- L’Agència Europea de Substàncies i Barreges Químiques ha decidit mantenir la classificació actual del glifosat: tòxic per a la vida aquàtica, però sense classificar-lo com a carcinogen, malgrat que les proves científiques encara són més sòlides que el 2015, quan el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer de l’OMS va classificar el glifosat com a «probablement carcinogen per als humans».
- La coalició ‘Ban Glyphosate’ (Prohibir el glifosat) rebutja enèrgicament la conclusió de l’ECHA que “les proves científiques disponibles no complien els criteris per classificar el glifosat per la seva toxicitat en òrgans diana específics, o com a substància carcinògena, mutagènica o reprotòxica”.
El Comitè d’Avaluació de Riscos (RAC) de l’Agència Europea de Substàncies i Barreges Químiques (ECHA) va classificar una vegada més el glifosat com a substància que causa greus danys oculars (Dany Ocular 1) i que és tòxica per a la vida aquàtica amb efectes duradors (Crònica Aquàtica 2). Tot i això, l’ECHA va tornar a descartar les sòlides proves existents per classificar el glifosat com a presumpte carcinogen humà (categoria 1B segons el reglament CLP de la UE). Mentre que el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (IARC, per les sigles en anglès), el 2015, havia classificat l’herbicida com a «probablement cancerigen per als éssers humans» (equivalent al «presumpte carcinogen humà» de la UE) l’ECHA ni tan sols ho va considerar una classificació de categoria 2 («pressumpte carcinogen humà»).
Peter Clausing, toxicòleg i membre de la coalició d’ONG ‘Prohibir el glifosat’, declara: «És trist veure que l’ECHA ha repetit òbviament la seva mala conducta científica del 2017. Per arribar a la seva conclusió, l’ECHA va haver de descartar les troballes tumorals observades en cinc ratolins i set estudis de carcinogenicitat en rates. En fer-ho, l’ECHA no només va violar les bones pràctiques científiques, sinó també les pròpies directrius i fins i tot la normativa europea, com es demostra en diversos articles revisats per iguals».
A més, per arribar a la seva conclusió, l’ECHA va haver de descartar o ignorar un gran nombre de proves de suport procedents de diverses publicacions noves i ja existents revisades per experts. Això inclou, en particular, estudis de laboratori que descriuen el mecanisme cancerigen del glifosat, així com estudis epidemiològics que informen d’un risc més gran de danys a l’ADN i de càncer en les persones exposades al glifosat.
Un cop més, l’ECHA es va basar unilateralment en els estudis i els arguments de la indústria. Això és així malgrat que una revisió recent dels estudis de la indústria sobre els efectes nocius per a l’ADN del glifosat realitzada per científics de l’Institut de Recerca del Càncer de Viena va arribar a la conclusió que únicament dos dels 35 estudis de la indústria indústria revisats es poden considerar «fiables», 15 més només com a «parcialment fiables» i 18 d’aquests estudis es van haver de classificar com a «no fiables», a causa de desviacions substancials de les directrius d’assaig aplicables.
Les dades de comercialització de plaguicides d’ús agrari indiquen que es van comercialitzar més de 13.000 tones a Espanya el 2020 (últim any de què es disposen dades). Part d’aquest plaguicida acaba al medi ambient, contaminant el sòl, l’aire i els ecosistemes aquàtics.
Per tot això, Ecologistes en Acció insta el Govern espanyol i especialment el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, perquè es posicionin en contra de la renovació d’aquest tòxic i implementin polítiques de reducció de la seva exposició. Els drets humans i del medi ambient han de prevaldre sobre els interessos de la indústria.
La entrada La classificació del glifosat a l’ECHA ignora les recomanacions de la ciència i la legislació de la UE aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires