Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

L’anguila europea, una espècie a la vora de l’extinció que se segueix pescant i consumint a l’alta cuina

  • Amb motiu de les festes nadalenques, Ecologistes en Acció denuncia que l’anguila europea (Anguilla anguilla) està en una situació crítica però se’n manté el consum en una esfera de l’alta capa social: 100 grams d’angula costen al voltant de 100 euros; és a dir, 1.000 euros el quilo.
  • 300 científiques i científics del CSIC han demanat el cessament total de la seva pesca a totes les fases de la seva vida i diversos xefs ja s’han compromès a no cuinar l’espècie.
  • L’organització ecologista exigeix al Govern espanyol que prengui mesures urgents perquè l’anguila europea s’inclogui al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades.

“Cuinaries un linx ibèric o un ós marró en un sopar de Nadal?” Amb aquesta frase, Ecologistes en Acció vol cridar l’atenció sobre la situació de l’anguila europea (Anguilla anguilla) i la fase de cria, l’angula. Es tracta d’una espècie a la vora de l’extinció, que no obstant això se segueix consumint i que en aquesta època de l’any torna a ser reclam de menjars i festes de luxe: una safata d’angules d’aproximadament 100 grams no baixarà dels 80 euros.

Ecologistes en Acció considera que aquest comerç de luxe és la raó principal per la qual no s’han pres mesures per salvar l’espècie de l’extinció. N’està prohibida la comercialització i la captura recreativa. Tot i així, la setmana passada el Consell de la UE de Ministres de Pesca va tornar a permetre la seva captura durant sis mesos l’any a l’Atlàntic, incloent l’època de migració. Una cosa semblant al que passa a la Mediterrània.

En aquest sentit, 300 investigadors i investigadors del CSIC han demanat la prohibició de qualsevol aprofitament de l’anguila europea i la seva comercialització. Argumenten que de seguir explotant una espècie tan escassa associada al luxe, com ha passat amb altres espècies com el rinoceront o l’esturió, pot desembocar a la seva extinció.

L’anguila europea era una espècie molt abundant a Europa i al Nord d’Àfrica i es consumia a gairebé tot el territori de l’Estat espanyol. El seu col·lapse es va iniciar als anys 80, a causa de la reducció de la seva àrea de distribució en un 80% per l’efecte barrera dels embassaments. Això, sumat a la pesca i altres factors, com ara la pesca que es destina al trànsit il·legal internacional, ha provocat que l’abundància de l’espècie s’hagi reduït un 95%.

Per tot això, i coincidint amb els dinars i sopars propis d’aquestes festes nadalenques, Ecologistes en Acció dirigeix tres demandes al Govern d’Espanya, i en concret al Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i a la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera:

  1. L’anguila ocupa un paper únic en els ecosistemes i, tal com recomana la ciència, cal prohibir-ne l’explotació tant a la conca cantàbrica com a la mediterrània en tot el cicle vital. Així mateix, cal fer un control exhaustiu de la pesca il·legal de l’espècie.
  2. L’espècie ha de ser immediatament inclosa al catàleg espanyol d’espècies amenaçades (és una enorme irresponsabilitat que les comunitats autònomes n’hagin impedit la inclusió) i és el Govern d’Espanya qui ha de resoldre aquesta situació.
  3. Que es posin les mesures necessàries per possibilitar el trànsit de l’espècie per les conques altes dels rius a través de preses i embassaments.

Alhora, l’organització fa una crida als xefs espanyols perquè es comprometin públicament a no cuinar l’anguila europea tal com ja han fet diversos cuiners a Euskadi, que van declarar públicament la seva intenció de no incloure aquesta espècie als seus menús fins que l’espècie es recuperi.

La entrada L’anguila europea, una espècie a la vora de l’extinció que se segueix pescant i consumint a l’alta cuina aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires