- El SARS-CoV-2 ha fet visibles les catastròfiques conseqüències de les contínues privatitzacions, retallades i degradació del sistema sanitari públic iniciades arran de la crisi de 2008.
Un problema que ve de lluny
El 1986 es van obrir les portes per a la privatització de la sanitat amb la Ley 14/1986, de 25 de abril, General de Sanidad.
El primer punt d’aquest article especifica que «Las Administraciones Públicas Sanitarias, en el ámbito de sus respectivas competencias, podrán establecer conciertos para la prestación de servicios sanitarios con medios ajenos a ellas».
A partir d’aquest moment, i sobretot arran de la crisi de 2008, s’han succeït les estratègies polítiques de desinversió, degradació i privatització i/o externalització neoliberals. I és que, transcorreguts ja més de 10 anys, Espanya encara es troba per sota de la inversió sanitària en termes reals respecte de 2009.
Durant la pandèmia hem assistit al col·lapse anunciat de la sanitat pública, les UCIs desbordades, i col·lateralment l’increment de les llistes d’espera quirúrgiques, de diagnòstic i tractament (entre altres, de càncer), així com l’augment de les patologies relacionades amb la salut mental. Factor suficient per a provocar una parada generalitzada en les activitats de tot tipus i que, d’haver disposat d’una sanitat pública més robusta, haguera pogut enfortir la resiliència social davant l’esmentat impacte.
Mentrestant, poc o res s’ha fet per revertir les dinàmiques de degradació de la sanitat pública. És més, s’ha aprofitat la conjuntura per al lucre de la sanitat privada, concertant la prestació de serveis sanitaris en la majoria dels casos amb sobrecostos desorbitats per a les arques públiques.
Tot això ha succeït perquè ens trobem immerses en dinàmiques “necropolítiques”, on la prevenció es converteix en una despesa indesitjable, mentre que la gestió de les catàstrofes esdevé un negoci lucratiu per a les elits.
#LaMillorVacuna
L’impacte sobre la salut derivada dels processos de degradació mediambiental com les zoonosis, la contaminació atmosfèrica o l’accés a una alimentació sana està augmentant les taxes de mortalitat i morbiditat.
Des d’Ecologistes en Acció pensem que, davant d’aquest escenari, resulta de vital importància mantenir uns ecosistemes sans, la biodiversitat, i una sanitat pública universal i de qualitat que situï la prevenció per davant de la pal·liació, i que posi la vida al centre.
La entrada La Millor Vacuna és una sanitat pública universal i de qualitat aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires