Ecologistes en Acció considera que s’estan produint avenços en les discussions tècniques de la Cimera del Clima COP23 de Bonn, cosa que no implica necessàriament que es tradueixin en decisions polítiques ni que estiguin a l’altura del repte climàtic.
El dia 6 de juny s’iniciava a la ciutat de Bonn (Alemanya) la trobada intersessional de la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic. Aquestes trobades entre sessions de les COP serveixen perquè els responsables tècnics dels països avancin els textos definitius que hauran de ser aprovats a la cimera següent, en aquest cas concret, a la COP27 que tindrà lloc a Xarm al-Xeikh (Egipte) al novembre de aquest any.
El novembre de l’any passat, Ecologistes en Acció feia públic l’avenç de les negociacions climàtiques des de Glasgow (Escòcia). Llavors l’organització ecologista tornava a assenyalar que els compromisos dels governs estaven encara lluny dels esforços requerits per donar una resposta global a l’emergència climàtica basada en la justícia social. Una realitat que ha estat assenyalada novament per l’IPCC: en el darrer informe, el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic alertava que en els propers anys es podria tancar la finestra d’oportunitat per limitar l’increment de la temperatura global en 1, 5 ºC.
Durant aquesta primera setmana a Bonn, s’ha avançat en els grans temes pendents, en aspectes tècnics i legals dels que seran els textos a negociar. Els assumptes més rellevants sobre la taula són molts dels recurrents en cimeres anteriors: article 6, inventari global, adaptació, pèrdues i danys. És aviat per diagnosticar el resultat d’aquestes negociacions. Ecologistes en Acció considera que s’estan produint avenços en les discussions tècniques, cosa que no implica necessàriament avenços en les decisions polítiques.
Els punts clau:
- Article 6. Aquest “lamentablement famós article”, en paraules d’Ecologistes en Acció, de l’Acord de París és objecte de conflicte des de l’any 2015. A la passada COP26 es van aprovar alguns dels mecanismes que portaven anys encallats, però segueix sense definir-se tot el desenvolupament que caldria per posar-los en pràctica. En aquest sentit, l’organització ecologista torna a assenyalar “l’enorme risc que suposen a nivell social i ambiental, i és fonamental la fiscalització dels processos al voltant d’aquest article en concret”.
- Revisió dels compromisos dels països. Segons la declaració final de la cimera del clima de Glasgow, cal continuar el procés de revisió dels objectius d’acord amb les últimes actualitzacions científiques i de les normes aprovades al si de les negociacions. Uns compromisos que, segons l’Acord de París, s’han de revisar cada cinc anys. Un procés que, en aquesta cimera, s’està duent a terme en plens successius i espais de trobada al llarg d’aquestes setmanes de trobada. El primer Cafè del Món (dinàmica dirigida a potenciar processos de reflexió i participació al voltant d’un tema concret) del conegut com a Global Stocktake va ser un espai àgil, en què es van mostrar les diferents intencions dels tècnics reunits a Bonn. Això no obstant, aquesta bona disposició tècnica haurà de ser ratificada per les diverses voluntats polítiques. La realitat és que la manca de vinculació entre els diferents objectius i l’absència de mecanismes que permetin ajustar-se a les indicacions científiques fan molt difícil garantir que aquest procés eviti la pujada de temperatures per sobre dels 1,5 ºC.
- Pèrdues i danys. Aquest tema ha anat cobrant cada vegada més importància en els darrers anys, fins ara amb resultats insuficients. La Xarxa de Santiago, el mecanisme principal de compensació de pèrdues i danys, segueix pendent d’avenços, específicament en qüestió de finançament, sobre la qual cosa la COP26 no va aconseguir tancar un acord concluent.
- Finançament per a l’adaptació. Cal redefinir un nou objectiu d’adaptació a partir del 2025, que tingui en compte les projeccions més actualitzades. A la cimera passada, la declaració final incloïa una menció a la necessitat de duplicar per a aquesta data el finançament a l’adaptació sobre els nivells del 2019, però Ecologistes en Acció adverteix que això s’ha de prendre amb cautela. Aquest serà un dels temes més rellevants a la propera cimera d’Egipte, i tant la voluntat de la presidència com el fet que la cimera se celebri al continent africà posaran aquests assumptes entre les prioritats de l’acord a assolir al novembre.
Més enllà de les parets del recinte de negociacions, roman la presència vigilant de la societat civil organitzada. Si bé aquesta presència no és tan forta ni tan mediàtica com durant les COP, són molts els grups activistes que s’estan fent notar a Bonn, entre ells Fridays For Future, que ha dut a terme diverses accions al llarg d’aquesta setmana passada.
Javier Andaluz i Irene Rubiera, observadors d’Ecologistes en Acció a Bonn, han declarat: «Aquestes cimeres menys mediàtiques són l’espai on s’han de definir els compromisos d’una manera efectiva. Entre ells, les promeses de més finançament i suport al sud global que va prometre l’executiu espanyol a Glasgow. Uns fons que han de ser proveïts i augmentats de forma ràpida per arribar a Egipte en les condicions mínimes per desbloquejar acords que porten anys bloquejats. La presència d’organitzacions i interessos empresarials és molt gran en aquesta reunió de Bonn, per la qual cosa resulta fonamental que organitzacions com Ecologistes en Acció estiguin presents per impulsar mesures efectives i no l’habitual rentat verd a què aquestes cimeres ens tenen acostumats”.
La entrada Cimera de Bonn: «Les negociacions avancen, però no prou» aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires