Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Papallones al tub d’escapament

Aquest matí el barri de Salamanca de Madrid s’ha llevat amb els cotxes d’alta gamma pintats amb un missatge contundent: «+1,5 ºC». Fa referència a la crisi climàtica i a la indicació de la ciència que no podem augmentar la temperatura per sobre de grau i mig si volem frenar les conseqüències més greus del canvi climàtic.

Es tracta d’una acció directa de la qual ha tingut constància Ecologistes en Acció, on també s’assenyala la responsabilitat de la població més enriquida a l’emergència climàtica. El diari El Salto s’ha fet ressò de la notícia, a la qual es pot accedir en aquest enllaç.

En aquesta entrada es pot llegir el comunicat de l»‘Asociación de coches de gama alta Mariposas en el tubo de escape», que reivindica l’acció i exposa que a la UE, el 60,6 % de les emissions de CO2 en el transport el produeixen els cotxes.

Ecologistes en Acció dona suport a les accions del moviment climàtic com a eina de sensibilització sobre l’enorme problema que suposa la crisi climàtica i la insuficiència de les mesures que s’estan adoptant. Aquest tipus d’accions també són una manera d’assenyalar les responsabilitats diferenciades en la generació del canvi climàtic i exigir justícia climàtica.

 

Comunicat de l’Associació de cotxes d’alta gamma Papallones al Tub d’escapament

Per la present volem comunicar al conjunt del planeta que ens farem càrrec de la nostra responsabilitat en l’emergència climàtica. L’acció sobre els nostres cossos que realitzem avui al Barri de Salamanca de Madrid és la primera i n’hi seguiran d’altres.

«Mariposas en el tubo de escape» és una associació de cotxes d’alta gamma que estan al servei de les persones més enriquides. Som conscients que el canvi ha de començar per nosaltres, ja que som alhora els que més responsabilitat tenim en la situació i, alhora, els que més mitjans per transformar-nos tenim.

A la UE, el 60,6% de les emissions de CO2 en el transport les produïm els cotxes. I el sector del transport domèstic, capitanejat per nosaltres, és l’únic que continua pujant a emissions. D’aquesta manera, el transport ja és gairebé una quarta part de tot el CO2 emès de la UE.

El procés no ha estat senzill. Com diu Mercedes classe S: “la desconstrucció dels nostres privilegis, que no s’ha acabat, està sent complexa. El més difícil va ser el principi, és a dir, adonar-nos dels privilegis que tenim”. En el mateix sentit, Audi A8 expressa que: “mai no m’hauria adonat de tots els meus impactes sense les accions directes contra la mobilitat motoritzada. No m’hauria pogut desprendre dels meus privilegis de cotxe d’alta gamma sense que me’ls arrenquessin en part”.

Amb l’acció sobre els nostres cossos d’avui volem denunciar que és determinant un decreixement ràpid en les emissions i una forta, i també accelerada, renaturalització del planeta perquè la temperatura global no superi 1,5ºC. Per això hem dibuixat aquesta xifra a les nostres llunes. En cas contrari, la lluita climàtica pot deixar de tenir sentit, ja que entraríem en situacions d’irreversibilitat i el canvi climàtic s’acceleraria pel mateix sistema-terra.

A més, el nostre impacte no es redueix al climàtic. Som responsables que els carrers i les carreteres siguin un espai perillós que es cobren milers de vides i de la pèssima qualitat de l’aire de les ciutats, unes ciutats que estan dissenyades a la nostra mida i on som una de les principals despeses de les arques públiques. BMW Sèrie 7 afirma: “la meva vergonya més gran és adonar-me que la ciutat està feta per a nosaltres: ocupem més espai que ningú i a més, és el central. Fem por als éssers vius perquè, efectivament, som perillosos”. Porsche Panarema conclou: “és difícil pensar en una tecnologia més destructora de les societats i dels ecosistemes que no sigui l’automòbil”.

Finalment, volem manifestar que el cotxe mai no podrà ser la solució. Tampoc l’elèctric, ja que té al darrere un alt consum material i energètic de fonts no renovables i fòssils. El futur és el de menys mobilitat, més lenta, més a prop i en mitjans col·lectius i públics o individuals realment sostenibles com caminar o pedalar.

Per tot això, cridem a sumar-se a la rebel·lió climàtica als nostres companys cotxes d’alta gamma. Lexus LS conclou: “El harakiri és una antiga tradició japonesa de mort digna per la comunitat que volem fer nostra i promoure”.

 

La entrada Papallones al tub d’escapament aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires