- Aquesta tarda tindrà lloc al Congrés dels Diputats el primer debat públic sobre el Tractat de la Carta de l’Energia des que va ser ratificat el 1994.
- L’esdeveniment comptarà amb la participació de diferents grups parlamentaris i abordarà els motius pels quals el Govern d’Espanya ha d’abandonar el TCE.
- La campanya estatal No als Tractats de Comerç i Inversió, de la qual forma part Ecologistes en Acció, participarà a les jornades i considera aquest debat imprescindible per al futur del clima, el benestar social i les arques públiques.
Avui, dilluns 20 de desembre, de 17.00 a 19.30 hores, al Congrés dels Diputats es farà un debat sobre el Tractat de la Carta de l’Energia (TCE). Es tracta d’un acord internacional per al sector energètic que segueix protegint les inversions en combustibles fòssils i permet a empreses i inversors estrangers demandar els països davant tribunals privats per les seves mesures legislatives.
Aquest és el primer esdeveniment públic sobre el TCE des que es va ratificar per Espanya el 1994, durant el mandat de Felipe González. Amb el títol “És possible la sortida del Tractat de la Carta de l’Energia?”, l’objectiu de la jornada –en què també participa la campanya No als TCI i Ecologistes en Acció– és aprofundir en les amenaces que suposa el Tractat per a la transició energètica, les polítiques socials i les arques públiques de l’Estat, així com analitzar les possibles vies de sortida donat l’estancament en les negociacions en curs per modernitzar el TCE.
Unidas Podemos, que en més d’una ocasió ha sol·licitat al Govern la sortida del TCE, ha estat el grup motor d’aquest debat, en què participaran diversos grups parlamentaris. Des de la campanya No als TCI i Ecologistes en Acció consideren que “el TCE és un tema que impacta a tots els nivells i que hauria de ser una preocupació comuna a tots els grups”.
Aquest tractat va ser signat en una època de proliferació massiva de tractats de comerç i inversió a Europa, sense estudis d’impacte ni consultes públiques. «Tres dècades després, el TCE ha esdevingut un boomerang contra els estats signataris i l’interès general», afirma l’organització ecologista . Per això, “és crucial iniciar el debat al Congrés i impulsar la sortida del TCE de manera urgent, com ja va fer Itàlia el 2015”.
A Espanya, el TCE ja obliga la ciutadania a pagar 971 milions d’euros a inversors estrangers a través dels pressupostos generals de l’Estat, però la quantitat total reclamada per les 50 demandes existents és de més de 10.000 milions d’euros. Altres països estan sent objecte de demandes per legislar a favor de la descarbonització, com és el cas dels Països Baixos que ha rebut dues demandes de 1.400 i 1.000 milions d’euros per una Llei per eliminar el carbó el 2030.
D’altra banda, el 2007 Bulgària i Hongria van ser objecte de diverses demandes sota el TCE per intentar abaratir el preu de l’electricitat. «Un fet que posa sobre la taula la dificultat de legislar en l’actual context d’escalada del preu de la llum, que ha deixat milers de famílies en situació de pobresa energètica», apunten des de la campanya No als TCI i Ecologistes en Acció.
Ja s’han dut a terme nou rondes de negociació fallides sota el suposat objectiu d’alinear el TCE amb l’Acord de París, mentre que almenys hi ha vuit raons per afirmar que la modernització del TCE fracassarà. Tot i això, la Unió Europea i els Estats membre segueixen apostant per aquesta via.
El gener del 2021, Teresa Ribera, María Reyes Maroto i Arancha González Laya van advertir a la Comissió Europea que si la modernització fracassava, Espanya iniciaria la sortida. Des de la campanya No als TCI i Ecologistes en Acció recalquen aquest compromís perquè “la modernització s’està allargant en un temps que no tenim i per evitar noves demandes futures és crucial abandonar el Tractat”.
La entrada Primer esdeveniment públic sobre el Tractat de la Carta de l’Energia des del 1994 aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires