Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Ens quedem sense hiverns

Estem esgotant l’aigua dolça, les confederacions hidrogràfiques repartixen més de la que hi ha i a la conca del Xúquer tenim ja un dèficit de 250 hm³/any; hem acabat amb el 60 % dels vertebrats durant els darrers 50 anys i estem extingint unes 50.000 espècies/any; necessitem 1’7 planetes Terra per a mantindre l’actual nivell de consum i residus, 3 als països rics… Hem sobrepassat els límits fonamentals de la biosfera i ens endinsem ara en una etapa desconeguda, insostenible i, si no canviem prompte, irreversible.

En el cas del clima, potser el problema més greu i urgent, estem calfant-lo acceleradament amb els gasos d’efecte hivernacle que emetem a l’atmosfera i amb la destrucció dels grans ecosistemes. Alguns encara recordem que fa quaranta anys començava a fer-ne fret en octubre o novembre i fins al mes de març eren mesos en què havies d’anar ben abrigat pel carrer, en canvi ara estem en febrer i quasi anem en camisa; el fret és prou menor i es limita a unes poques setmanes, de fet l’hivern passat va ser el segon més càlid de la sèrie històrica, el primer fou el de 1989 i el tercer el de 2015, molt coherent amb el calfament climàtic global.

Els hiverns més curts i suaus ens venen bé als fredolins, però generen problemes importants perquè alteren els equilibris naturals. Als camps de cultiu, per exemple, les plantes florixen quan encara no els toca i perden força per a la brotació de primavera, reduint així la qualitat i la quantitat de producció. I les plagues no arriben a desaparéixer en hivern perquè no fa prou fret, i després ataquen més els brots i fruits, obligant a utilitzar més verins, amb més contaminació i despeses. A banda, les temperatures càlides i les excessives importacions faciliten la invasió de noves plagues com el minador, la mosca negra, el mosquit tigre, la vespa asiàtica, etc.

Amb tot, el problema més greu és que després venen els estius més llargs i calorosos, amb més nits tropicals i problemes de tota mena. L’Agència Estatal de Meteorologia, en un informe de 2019, explica que l’estiu s’està allargant uns 9 dies per dècada i ara dura cinc setmanes més que fa quaranta anys… Els estius es mengen els hiverns i açò resulta molt perillós perquè, si seguim igual, l’augment de les temperatures globals pot arribar als 3 ºC en poques dècades, la qual cosa implicaria que durant els estius tindríem ací dies amb 60ºC, com al Sàhara, de manera que sols seria habitable la cornisa cantàbrica i poc més (1)…

Fa 42 anys que es parla d’això però no s’han aplicat les solucions i l’IPCC i el PNUMA calculen que sols ens queda esta dècada (2) per a reduir almenys a la meitat els combustibles fòssils i detindre la destrossa mediambiental, inclús la fallida COP26 ho ha reconegut així. Si no ho aconseguim no s’acabarà el món, però empitjorarà accelerament i després de 2030 ja no hi haurà volta enrere perquè es dispararan fenòmens de retroalimentació, com la fusió de l’Àrtic, les glaceres i la tundra, que faran irreversible la situació.

El problema és que els combustibles fòssils i la destrossa ambiental són la base dels grans negocis del transport, comerç, turisme, electricitat, agroquímics, armes, etc., que mouen bilions de $ cada any, i les grans corporacions que els controlen no volen reduir els seus beneficis; tot el contrari, volen més i més, en una espiral de creixement boig, com si foren un càncer, encara que açò ens porte al desastre i l’extinció als humans i a milions d’altres espècies. I les grans corporacions tenen als governs comprats o acovardits, i junts fan creure als pobles que aquest capitalisme en fase terminal és l’únic model possible.

Vivim un moment crucial i probablement som l’última generació que encara pot revertir la situació i resoldre els problemes globals. Si volem sobreviure no podem ampliar més ports, ni aeroports, ni fer-ne més carreteres, bypass, AVE, megacentrals, etc., hem de decréixer i tornar a lo local, reduir al mínim el transport motoritzat, desplaçar-nos a peu, en bici i tren, consumir lo just, productes de proximitat i ecològics, estalviar energia i matèries primeres, instal·lar-nos plaques solars a teulades i terrasses, aplicar les 4R, protegir els ecosistemes, repoblar amb espècies autòctones els espais que ja no es recuperen sols, etc. etc.

Ja no es tracta de recuperar aquells hiverns tradicionals de la nostra infància, sinó d’evitar el col·lapse de la biosfera i de la humanitat sencera. I als països rics, que són els majors emissors de gasos hivernacle, resulta perfectament possible viure millor consumint molt menys, de fet hi ha gent que consumix molt menys que la mitjana dels seus conciutadans i manté un bon nivell de vida (3), potser inclús és més feliç perquè cuidar el medi ambient dóna molta satisfacció personal i permet gaudir-ne més (4)…

Notes

1 https://ift.tt/deEmXAo

2 https://ift.tt/qPTsj8Q

3 En el cas concret de qui suscriu, utilitze només uns 5·10exp9 J/any d’energia convencional, perquè dispose de 6 m2 de plaques solars en la teulada, tinc una casa quasi bioclimàtica, em desplace a peu o en bici per la ciutat, alguna vegada prenc el tren per a anar a València, cada any faig un parell de viatges en grup per a visitar llocs de la Península, etc. Aquesta energia és 19 vegades menor que la que consumix un espanyol mitjà i 52 vegades menor que la que consumix un estatunidenc…

4 https://ift.tt/Z3vkNlj

5 https://ift.tt/w6oe2tS

Nos quedamos sin inviernos

Estamos agotando el agua dulce, las confederaciones hidrográficas reparten más de la que hay y en la cuenca del Júcar tenemos ya un déficit de 250 hm³/año. Hemos acabado con el 60 % de los vertebrados durante los últimos 50 años y estamos extinguiendo unas 50.000 especies/año. Necesitamos 1’7 planetas Tierra para mantener el actual nivel de consumo y residuos, 3 en los países ricos… Hemos sobrepasado los límites fundamentales de la biosfera y nos adentramos ahora en una etapa desconocida, insostenible y, si no cambiamos pronto, irreversible.

En el caso del clima, quizás el problema más grave y urgente, estamos calentándolo aceleradamente con los gases de efecto invernadero que emitimos a la atmósfera y con la destrucción de los grandes ecosistemas. Algunos todavía recordamos que hace cuarenta años empezaba a hacer frío en octubre o noviembre y hasta el mes de marzo eran meses en qué habías de ir muy abrigado por la calle, en cambio ahora estamos en febrero y casi vamos en camisa; el frío es bastante menor y se limita a unas pocas semanas, de hecho el invierno pasado fue el segundo más cálido de la serie histórica (y ya veremos éste), el primero fue el de 1989 y el tercero el de 2015, totalmente coherente con el calentamiento climático global.

Los inviernos más cortos y suaves nos vienen bien a los frioleros, pero generan problemas importantes porque alteran los equilibrios naturales. En los campos de cultivo, por ejemplo, las plantas florecen cuando todavía no les toca y pierden fuerza para la brotación de primavera, reduciendo así la calidad y la cantidad de producción. Y las plagas no llegan a desaparecer en invierno porque no hace bastante frío, y después atacan más los brotes y frutos, obligando a utilizar más venenos, originando mayor contaminación y gastos. Además, las temperaturas cálidas y las excesivas importaciones facilitan la invasión de nuevas plagas como el minador, la mosca negra, el mosquito tigre, la avispa asiática, etc.

Con todo, el problema más grave es que después vienen los veranos más largos y calurosos, con más noches tropicales y problemas de todo tipo. La Agencia Estatal de Meteorología, en un informe de 2019, explica que el verano se está alargando unos 9 días por década y ahora dura cinco semanas más que hace cuarenta años… Los veranos se comen los inviernos y esto resulta muy peligroso porque, si seguimos igual, el aumento de las temperaturas globales puede llegar a los 3 ºC en pocas décadas, lo cual implicaría que durante los veranos tendríamos aquí días con 60 ºC, como en el Sáhara, de forma que sólo sería habitable la cornisa cantábrica y poco más (1)…

Hace 42 años que se habla de ello pero no se han aplicado las soluciones y el IPCC y el PNUMA calculan que sólo nos queda esta década (2) para reducir al menos a la mitad los combustibles fósiles y detener el destrozo medioambiental, incluso la fallida COP26 lo ha reconocido así. Si no lo conseguimos por supuesto que no se acabará el mundo, pero empeorará aceleradamente y después de 2030 ya no habrá vuelta atrás porque se dispararán fenómenos de retroalimentación, como la fusión del Ártico, los glaciares y la tundra, que harán irreversible la situación.

El problema es que los combustibles fósiles y el destrozo ambiental son la base de los grandes negocios del transporte, comercio, turismo, electricidad, agroquímicos, armas, etc., que mueven billones de $ cada año, y las grandes corporaciones que los controlan no quieren reducir sus beneficios; todo lo contrario, quieren más y más, en una espiral de crecimiento loco, como si fueron un cáncer, aunque eso nos lleve al desastre y la extinción a los humanos y a millones de otras especies. Y las grandes corporaciones tienen a los gobiernos comprados o acobardados, y juntos engañan a los pueblos haciéndoles creer que este capitalismo en fase terminal es el único modelo socioeconómico posible.

Vivimos un momento crucial y probablemente somos la última generación que todavía puede revertir la situación y resolver los problemas globales. Si queremos sobrevivir no podemos ampliar más puertos, ni aeropuertos, ni hacer más carreteras, bypass, AVE, megacentrales, etc., tenemos que decrecer y volver a lo local, reducir al mínimo el transporte motorizado, desplazarnos a pie, en bici y tren, consumir lo justo, productos de proximidad y ecológicos, ahorrar energía y materias primas, instalarnos placas solares en tejados y terrazas, aplicar las 4R, proteger los ecosistemas, repoblar con especies autóctonas los espacios que no se recuperan solos, etc. etc.

Ya no se trata de recuperar aquellos inviernos tradicionales de nuestra infancia, sino de evitar el colapso de la biosfera y de la humanidad entera. Y en los países ricos, que son los mayores emisores de gases invernadero, resulta perfectamente posible vivir mejor consumiendo mucho menos, de hecho hay gente que consume mucho menos que la media de sus conciudadanos y mantiene un buen nivel de vida (3), quizás incluso es más feliz porque cuidar el medio ambiente da mucha satisfacción personal y permite disfrutar más (4)…

Notas

1 https://ift.tt/deEmXAo

2 https://ift.tt/qPTsj8Q

3 En el caso concreto del que suscribe, utilizo sólo unos 5·10exp9 J/año de energía convencional, porque dispongo de 6 m2 de placas solares en el tejado, tengo una casa casi bioclimática, me desplazo a pie o en bici por la ciudad, alguna vez tomo el tren para ir a Valencia, cada año hago un par de viajes en grupo para visitar lugares de la Península, etc. Esta energía es 19 veces menor que la que consume un español medio y 52 veces menor que la de un estadounidense…

4 https://ift.tt/Z3vkNlj

5 https://ift.tt/w6oe2tS

 

La entrada Ens quedem sense hiverns aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires