Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

La guerra a Ucraïna podria augmentar les 10.000 tones de blat que Europa crema cada dia per a biocombustibles

  • Un nou estudi quantifica l’impacte de fer servir aliments per moure els nostres vehicles, en el context de crisi energètica i desproveïment de cereals provocat per la invasió d’Ucraïna.
  • Ecologistes en Acció alerta que la utilització de primeres matèries alimentàries per a la producció de biocombustibles contribueix de forma directa a l’augment del preu dels aliments, posant en risc d’inseguretat alimentària a milions de persones a tot el món.
  • Una coalició d’organitzacions europees, de la qual forma part Ecologistes en Acció, ha demanat als seus governs respectius una suspensió immediata de l’ús de cultius alimentaris per a la fabricació de combustibles.

[Informe] Food not fuel

Segons l’informe fet públic ahir per l’organització europea Transport & Environment, de la qual forma part Ecologistes en Acció, Europa converteix cada dia 10.000 tones de blat —l’equivalent a 15 milions de pans de 750 grams— en etanol per utilitzar-lo com a combustible per a automòbils. Igualment, a la llum de les dades ofertes per l’informe, eliminar el blat dels biocombustibles europeus compensaria en més del 20 % la manca de subministrament de blat ucraïnès al mercat mundial.

Tot i això, el blat no és l’únic aliment emprat massivament per a la producció de combustibles. Altres productes de tipus alimentari (blat de moro, ordi, palmell, soja, colza, canya de sucre, o remolatxa sucrera, entre d’altres) representen igualment matèries primeres altament demandades per la indústria per produir combustibles. Una cosa que, més enllà dels impactes greus que causa des dels punts de vista ambiental i climàtic (destrucció d’ecosistemes, pèrdua de biodiversitat o augment d’emissions), constitueix una causa fonamental de l’encariment de tota una sèrie d’aliments de primera necessitat. Una tendència que no és nova, però que s’ha intensificat en el context com a conseqüència de la invasió d’Ucraïna.

Per això, davant de les pressions de la indústria per substituir el petroli rus per biocombustibles procedents de cultius alimentaris, una coalició d’organitzacions europees entre les quals hi ha Ecologistes en Acció, han reclamat als seus respectius Governs una suspensió immediata l’ús de matèries primeres basades en cultius alimentaris i farratgers per produir biocombustibles.

«Garantir un subministrament estable d’energia a la població i a l’economia no ha d’anar al detriment de la seguretat alimentària de la població, ni de permetre que la inflació dels preus dels productes alimentaris de primera necessitat estigui fora de control», afirma la carta enviada ahir per les organitzacions ecologistes i socials als diferents ministeris implicats a cada Estat membre.

La utilització de cultius alimentaris per produir combustibles, promoguda per la UE des de fa més d’una dècada, ha demostrat ser ineficaç per reduir les emissions del sector transport, ineficient a l’hora d’extreure el major partit possible de les superfícies cultivables i perjudicial per impactes associats de desforestació i destrucció d’ecosistemes. A més, són causa directa de l’encariment dels aliments i de l’augment dels nivells d’inseguretat alimentària.

Per a Pablo Muñoz, responsable de la campanya de biocombustibles d’Ecologistes en Acció, la suspensió demandada ara al Govern “hauria de ser el pas previ a l’eliminació total de tot combustible produït a partir de cultius alimentaris o farratgers, a favor d’un suport decidit a fonts d’energia realment renovables que impulsin la mobilitat sostenible, en comptes de continuar promovent la crema de combustibles del segle passat”.

D’altra banda, segons Maik Marahrens, responsable del programa de biocombustibles de Transport & Environment, “la indústria dels biocombustibles està intensificant els seus esforços de pressió perquè més cereals com el blat i el blat de moro substitueixin el petroli rus. s’està aprofitant cínicament de la preocupació de la gent pels preus dels combustibles, anteposant-ne el benefici a la seguretat alimentària”.

Carta de les organitzacions ecologistes i socials

Informe Food not fuel

La entrada La guerra a Ucraïna podria augmentar les 10.000 tones de blat que Europa crema cada dia per a biocombustibles aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires