Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Nova enginyeria genètica: Científiques i científics s’oposen a la proposta de la Comissió Europea

  • Una vintena de persones de l’àmbit científic han publicat una declaració en contra de l’aprovació a la UE de plantes obtingudes mitjançant nova enginyeria genètica (o noves tècniques genòmiques, NGT per les sigles en anglès) que no hagin estat sotmeses a una avaluació de riscos .
  • Les signants treballen als camps de la biologia molecular, l’avaluació de tecnologies, les ciències mediambientals i la medicina, entre d’altres. Cap d’elles no té interessos econòmics relacionats amb el desenvolupament i la comercialització d’organismes modificats genèticament.
  • A la declaració s’adverteix del perill per a la salut i el medi ambient d’aquesta nova tecnologia.

Experts i expertes d’Alemanya, Espanya, Suïssa i el Regne Unit s’oposen a una proposta legislativa presentada per la Comissió de la UE, que en el futur permetria l’alliberament al medi ambient de plantes obtingudes mitjançant una nova enginyeria genètica sense una avaluació prèvia de riscos. Assenyalen que la legislació proposada ignora les principals diferències entre la nova enginyeria genètica i el cultiu convencional, així com els riscos associats.

A més d’advertir de la sobrecàrrega dels ecosistemes amb organismes que no han evolucionat de manera natural, també alerten en la declaració dels perills per a la salut i el medi ambient. La declaració conjunta resa així: «La proposta de la Comissió no pot garantir la seguretat sanitària o mediambiental si les plantes NGT o els seus productes derivats s’alliberen al medi ambient o es comercialitzen a la UE. Per tant, la proposta en la seva forma actual ha de ser rebutjada o àmpliament revisada».

Les persones signants subratllen que els mètodes anteriors d’enginyeria genètica implicaven la transferència de gens a través dels límits de plantes o espècies individuals per aconseguir nous trets (transgènics). Ara, però, els NGT permeten canviar els trets d’una espècie fins a un punt que seria impossible, o si més no molt improbable, utilitzant la millora convencional, fins i tot sense la inserció de gens addicionals.

Així mateix, afirmen que és científicament incorrecte assumir que qualsevol risc per als éssers humans o el medi ambient de les plantes NGT és generalment menor en comparació de les plantes transgèniques. Per tant, en tots dos casos (plantes transgèniques i NGT) cal avaluar els riscos per a la salut abans de procedir a qualsevol alliberament.

Els qui signen la declaració representen un nombre significatiu de científiques i científics europeus amb experiència en la matèria que duen a terme investigacions independents sobre els riscos de la nova enginyeria genètica des de la perspectiva de la salut i el medi ambient. A més, no treballen per a organismes administratius i són independents de la indústria biotecnològica.

Més enllà d’aquesta declaració, 70 persones més de l’àmbit científic van signar recentment una carta adreçada a la Comissió de la UE en què criticaven la directiva comunitària prevista des d’una perspectiva socioeconòmica. També demanaven que es rebutgi la proposta de la Comissió Europea.

Diego Bárcena, portaveu d’Ecologistes en Acció i signant de la declaració publicada avui, ha declarat: “És important que s’escolti l’altra banda del debat científic sobre els nous OMG. Les noves tècniques genètiques són eines molt poderoses i per això mateix no podem deixar que el lucre i els beneficis a curt termini ens enceguin davant dels perills potencials”.

 

Declaración de expertos sobre los riesgos de las plantas NGT

La entrada Nova enginyeria genètica: Científiques i científics s’oposen a la proposta de la Comissió Europea aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires