Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

L’Estratègia de Caça del Ministeri d’Agricultura posa el món rural i la biodiversitat al servei del ‘lobby’ cinegètic

  • Ecologistes en Acció demana la retirada de l’Estratègia Nacional de Gestió Cinegètica per defectes de fons i forma.
  • L’organització ecologista considera inacceptable que per a la redacció només s’hagin considerat grups d’interès aquells lligats als grups de pressió cinegètics.
  • El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació manté com a referent normatiu la Llei de caça franquista del 1970.
  • L’estratègia promou un model de caça insostenible, contra els interessos de la majoria de la societat.

Ecologistes en Acció ha presentat observacions a l’Estratègia Nacional de Gestió Cinegètica que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha sotmès a consulta pública.

El text presentat pel ministeri ha sorprès pel seu avançat estat d’elaboració sense que hagin estat prèviament informats els òrgans de participació corresponents, singularment el Consell Forestal Nacional que no es reuneix des del 2019. També per l’absència de consultes prèvies amb altres entitats que no siguin òrgans administratius o membres del lobby cinegètic (federacions, societats de caçadors i organitzacions de propietaris i gestors de vedats).

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha marginat de les seves converses per elaborar aquest esborrany les entitats de caràcter mediambiental, fins i tot les que participen en consells de caça, les de protecció animal i les usuàries i usuaris del medi natural. Malgrat com afecta la caça a aquestes activitats, el ministeri ha acceptat la imposició dels grups de pressió cinegètics de deixar fora del debat els que mostrin una posició crítica o simplement discrepant respecte de la caça.

A partir d’aquí, el text d’estratègia que s’ha ofert a consulta pública és, per a Ecologistes en Acció, molt decebedor, ja que implica una defensa de la caça, atenent les presumptes aportacions i ignorant tots els seus impactes.

Una altra qüestió que resulta especialment cridanera en l’estratègia és que es doni per vàlida la Llei de Caça de 1970, subscrita per Francisco Franco, i tota la normativa de les comunitats autònomes hereva de la mateixa. Aquesta llei segueix en vigor en aquells territoris que no tenen llei pròpia (per exemple, Catalunya i Madrid), i seria la referència en cas que decaigués alguna de les lleis autonòmiques.

Ecologistes en Acció exigeix un replantejament de l’estratègia del ministeri, començant pel procediment. En aquest sentit, l’organització ecologista reclama que si s’insisteix a tramitar aquest document se sotmeti a avaluació d’impacte ambiental, ja que marcaria directrius per a actuacions que poden tenir un impacte seriós en la biodiversitat i en el territori. També cal que en l’anàlisi de la situació del sector es tinguin en consideració informes independents, i no només els que determinats agents del lobby cinegètic han lliurat als despatxos del ministeri.

Ecologistes en Acció reclama al Govern d’Espanya que es deixi de donar suport a la caça sota premisses falses sobre la seva aportació a la conservació del medi natural, al control de poblacions o al repte demogràfic, i s’observi l’altíssim nivell d’insostenibilitat que ha assolit, tot posant en risc les espècies que aprofita, així com la contribució a la crispació i a l’engany en el debat sobre l’Espanya rural.

La entrada L’Estratègia de Caça del Ministeri d’Agricultura posa el món rural i la biodiversitat al servei del ‘lobby’ cinegètic aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires