Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Ecologistes en Acció ha sostingut 306 assumptes a tribunals durant 2022

  • L’organització ecologista ha tramitat el 2022 davant dels tribunals un total de 306 casos per a la protecció del medi ambient, xifra superior a la del 2021 en què van ser 286 oa la del 2020 en què van ser 244.
  • De tots aquests assumptes, 205 pertanyen a la jurisdicció contenciosa administrativa, 100 a la penal, per delictes contra el medi ambient o l’ordenació del territori, i un a la civil.

Ecologistes en Acció, en el seu vessant jurídic, continua defensant el medi ambient als tribunals. La temàtica dels diferents procediments és enormement variada i comprèn pràcticament tots els aspectes mediambientals. Entre ells, per exemple, llicències o plans urbanístics, vies pecuàries o camins públics, instal·lacions de residus, autoritzacions de pedreres, macrogranges, mineria, o grans plantes renovables, infraestructures de transport, gestió d’espais protegits, delictes contra la fauna i furtivisme, abocaments industrials i de depuradores i prevaricació urbanística, entre molts altres temes.
L’Àrea Jurídica d’Ecologistes en Acció, composta per desenes d’advocats i advocades que, als diferents territoris, col·laboren amb les diferents federacions i grups locals, dedica especial atenció als assumptes relacionats amb la prevaricació d’autoritats o funcionaris derivada de llicències o autoritzacions mediambientals o urbanístiques irregulars.
Entre els molts procediments que s’estan tramitant en tribunals penals amb aquesta temàtica podem esmentar-ne alguns, com el de l’abocador de residus tòxics de Salvatierra a Extremadura, el desviament del riu Guadalete al seu pas per Grazalema a Cadis, o el possible delicte de prevaricació urbanística a Candeleda (Àvila). També la inactivitat per no prohibir una cacera a Palència, el cas de presumpta corrupció en la tramitació de Meseta Sky a Valladolid o les actuacions de l’administració en relació amb l’incendi de Sierra Culebra a Zamora. Altres casos són l’accident de Ditecsa a Barcelona, les edificacions en zones de màxima protecció a Valdemorillo (Madrid), l’aprovació del projecte de vials en zona protegida per a accés a urbanització promoguda per la Universitat Antonio Nebrija a Hoyo de Manzanares (Madrid) o les actuacions irregulars de funcionaris en relació amb la bassa Jenny o en naus de porcí a Puerto Lumbreras (totes dues a Múrcia). En alguns casos aquestes presumptes accions prevaricadores es donen també per conductes omissives de funcionaris o autoritats.
Un dels assumptes més destacables és el procés penal que seguim com a acusació popular contra el fraudulent procediment d’adjudicació dels drets miners per a la reobertura de la mina dels Frares a Aznalcóllar i Sanlúcar La Mayor, el procés d’adjudicació del qual, el 2015 al consoci Minorbis -Grup Mèxic, va ser jutjat per l’Audiència Provincial de Sevilla contra 14 funcionaris i autoritats de la Junta d’Andalusia i 2 directius de l’empresa, per delictes de prevaricació, tràfic d’influències, negociació il·legal, malversació de fons públics, frau a l’administració i prevaricació ambiental. Tot i el procés judicial, la Junta d’Andalusia segueix tramitant l’Autorització Ambiental Unificada (AAU) sol·licitada per la companyia minera Los Frailes, participada en un 97% per la multinacional Grupo México i un 3% per l’espanyola Minorbis, on destaca la intenció de vessar, mitjançant una canonada de 30 km des del recinte miner, a l’estuari del Guadalquivir, en zona Red Natura 2000, 14 milions de m³ d’aigües àcides –després d’una suposada depuració– que actualment estan acumulades a la curta minera de Los Frailes, abandonada des del 2001. També es pretén mantenir aquest abocament continu durant 17 anys d’explotació minera.

Pel que fa a assumptes judicialitzats per manca d’activitat de l’administració en el compliment de les normes ambientals, hi ha també els casos de la manca de delimitació de vies pecuàries o de l’inventari de camins públics o de pla de recuperació de mamífers tots ells a Catalunya; la inacció continuada respecte a l’estat de les aigües contaminades de l’embassament d’As Conchas a Orense, o la manca dels plans de qualitat de l’aire a què obliguen les directives comunitàries a diverses comunitats autònomes.

Luis Rico, coordinador d’Ecologistes en Acció, ha posat en valor la importància de l’acció legal i judicial com a darrera línia de defensa ambiental: “La protecció del medi ambient és al nostre ADN d’activistes”. Pel que fa a això, Jaime Doreste, advocat de l’organització, ha afegit: «Traslladar la lluita ecologista als procediments judicials és una eina més per a la defensa ambiental d’un planeta vivible i biodivers i per a la construcció d’una societat més justa i sostenible».

Dels 306 assumptes que Ecologistes en Acció té en diferents tribunals, des del punt de vista territorial, 95 corresponen a Andalusia, 60 a Castella i Lleó, 19 a Madrid, 22 a Múrcia, 26 a Catalunya, 11 a Cantàbria, 16 a Castella-la Manxa, 17 a Extremadura, 12 a Aragó, 10 al País Valencià, 4 a Galícia, 6 a Euskadi, 7 a les Canàries, 1 a Navarra, 1 a Melilla i 17 són d’àmbit estatal.

La entrada Ecologistes en Acció ha sostingut 306 assumptes a tribunals durant 2022 aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires