Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

El megaprojecte d’extracció d’arena per a «regenerar» 16 platges és un balafiament econòmic amb un greu impacte ambiental

  • El megaprojecte de la Direcció General de la Costa i el Mar, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, d’extracció d’arena en aigües profundes en front de Cullera, amb un import de 1.147 milions d’euros, sotmés ara a informació pública, promou el depòsit de 12,4 milions de metres cúbics d’arena en 16 platges o trams de platges de València i Alacant, des de Sagunt a Pilar de la Horadada, algunes situades a 220 km del punt d’extracció, en obres planificades.
  • A més es projecta l’extracció de 54 milions de metres cúbics addicionals en altres actuacions que no s’expliciten.
  • La Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) d’octubre de 2013 favorable per a un projecte similar a l’actual tramitat en 2010 es considera caducada i no vigent segons la normativa ambiental.
  • Ecologistes en Acció considera el projecte un balafiament econòmic, que tindria impactes ambientals greus i crítics sobre les praderies de Posidònia oceanica, la Xarxa Natura 2000 i els recursos pesquers del litoral valencià.

Mitjançant la publicació de l’anunci en el BOE del passat divendres 29 de juliol s’ha sotmés de nou a informació pública el «Projecte d’extracció d’arenes en aigües profundes de València i transport per a alimentació de platges» i el seu estudi d’impacte ambiental, atés que la Declaració d’Impacte Ambiental del mateix projecte tramitat en 2010 i aprovada en 2013 ha perdut la seua vigència, segons la Llei 21/2013 d’avaluació ambiental, ja que han transcorregut més de sis anys sense que el projecte s’haja executat.

El nou projecte, a diferència de l’anterior, inclou el transport de l’arena extreta a les 16 platges que es pretén regenerar, i canvia el mètode d’extracció, ja que ara es permet l’operació de sobreeiximent de la bodega en el punt d’extracció per a l’eliminació de materials fins. És a dir, que la dispersió dels materials fins es produirà en el punt d’extracció i en menor mesura a les platges.

En altres actuaciones sense explicitar la seua ubicació es pretén regenerar desenes de platges més.

Aquest megaprojecte tindria importantíssims impactes ambientals, especialment en les praderies de la fanerògama protegida Posidònia oceanica existents al voltant de les platges del Puerto i el Mojón a Pilar de la Horadada, platja de Sant Joan a Alacant, platja de Marineta Casiana a Dénia i al tram de costa comprés entre el port de Dénia i el riu Girona.

Així mateix el projecte impactaria sobre els recursos pesquers al voltant de la zona d’extracció dels 66,4 milions de metres cúbics d’arena que es volen extraure en total (el jaciment té una superfície de 26 km² enfront de les costes de Cullera), ja que la zona de deposició dels materials fins ocuparà una superfície entre 165 i 230 km² on s’enterbolirà l’aigua i es provocarà que els bancs de peixos abandonen la zona. En la zona hi ha tres ports pesquers (València, Cullera i Sagunt) i existeix la Zona Protegida d’Interés Pesquer 3 Port de Sagunt-Cap de Cullera, declarada mitjançant el Decret 219/1997, del Consell. L’estudi d’impacte ambiental reconeix l’afecció a tres caladors de pesca, amb un 90 % d’afecció al calador de Les Maricueces.

L’extracció d’arena suposa la destrucció de l’hàbitat marí i la desaparició de tota la comunitat bentònica d’éssers vius (poliquets i mol·luscos principalment) que són font d’aliment per als peixos. El projecte impactaria sobre set espais naturals marins protegits de la Xarxa Natura 2000: l’Albufera, Cap Roig, Montgó, Cap de les Hortes, l’Almadrava, Marina Alta i franja litoral submergida de la Regió de Múrcia. En el cas de l’Albufera la ploma de materials fins pot arribar a menys de 2 km de l’espai.

L’absurditat d’aquest megaprojecte desmesurat es concreta en les distàncies a les quals es preveu transportar l’arena extreta en el jaciment , que arribarà als 150 km en el cas de la part meridional de la platja de Sant Joan, a la ciutat d’Alacant, i els 220 km en el cas de les platges de Pilar de la Horadada, amb un cost de transport, en aquest últim cas, de 29 euros per cada metre cúbic transportat.

Per a Ecologistes en Acció la despesa de quasi 1.150 milions d’euros en aquest projecte suposa un total balafiament de recursos, tenint en compte la situació de crisi social, econòmica i emergència climàtica que vivim i l’escassa duració de l’arena depositada a les platges regenerades, que després dels pròxims temporals marins serà sens dubte retornada a la mar.

El megaproyecto de extracción de arena para «regenerar» 16 playas es un despilfarro económico con un grave impacto ambiental

  • El megaproyecto de la Dirección General de la Costa y el Mar, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, de extracción de arenas en aguas profundas en frente de Cullera, con un importe de 1.147 millones de euros, sometido ahora a información pública, promueve el depósito de 12,4 millones de m³ de arena en 16 playas o tramos de playas de Valencia y Alicante, desde Sagunto a Pilar de la Horadada, algunas situadas a 220 km del punto de extracción, en obras planificadas.
  • Además se proyecta la extracción de 54 millones de metros cúbicos adicionales en otras actuaciones de regeneración que no se explicitan.
  • La Declaración de Impacto Ambiental (DIA) de octubre de 2013 favorable para un proyecto similar al actual tramitado en 2010 se considera caducada y no vigente según la normativa ambiental.
  • El proyecto que Ecologistes en Acció considera un despilfarro económico tendría impactos ambientales severos y críticos sobre las praderas de Posidonia oceánica y los recursos pesqueros del litoral valenciano.

Mediante la publicación del anuncio en el BOE del pasado viernes 29 de julio se ha sometido a información pública de nuevo el «Proyecto de extracción de arenas en aguas profundas de Valencia y transporte para alimentación de playas» y de su estudio de impacto ambiental, dado que la DIA de ese mismo proyecto tramitado en 2010 y aprobada en 2013 ha perdido su vigencia, según la Ley 21/2013 de evaluación ambiental, ya que han transcurrido más de seis años sin que ese proyecto haya sido ejecutado.

El nuevo proyecto, a diferencia del anterior, incluye el transporte de la arena extraída a las 16 playas que se pretenden regenerar, y cambia el método de extracción, ya que ahora se permite la operación de rebose de la cántara en el punto de extracción para la eliminación de finos. O sea que la dispersión de los finos se producirá en el punto de extracción y en menor medida en las playas.

En otras actuaciones sin explicitar su ubicación se pretenden regenerar decenas de playas más.

Este megaproyecto tendría importantísimos impactos ambientales, especialmente en las praderas de la fanerógama protegida Posidonia oceanica existentes alrededor de las playas del Puerto y el Mojón en Pilar de la Horadada, playa de San Juan en Alicante, playa de Marineta Casiana en Dénia y en el tramo de costa comprendido entre el puerto de Dénia y el Río Girona.

Así mismo ese proyecto impactará sobre los recursos pesqueros alrededor de la zona de extracción de los 66,4 millones de metros cúbicos de arena a extraer en total (el yacimiento tiene una superficie de 26 km² frente a las costas de Cullera), ya que la zona de deposición de los finos ocupará una superficie entre 165 y 230 km² enturbiando el agua y haciendo que los bancos de peces abandonen esa zona. En la zona hay tres puertos pesqueros (València, Cullera y Sagunto) y existe la Zona Protegida de Interés Pesquero 3 Puerto Sagunto-Cabo Cullera, declarada mediante el Decreto 219/1997, del Consell. El Estudio de Impacto Ambiental reconoce la afección a tres caladeros de pesca, con un 90 % de afección al caladero de Les Maricueces.

La extracción de arena supone la destrucción del hábitat marino y de la desaparición de toda la comunidad bentónica de seres vivos (poliquetos y moluscos principalmente) que son fuente de alimento para los peces. El proyecto impactará sobre siete espacios naturales marinos protegidos de la Red Natura 2000, como La Albufera, Cabo Roig, Montgó, Cap del Horta, L’Almadrava, Marina Alta y franja litoral sumergida de la Región de Murcia. En el caso de La Albufera la pluma de finos puede llegar a menos de 2 km del espacio.

La sinrazón de ese megaproyecto desmedido se concreta en las distancias a las que se prevé transportar la arena extraída en el yacimiento , que llegará a los 150 km en el caso de la parte meridional de la playa de San Juan en Alicante ciudad y los 220 km en el caso de las playas de Pilar de la Horadada, con un coste de transporte, en este último caso de 29 euros por cada metro cúbico transportado.

Para Ecologistas en Acción el gasto de casi 1.150 millones de euros en este proyecto supone un total despilfarro de recursos, teniendo en cuenta la situación de crisis social, económica y emergencia climática que vivimos, y la escasa duración de la arena depositada en las playas regeneradas, que tras los próximos temporales marinos será devuelta al mar sin duda.

La entrada El megaprojecte d’extracció d’arena per a «regenerar» 16 platges és un balafiament econòmic amb un greu impacte ambiental aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires