Aquest 15 de desembre la central nuclear de Cofrents ha patit dos avaries consecutives mentre estava posant-se en marxa, després d’estar parada per recàrrega de combustible durant més d’un mes.
En primer lloc, mentre la central estava augmentant lentament la seua potència, la pressió en el pou sec del reactor ha pujat per damunt dels valors que corresponien a la potència a la qual estava funcionant (al 28% dels 1.100 MW de potència que té Cofrents), sense que la causa d’aquesta pujada de pressió s’haja explicat encara per part de la direcció de la central o del Consell de Seguretat Nuclear (CSN).
Però encara més greu ha sigut que quan han volgut abaixar la potència per a investigar la causa de la sobrepressió, en ordenar reduir la velocitat de les bombes de recirculació de l’aigua de refrigeració, aquestes bombes s’han parat. És com si en notar un problema en el cotxe, li volgueres llevar una marxa i el motor es parara de colp. Aquestes bombes són parts essencials del reactor, ja que són les que mantenen l’aigua que està en contacte amb l’urani circulant i que van extraient la calor que va generant l’urani. Si aquestes bombes s’aturen la calor que va acumulant i va augmentant la temperatura i la pressió, fins el pount que pot arribar a fondre’s l’urani o haver d’alliberar el vapor radioactiu que es genera. És a dir, allò que va ocórrer a Fukushima quan les bombes van parar per falta d’alimentació elèctrica.
En el cas de Cofrents les bombes que mantenen l’aigua en circulació no han parat per falta d’alimentació elèctrica sinó per una altra causa, encara no explicada, però és molt significatiu i especialment greu que no haja sigut una sola bomba la que ha s’ha parat, sinó diverses, sense que la informació proporcionada fins ara pel CSN especifique si han sigut només algunes o totes.
I podria haver sigut molt pitjor. Com que l’avaria s’ha produït mentre la central estava posant-se en marxa, la calor acumulada encara era poca i s’ha pogut controlar la situació inserint les barres de control, però si això haguera ocorregut amb la central funcionant ja a ple rendiment, fins i tot inserint les barres de control la calor romanent podria haver tingut conseqüències molt greus, com va ocórrer a Fukushima, on tot i inserir immediatament les barres de control la calor romanent va produir la fusió d’alguns dels reactors d’aquesta central.
La plataforma Tanquem Cofrents, de la qual forma part Ecologistes en Acció, denuncia que la contínua successió d’accidents i mostres de mal funcionament (recordem que al setembre va tindre 2 parades no programades) i el fet de tindre 2 avaries simultànies, i en el nucli del reactor, demostra una vegada més que la central, amb més de 38 anys en funcionament, està vella i deteriorada. Mantindre-la en marxa suposa un risc inassumible per a la societat valenciana, a costa d’augmentar encara més els obscens beneficis d’Iberdrola, quan a més és absolutament innecessària. Ho demostra el fet que en aquestes últimes setmanes hi ha hagut fins a tres centrals nuclears parades simultàniament i no s’ha produït cap problema de subministrament.
Per tot això, des de Tanquem Cofrents exigim el tancament immediat de Cofrents i les altres nuclears, i la seua substitució per energies renovables, que, a més de segures, són més netes, barates, més generadores d’ocupació i no generen residus ni consumeixen aigua, a diferència de les nuclears.
Dos averías simultáneas en la nuclear de Cofrents demuestran el mal estado de esta peligrosa central
La plataforma Tanquem Cofrents de la que forma parte Ecologistas en Acción del País Valencià denuncia que la central de Cofrentes ha sufrido dos averías simultaneas, que demuestran el mal estado de la central y el enorme peligro que supone su funcionamiento
Este 15 de diciembre la central de Cofrentes ha sufrido dos averías consecutivas mientras estaba poniéndose en marcha, después de estar parada por recarga de combustible durante más de un mes.
En primer lugar, mientras la central estaba aumentando lentamente su potencia la presión en el pozo seco del reactor ha subido por encima de los valores que correspondían a la potencia a la que estaba funcionando (al 28% de los 1100 MW de potencia que tiene Cofrentes), sin que la causa de esta subida de presión se haya explicado aun por parte de la dirección de la central o del CSN.
Pero más grave ha sido que cuando han querido bajar la potencia para investigar la causa de esta sobrepresión, al mandar bajar la velocidad de las bombas de recirculación del agua de refrigeración, estas bombas se han parado. Es como si al notar un problema en el coche, le quisieras quitar una marcha y el motor se parará de golpe. Estas bombas son partes esenciales del reactor, ya que son las que mantienen el agua que está en contacto con el uranio circulando y que van extrayendo el calor que va generando el uranio. Si estas bombas se paran el calor que va acumulando y va aumentando la temperatura y la presión hasta que puede llegar a fundirse el uranio o tener que soltar el vapor radioactivo que se genera. Es decir, lo que ocurrió en Fukushima cuando las bombas pararon por falta de alimentación eléctrica.
En el caso de Cofrentes las bombas que mantienen el agua en circulación no han parado por falta de alimentación eléctrica sino por otra causa, aun no explicada, pero es muy significativo y especialmente grave, que no haya sido una sola bomba la que ha se ha parado, sino varias, sin que la información proporcionada hasta ahora por el CSN especifique si han sido solo algunas de ellas o todas.
Y podría haber sido mucho peor. Al producirse la avería mientras la central estaba aún poniéndose en marcha, el calor acumulado era aún poco, y se ha podido controlar la situación insertando las barras de control, pero si esto hubiera ocurrido con la central funcionando ya a pleno rendimiento, aun insertando las barras de control, el calor remanente podría haber ocasionado consecuencias muy graves, como ocurrió en Fukushima, donde a pesar de insertar inmediatamente las barras de control el calor remanente produjo la fusión varios de los reactores de esta central.
La plataforma Tanquem Cofrents denuncia que la continua sucesión de accidentes y malfuncionamientos (recordemos que en septiembre tuvo 2 paradas no programadas) y el hecho de tener 2 averías simultaneas, y en el núcleo del reactor, demuestra, una vez más, que la central, que ya lleva más de 38 años en funcionamiento, esta vieja y deteriorada. Mantenerla en marcha supone un riesgo inasumible para la sociedad valenciana, a consta de aumentar aún más los obscenos beneficios de Iberdrola, cuando además es absolutamente innecesaria. Lo demuestra el hecho de que en estas últimas semanas ha habido hasta tres centrales nucleares paradas simultáneamente y no ha habido ningún problema de suministro.
Por todo ello, desde Tanquem Cofrents exigimos el cierre inmediato de Cofrentes y demás nucleares y su sustitución por energías renovables, que, además de seguras, son más limpias, baratas, más generadoras de empleo y no generan residuos ni consumen agua, a diferencia de las nucleares.
La entrada Dos avaries simultànies en la nuclear de Cofrents demostren el mal estat d’aquesta perillosa central aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires