaje y se regulan los estudios e informes de impacto e integración paisajística y ordenación del paisaje y los planes territoriales.
No se atienden los criterios de transformación del paisaje rural y de la conservación y protección de “los relictos de bosque y biodiversidad de márgenes”.
No se tienen en consideración los valores y funciones de los componentes de la estructura agraria de interés conectivo (márgenes vegetales, arboledas, etc.), por tanto no se protege el paisaje y se pone en peligro la estructura en mosaico pudiendo poner en riesgo real grave la concentración de biodiversidad de los márgenes y espacios residuales, facilitando su destrucción y desaparición.
Cualquier actuación que pueda poner en riesgo la diversidad de los márgenes de cultivos y caminos es contraria a cualquier medida contra el cambio climático al que están obligadas las políticas y actuaciones de las Administraciones Públicas
Un árbol es un tesoro que debe protegerse sin vacilaciones. Los arbustos dan protección y alimento a muchas especies manteniendo íntegra la cadena trófica y por tanto los equilibrios ecosistémicos y ambientales. Su protagonismo en la morfología del paisaje, otorga a los márgenes de los caminos una importante función estética y emocional no menos valiosa.
Los ayuntamientos no tienen prerrogativa para deteriorar y tratar con brutalidad los entornos naturales con mayor gravedad, cuando se efectúan en zonas EIN ZEC y ZEPA. Arreglar un camino, no es excusa. El respeto al entorno natural es un deber de todos y las Administraciones deben ser las primeras en dar ejemplo.
Ecologistas en Acción tiene en marcha la campaña de defensa y recuperación de los caminos públicos para que todos los Ayuntamientos tengan su inventario de caminos y se comprometan a mantenerlos. Así, reclamamos el mantenimiento de los caminos pero no de cualquier forma, sino según principios y criterios medioambientales que marca la ley.
Pedimos al departamento de acción climática, alimentación y agenda rural:
- La redacción de una Orden -o normativa- que regule las actuaciones sobre los caminos rurales bajo criterios ambientales de sostenibilidad, respetando la normativa vigente y dando respuesta al cambio de paradigma social hacia el medio natural y respeto y convivencia saludable con el entorno.
- Reclamamos que esta Orden o normativa ponga también todas las facilidades y condiciones para que los Ayuntamientos cumplan con su deber de tener un inventario de caminos públicos.
Pedimos a los ayuntamientos:
- Que tengan al día su inventario de caminos públicos y los mantengan respetando los criterios y condiciones de sostenibilidad y conservación.
- Los tiempos de dar la espalda a la Naturaleza han pasado, es tiempo de aprender de la Naturaleza y trabajar con ella y para ella, que es, en definitiva, el mayor beneficio para nosotros mismos como especie.
Adhesiones:
La entrada Els camins són paisatge: Manifest per la regulació de l’arranjament de camins rurals aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires