Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Zones humides sense futur

Ecologistes en Acció del País Valencià se suma a la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides remarcant que les nostres zones humides segueixen amenaçades i amb greus problemes per a sobreviure.

Què són els zones humides i quina importància tenen?

Les zones humides són espais naturals diversos i estan presents a la nostra geografia en forma de marenys, marjals o prats, llacunes, desembocadures de rius i barrancs, embassaments, basses, saladars, tolls, etc. Es tracta d’espais aquàtics naturals molt valuosos, complexos i dinàmics, amb una rica biodiversitat, que garanteixen els processos ecosistèmics que permeten la vida al planeta. I encara més: són reservoris d’aigua dolça; garanteixen el nostre subministrament de molts aliments (peixos i arròs majoritàriament); són refugis importants per a biodiversitat; ens protegeixen de les inundacions i de desastres naturals; són autèntiques depuradores que netegen de manera natural les aigües contaminades; emmagatzemen gran quantitat de CO2; etc. Són, per tant, essencials per a la vida.

Què celebrem?

El Dia Mundial de les Zones Humiedes recorda la data en què es va firmar el Conveni Internacional sobre Zones Humides a la ciutat iraniana de Ramsar, en 1971. Un dels principals èxits d’aquest Conveni, també anomenat de Ramsar, va ser la creació de la Llista de Zones Humides d’Importància Internacional. Aquesta Llista està composta, a hores d’ara, per 2.439 zones humides de 172 països, amb una superfície total de 254.691.993 hectàrees de zones humides protegides.

Al territori espanyol s’han declarat 76 zones humides sota el paraigua del Conveni Ramsar des de 1982, amb un total de 313.083 hectàrees, i no s’han designat nous llocs de protecció des de l’any 2021. Al País Valencià s’han reconegut set grans zones humides RAMSAR:

  • Prat de Cabanes-Torreblanca
  • Marjal d’Almenara
  • Albufera de València
  • Marjal de Pego-Oliva
  • Llacunes de la Mata-Torrevella
  • El Fondo
  • Salines de Santa Pola.

A més hi ha centenars de xicotetes zones humides repartides per tota la geografia valenciana reconegudes pel seu gran valor ambiental. Moltes d’aquestes estan emparades per diferents figures de protecció legal i altres estan oblidades i no catalogades, encara que totes les zones humides valencianes estan protegides per la llei (Llei 11/1994, de 27 de desembre, de espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, capítol III, art. 15.).

Quin és el futur de les nostres zones humides?

Recordem que fins a ara hem perdut més del 50 % de les zones humides del País Valencià i que les que sobreviuen estan mal gestionades, amb amenaces recurrents i amb previsió de greus canvis a causa del canvi climàtic. Continuen els impactes per motius urbanístics i per construcció de múltiples infraestructures (passejos marítims, vies de transport, passarel·les, projectes de posada en valor, etc.); l’agricultura les agredeix amb la creació de noves zones de cultiu i la disminució d’aportacions d’aigua dolça a causa del regadiu; es continuen utilitzant com a abocadors d’aigües residuals i industrials; la falta humana de consciència les inunda de residus sòlids; les activitats industrials d’extracció de torba continuen alterant algunes zones humides; el turisme incontrolat les pressiona excessivament; s’hi continua caçant; és preocupant l’expansió d’espècies exòtiques a les zones humides; etc. Tot això sense oblidar l’amenaça, latent i imparable, del canvi climàtic, en què les sequeres es prolonguen, les aportacions d’aigua dolça són cada vegada menors i els temporals inunden d’aigua salada les zones costaneres i degraden l’ecosistema.

Què reivindiquem?

  1. Deixar d’alterar les nostres zones humides, conservar realment totes les que ens queden, restaurar les danyades i evitar-ne la degradació i desaparició.
  2. Catalogar totes les nostres zones humides, delimitar-les, protegir-les i vigilar-les adequadament.
  3. No represar més rius; no extraure aigua en excés dels aqüífers ni crear més zones de cultius de regadius.
  4. Evitar tant la contaminació de les seues aigües com l’abocament de residus sòlids.
  5. Educar la ciutadania sobre la importància d’aquests espais naturals i la seua necessària conservació en què tothom s’hi ha d’involucrar.

Prendre mesures estrictes i plans reals d’actuació per a preservar la seua única i rica biodiversitat.

Quines activitats hem planificat per a conscienciar sobre la importància de les nostres zones humides?

Són nombroses les activitats que van a realitzar-se durant la setmana per part dels grups d’Ecologistes en Acció del País Valencià a les diferents comarques. Heus ací algunes de les més importants:

Castelló:

Alacant:

 

Humedales Sin Futuro

Ecologistas en Acción del País Valencià se suma a la celebración del Día Mundial de los Humedales remarcando que nuestros humedales siguen amenazados y con graves problemas para su supervivencia.

¿Qué son los humedales y cuál es su importancia?

Los humedales son espacios naturales diversos y están presentes en nuestra geografía en forma de marismas, marjales o prats, lagunas, desembocaduras de ríos y barrancos, embalses, balsas, saladares, charcas, etc. Se trata de espacios acuáticos naturales muy valiosos, complejos y dinámicos, con una rica biodiversidad que garantizan los procesos ecosistémicos que permiten la vida en el planeta. Y no es para menos puesto que son reservorios de agua dulce; garantizan nuestro suministro de muchos alimentos (peces y arroz en su mayor parte); son refugios importantes para biodiversidad; nos protegen de las inundaciones y de desastres naturales; son auténticas depuradoras que limpian de forma natural las aguas contaminadas; almacenan gran cantidad de CO2; etc. Son, por tanto, esenciales para la vida.

¿Qué celebramos?

El Día Mundial de los Humedales recuerda la fecha en la que se firmó el Convenio Internacional sobre Zonas Húmedas en la ciudad iraní de Ramsar, en 1971. Uno de los principales logros de este Convenio, también llamado de Ramsar, fue la creación de la Lista de Humedales de Importancia Internacional. Dicha lista está compuesta, a día de hoy, por 2.439 humedales pertenecientes a 172 países y con una superficie total de 254.691.993 hectáreas de humedales protegidos.

En el territorio español se han declarado 76 zonas húmedas bajo el paraguas del Convenio Ramsar desde 1982, con un total de 313.083 hectáreas y no se han designado nuevos lugares de protección desde el año 2021. De ellos, en el País Valencià se encuentran reconocidos siete grandes humedales RAMSAR:

  • Prat de Cabanes-Torreblanca
  • Marjal de Almenara
  • Albufera de Valencia
  • Marjal de Pego-Oliva
  • Lagunas de la Mata-Torrevieja
  • El Hondo
  • Salinas de Santa Pola.

Además existen cientos de pequeños humedales repartidos por toda la geografía valenciana reconocidos por su gran valor ambiental. Muchos de ellos están amparados bajo diferentes figuras de protección legal y otros están olvidados y no catalogados, aunque todos humedales valencianos están protegidos por la ley (Ley 11/1994, de 27 de diciembre, de Espacios Naturales Protegidos de la Comunidad Valenciana, Capítulo. III, Artículo 15.).

¿Cuál es el futuro de nuestros humedales?

Recordemos que hasta la fecha hemos perdido más del 50 % de los humedales del País Valencià y los que sobreviven están mal gestionados, con amenazas recurrentes y con previsión de graves cambios debido al cambio climático. Se siguen impactando por motivos urbanísticos y por construcción de múltiples infraestructuras (paseos marítimos, vías de transporte, pasarelas, proyectos de valorización, etc.); la agricultura las agrede con la creación de nuevas zonas de cultivo y la disminución de aportes de agua dulce debido al regadío; se siguen utilizando como vertederos de aguas residuales e industriales; la desconcienciación humana los inunda de residuos sólidos; las actividades industriales de extracción de turba siguen alterando algunos humedales; el turismo incontrolado los presiona excesivamente; se sigue cazando en ellos; es preocupante la expansión de especies exóticas en los humedales, etc. Todo ello sin olvidar la amenaza, latente e imparable, del cambio climático, donde las sequías se prolongan, los aportes de agua dulce son cada vez menores y los temporales inundan de agua salada las zonas costeras, degradando el ecosistema.

¿Qué reivindicamos?

  1. Dejar de alterar nuestros humedales, conservar realmente todos los que nos quedan, restaurar los dañados y evitar su degradación y desaparición.
  2. Catalogar todos nuestros humedales, delimitarlos, protegerlos y vigilarlos adecuadamente.
  3. No represar más ríos; no extraer agua en exceso de los acuíferos ni crear más zonas de cultivos de regadíos.
  4. Evitar, tanto la contaminación de sus aguas así como el vertido de residuos sólidos.
  5. Educar a la ciudadanía sobre la importancia de estos espacios naturales y su necesaria conservación en la que todos/as debemos involucrarnos.
  6. Tomar medidas estrictas y planes reales de actuación para preservar su única y rica biodiversidad.

¿Qué actividades hemos planificado para concienciar sobre la importancia de nuestros humedales?

Son numerosas las actividades que van a realizarse durante la semana por parte de los grupos de Ecologistes en Acció del País Valencià en las diferentes comarcas. He aquí algunas de las más importantes:

Castellón:

Alicante:

La entrada Zones humides sense futur aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires