- Ecologistes en Acció presenta un document amb deu mesures per gestionar les platges de manera respectuosa amb l’entorn natural.
- La guia està adreçada a administracions locals, personal municipal que gestiona les platges, usuàries i usuaris de les platges i ciutadania en conjunt.
Les persones es comporten de manera molt diferent dins un parc natural o una platja. Als parcs naturals es pressuposa una cura de l’espai, mentre que a les platges se sumen tota mena de contaminació: sorolls, llum directa, abocaments d’aigües residuals o brossa marina o contaminació de l’aire per la presència de cotxes molt propera.
Ecologistes en Acció denuncia que l’ús massiu de les platges ha fet canviar la manera de gestionar-les. Les platges han passat de ser un ecosistema natural a un espai on preval l’oferta de serveis als usuaris mitjançant intervencions urbanístiques intrusives sobre la preservació dels processos naturals i la biodiversitat que les habita.
Per això, l’organització ecologista ha elaborat un decàleg amb deu claus per gestionar les platges de manera sostenible. També i un test en línia perquè usuàries i usuaris de les platges puguin determinar si la seva platja està gestionada com un ecosistema natural o més aviat com un aquapark.
Entre les funcions més importants de les platges, el decàleg destaca que fan d’embassaments naturals, protegeixen les costes i preserven la biodiversitat.
Tal com explica el document, «les platges són zones crítiques per a l’alimentació de vertebrats superiors de gran importància com els peixos, així com per a la nidificació i conservació de les aus. A més, el cos porós de sorra exerceix un paper clau com a gran sistema digestiu de filtració i purificació de l’aigua, mineralització de la matèria orgànica i el reciclatge de nutrients”.
Al llarg de les darreres dècades, s’està donant un procés imparable de pèrdua d’aportacions de sorra a les platges com a conseqüència de la construcció de preses i embassaments dels rius que desemboquen als seus entorns i frenen el flux sedimentari cap a la costa. Per si no n’hi hagués prou, tota mena d’infraestructures interrompen la dinàmica longitudinal de les poques aportacions que acaben arribant (passeigs marítims, espigons, farciments o dragats) i les construccions en primera línia impedeixen l’intercanvi transversal amb els sistemes dunars que han quedat per darrere, han estat eliminats o han desaparegut.
Davant la pèrdua de sorra de les platges, l’organització ecologista denuncia que els ajuntaments fan servir “quantitats ingents de diners públics en la mal anomenada regeneració de platges, un pegat temporal que no resol el problema”.
Segons Cecilia del Castillo Moro, portaveu d’Ecologistes en Acció, “és fonamental restaurar les platges per restablir la seva dinàmica natural i permetre que exerceixin les seves funcions tot posant límit als nous projectes urbanístics com ampliacions de ports, i recuperant i protegint els sistemes dunars quan sigui possible”.
D’altra banda, el decàleg alerta del problema afegit de retirar de les platges els arribatges (restes de plantes i/o algues marines), en molts casos amb maquinària pesada. Per desconeixement i manca de sensibilitat ambiental, aquests ecotons segueixen associant-se amb brutícia i deixadesa. Tot i això, exerceixen funcions de vital importància com l’atenuació l’energia de l’onatge i la retenció de la sorra a les platges, limitació de l’erosió costanera, o suport i refugi per a multitud d’espècies.
El document presentat també proposa una llista de mesures necessàries: la retirada de contenidors de dins de les platges per reubicar-les als seus accessos, tot fomentant la responsabilitat de la ciutadania de gestionar i reduir els seus propis residus; l’eliminació de dutxes i rentapeus pel malbaratament d’aigua potable que suposen; l’eliminació de totes les fonts de contaminació de l’aire, lumínica i acústica, com la llum directa a platges urbanes, guinguetes o motos d’aigua; la restricció de l’accés de vehicles motoritzats i apostar per corredors verds per a vianants i bicicletes, tancar pàrquings propers i crear alternatives de transport públic per accedir a les platges.
Cecilia del Castillo Moro, portaveu d’Ecologistes en Acció, ha declarat: «En definitiva, una platja sostenible és una platja natural, sense estructures antròpiques, lliure de fums i sorolls de motors, on la gent pugui gaudir de la connexió amb la natura» .
Gestión sostenible de las playas
test: ¿es tu playa un aquapark o un ecosistema?
La entrada Decàleg per a una gestió ambientalment respectuosa de les platges aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires