Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Reivindiquen l’aprofitament de les aigües pluvials

  • Ecologistes en Acció ha reclamat al Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua la necessitat d’ampliar sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) i xarxes separatives.
  • L’organització reclama també un impuls normatiu específic per a l’aprofitament de les aigües pluvials, al qual les administracions donen un paper molt residual en els instruments de planificació, i subratlla la importància de diversificar les fonts d’aigua per a garantir-ne l’abastament.

En el marc del Dictamen del Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua (CUSA) relatiu al Pla de gestió del risc d’inundacions del districte de conca fluvial de Catalunya (2022 – 2027) i el seu Programa de Mesures, Ecologistes en Acció ha reclamat, en forma de vot particular, la necessitat d’ampliar sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) i xarxes separatives, així com un impuls normatiu específic per a l’aprofitament d’aigües pluvials.

El Dictamen, elaborat per l’Agència i presentat en el marc de la sessió ordinària del CUSA del 26 de juliol, presenta mesures enfocades a actuacions de restauració a les lleres dels rius, reducció de la vulnerabilitat a les riuades i actuacions per a la millora del drenatge en general, entre d’altres, però en cap cas incideix sobre els aspectes esmentats, que Ecologistes en Acció considera també essencials en el marc de les polítiques d’aigua.

Pel que fa a actuacions per a la millora del drenatge urbà, l’organització ecologista aposta per la gestió del drenatge en origen, que suposa integrar els SUDS en els nous models d’urbanisme, així com també per la construcció de dipòsits de laminació. D’aquesta manera, es pot descongestionar el sistema convencional de clavegueram i ajudar a controlar els episodis de pluges torrencials. En aquest punt, però, és clau aprofitar les pluvials en origen, abans de barrejar-se amb les aigües negres, com a possible font complementària per a satisfer la garantia d’abastament.

Reiteradament, Ecologistes en Acció subratlla la importància de diversificar les fonts d’aigua per a garantir-ne l’abastament i per això considera cabdal l’aprofitament de pluvials. A l’estudi ‘Dret Humà a l’aigua i el sanejament davant l’emergència climàtica: diagnosi, debats i propostes per l’Àrea Metropolitana de Barcelona’, que l’organització ecologista va elaborar amb Enginyeria Sense Fronteres i Aigua és Vida, ja va abordar aquesta proposta i reclamar que sigui tinguda en compte. Malauradament, el desplegament d’aquesta mesura està sent massa lent per part de les administracions, ja que se li està donant un paper molt residual en els instruments de planificació. L’aprofitament d’aquesta font es troba molt allunyat de l’òptim, com a conseqüència, en gran part, dels buits legals que existeixen en la matèria.

Ecologistes en Acció insta a fer un impuls normatiu específic per a un millor aprofitament. En resum, reclama a l’Administració que aprofiti la revisió del Pla d’avaluació i gestió del risc d’inundacions per introduir mesures que van estretament lligades a les accions de prevenció, protecció, preparació i recuperació davant dels efectes dels fenòmens meteorològics; és a dir actuacions destinades a aprofitar aquests volum d’aigua de pluja per a satisfer diferents usos i, sobretot, com a mesura de substitució de recursos potables.

L’organització ecologista també subratlla, especialment, la necessitat d’establiment de dobles xarxes (o separativa) davant les febleses de l’actual sistema de sanejament i els impactes de la crisi climàtica.

Al seu moment, es va apostar per xarxes de sanejament majoritàriament unitàries, per la qual cosa a dia d’avui patim els greus efectes de comptar amb el mateix conducte per les aigües residuals (tant d’origen domèstic com industrial) i les pluvials: la sobresaturació del clavegueram en dies de pluja provoca el vessament al medi d’una part de l’aigua residual barrejada amb l’aigua pluvial a través dels sobreeixidors existents. Des de l’administració s’afirma constantment que les dobles xarxes no són una solució, però es comprova l’absència d’estudis que permetin avaluar-ne la viabilitat. Així doncs, davant les febleses actuals del sistema -especialment als municipis del litoral on les xarxes de sanejament són majoritàriament unitàries- ha de ser obligatori col·locar reixes als sobreeixidors on es constaten vessaments al medi receptor (riera o mar), per tal de minimitzar l’abocament de residus als cursos fluvials en episodis de pluges intenses i inundacions.

Aquesta reclamació està en la línia de les al·legacions presentades al Pla de Gestió de Districte de Conca Fluvial de Catalunya del 3r cicle de planificació (2022-2027) per Aigua és Vida, plataforma de la qual Ecologistes en Acció forma part. Les al·legacions estan actualment en fase de resolució. La importància de les aigües pluvials també va ser recordada al director de l’Agència  el passat 22 de juliol  en el decurs de la reunió que Aigua és Vida va mantenir per incidir en la resolució de les mateixes al·legacions.

La entrada Reivindiquen l’aprofitament de les aigües pluvials aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires