- El MITECO inicia una consulta pública sobre la desforestació importada, que afecta, entre altres productes, a les importacions de soja per a alimentar la ramaderia industrial.
- Les organitzacions ecologistes criden a participar a empreses, sindicats i associacions de consumidors i sectorials per a reclamar una llei ambiciosa.
- Cal ampliar el “deure de vigilància” a més matèries primeres, contemplar tot tipus d’ecosistemes i l’obligatorietat de complir els acords
Davant de la consulta pública promoguda pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) sobre la futura llei sobre desforestació induïda per la importació de matèries primeres, les organitzacions Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace Espanya, Mighty Earth, SEO/BirdLife i WWF fan una crida a les empreses, sindicats i associacions de consumidores i consumidors, per a participar en aquesta consulta pública i reclamar una llei ambiciosa que frene l’escalada de destrucció ambiental provocada per l’expansió del sector agropecuari en els ecosistemes del planeta.
A causa de les importacions de productes agrícoles i ramaders, la UE és actualment el segon major responsable mundial de la desforestació tropical, només superat per la Xina. L’Estat espanyol és, dins de la UE, el tercer país europeu amb major responsabilitat en aquest problema.
«La futura llei ha de garantir a la ciutadania europea que allò que hi ha en la cistella de la compra no està relacionat amb la destrucció de la natura o l’abús dels drets humans», han declarat els signants. «Però no podem quedar-nos mirant el nostre plat i el nostre melic. Per a complir amb l’Acord de París, els Objectius de Desenvolupament Sostenible o la Declaració Universal dels Drets Humans calen polítiques coherents amb aqueixos compromisos, encara que afecten el nostre model productiu insostenible».
El passat 17 de novembre la Comissió Europea va presentar una proposta legislativa per a evitar la desforestació i la degradació dels boscos causada per la importació de productes agrícoles i ramaders pels països de la UE. El projecte de llei exigiria per primera vegada que les empreses que venen determinades matèries primeres en el mercat de la UE en rastregen l’origen i demostren que no estan vinculades a la destrucció o degradació dels boscos.
Aquesta legislació obligarà les empreses a disposar de mecanismes per a aplicar el deure de vigilància (o o auditoria preventiva) per a minimitzar els riscos en les operacions d’importació de soja, oli de palma, cacau, café, carn de boví i fusta, i també alguns dels productes derivats. Una vegada presentada la proposta per part de la Comissió, el febrer vinent iniciaran les negociacions en el Parlament Europeu i entre ministres dels estats membres. S’espera que la Comissió de Medi Ambient en el Parlament Europea prenga la iniciativa a l’hora d’analitzar el text presentat.
En relació amb aquesta proposta, el Govern espanyol ha decidit in extremis (es va comunicar el passat 30 de desembre) elaborar l’Estudi d’Impacte de la Proposta Legislativa Europea a Espanya. I per a l’elaboració d’aquest estudi cal establir un procés de participació pública perquè la ciutadania, grups d’interés, associacions empresarials i sindicals, persones expertes, o qualsevol sector que es considere afectat per la proposta legislativa, puguen expressar la seua opinió.
Per a les organitzacions ecologistes, «el mercat europeu és un dels més grans del món, per la qual cosa estem davant d’una oportunitat única perquè la UE lidere la lluita contra la desforestació induïda per la producció i comerç de matèries primeres com és el cas de la soja. És el moment de la valentia i l’ambició i no de rebaixar els requeriments, cosa que continuaria deixant en situació de vulnerabilitat alguns dels ecosistemes vitals a moltes parts del món i a les comunitats que viuen en el seu entorn».
Les importacions espanyoles de soja i la desforestació
La desforestació causada per l’expansió del cultiu de soja en alguns països d’Amèrica del Sud és un dels aspectes crucials que ha d’abordar la llei que ara ha presentat la Comissió Europea, ja que la UE és altament dependent de la importació de quantitats ingents de soja per a alimentar la ramaderia industrial.
L’expansió del cultiu de soja al Brasil o a l’Argentina no sols està relacionada amb la desforestació, també amb l’acaparament de terres, la invasió de territoris indígenes i d’altres violacions de drets humans. Aquesta ràpida expansió s’ha produït a costa d’alguns dels ecosistemes amb major biodiversitat de la Terra, inclosos els boscos de l’Amazones, el Cerrado i el Gran Chaco a Amèrica del Sud, i està contribuint a la crisi climàtica i de salut pública.
L’expansió d’aquest cultiu ha canviat l’ús del sòl d’àmplies superfícies que abans eren ecosistemes o van ser utilitzats per a la producció d’aliments a petita escala. D’aquesta manera, moltes poblacions camperoles i indígenes han estat desplaçades per la força del seu territori i obligades a buscar altres terres per a sobreviure.
Dins de la UE, Espanya destaca quant a importació de soja i fabricació de pinsos. En 2019 va importar 2,4 milions de tones de soja brasilera, principalment de l’estat de Mato Grosso i la regió de Matopiba, situats en el bioma del Cerrado. Aquestes zones són punts calents de biodiversitat devastats per la desforestació. Segons dades de l’IDH (Sustainable Trade Initiative) referits a 2019, només l’1 % de les importacions espanyoles de soja estava certificada amb l’estàndard de l’RSPO.
El 87 % de la soja importada per la UE es destina a la producció de pinsos per a l’alimentació de bestiar. I l’Estat espanyol és, dins de la UE, el líder en la producció de pinsos, amb una producció de 34,5 milions de tones de pinsos animals en més de 850 fàbriques. Per aquest motiu, Espanya és un punt estratègic per a empreses que importen soja des del continent americà per a després comercialitzar-ne els subproductes (coca de soja i oli) a la resta d’Europa.
A partir de la soja importada es produeixen grans quantitats de pinsos que es destinen a la producció ramadera industrial orientada en gran manera a l’exportació a tercers països de carn, derivats i subproductes animals, a més d’animals vius. Les importacions de soja per a l’alimentació de la ramaderia industrial són el principal motor de la desforestació induïda pel sistema agroalimentari espanyol.
Des de les organitzacions ecologistes s’està contactant amb sectors econòmics i socials per a augmentar el rang d’actors i interessos en aquesta consulta. Per a això han elaborat una guia dirigida a facilitar la contestació del qüestionari.
La entrada La societat civil es mobilitza per a frenar la desforestació induïda per la importació de soja per a la ramaderia industrial aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires