Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

[COP15 Biodiversidad] Oportunitat perduda per assolir un acord global que posi fi a la pèrdua de biodiversitat

  • Finalitza la COP15 de Montreal amb l’aprovació de l’acord Kunming-Montreal, important però insuficient, ja que no aconsegueix els avenços necessaris per aconseguir aturar la pèrdua de biodiversitat per al 2030.
  • El Marc Global aprovat es queda a mig camí en la majoria de les seves metes i, encara que permetrà continuar avançant, pot impedir que es compleixi la visió de “viure en harmonia amb la natura el 2050”.
  • Les diferències entre els països desenvolupats i el Sud global sobre l’escàs finançament i la no creació d’un nou fons de finançament per a la biodiversitat han estat a punt de provocar el fracàs de la COP15.
  • Ecologistes en Acció adverteix que la responsabilitat per aturar la pèrdua de biodiversitat recau ara en els països, que han de prendre accions l’ambició de les quals transcendeixi el que s’aprova a la COP15 de Montreal.

La 15ª Conferència de les Parts (COP per les sigles en anglès) de la Convenció de la Diversitat Biològica (CDB) de Nacions Unides celebrada a Montreal era la data anunciada en la qual les 196 Parts signants del CDB, que representen la pràctica totalitat dels països, aconseguiria un acord històric sense precedents que suposaria un punt d’inflexió en la lluita per salvar el planeta. Lamentablement l’acord final és decebedor; tot i que s’han produït avenços importants i necessaris, els acords aconseguits no estan a l’alçada del que s’esperava.

La clau per a l’èxit de la COP15 era l’aprovació d’una estratègia internacional per a la biodiversitat, coneguda com a Marc Global Post-2020. Aquesta estratègia s’ha aprovat, però sense gaires mesures que es consideraven essencials.

El marc global de biodiversitat aprovat no aborda l’arrel de les causes de la pèrdua de biodiversitat. La causa de la crisi de la biodiversitat és un sistema que col·loca els guanys i el poder de les corporacions sobre les persones i la natura i permet que els interessos corporatius influeixin en els resultats. Com que no inclouen suficients mecanismes per tallar aquestes arrels, l’acord no serà capaç de frenar la pèrdua de biodiversitat.

La UE, altres països com Canadà, i fins i tot algunes organitzacions socials i ambientals, han posat sempre el focus del Marc Global en la protecció del 30% de les àrees marines i terrestres abans del 2030, i aquesta Meta s’ha aprovat. Tanmateix, per a Ecologistes en Acció, més important que el percentatge de l’àrea per a protegir era que els espais protegits tinguessin adequats plans de gestió i que realment s’apliquessin, cosa que no s’ha inclòs prou en l’acord. Si protegir el 30% dels espais naturals permet destruir-ne el 70% és evident que no és un bon acord.

Per això Ecologistes en Acció, en col·laboració amb la CBD Alliance, ha defensat que l’estratègia havia d’actuar sobre les causes subjacents de la pèrdua de biodiversitat, amb compromisos contundents per reduir l’empremta ecològica, i assumir mesures més ambicioses com reduir l’ús, no només la perillositat, dels pesticides o aplicar el principi de precaució a la biotecnologia. Mesures de gran importància que impliquen solucions per a la totalitat de la superfície planetària i no només una porció de la mateixa.

La influència dels lobbies empresarials queda en evidència al document aprovat. Es limita a “animar i facilitar” les empreses a reduir el seu impacte en la biodiversitat. Els mecanismes esmentats inclouen l’autoregulació i informar voluntàriament de les seves accions, tot deixant la responsabilitat final als consumidors. S’ha eliminat del document l’obligació d'»assumir la responsabilitat jurídica de les infraccions». Aspectes polèmics, com els mecanismes de compensació o la menció directa a les “Solucions Basades en la Natura”, utilitzats per les grans corporacions per al rentat verd i continuar amb pràctiques destructores de biodiversitat, romanen al Marc Global.

És especialment preocupant la insuficiència de mecanismes d’implementació i compliment que permetin a les parts i la societat civil prendre mesures sancionadores per l’incompliment de la Convenció i els seus acords.

Sí que s’han produït alguns avenços positius respecte als compromisos previs, sobretot en matèria de reconeixement dels drets dels pobles indígenes i les comunitats locals, l’eliminació de subvencions perjudicials, la inclusió de la perspectiva de gènere i el repartiment just dels beneficis en relació amb la Informació Digital sobre Seqüències (DSI) de recursos genètics.

Quan els estudis més recents dictaminen que una de cada 10 espècies podrien desaparèixer abans que s’acabi el segle i s’ha registrat una disminució mitjana del 69% en l’abundància de fauna des del 1970, no es pot permetre aquest grau d’inacció. La ciència ha deixat clar que el col·lapse dels ecosistemes és imminent. Si això passa, la capacitat del planeta de garantir la vida estarà en perill.

Els països en vies de desenvolupament han exigit des del principi de la COP15, com a línia vermella, l’augment del finançament i establir un nou fons de finançament per a la biodiversitat, mentre que els països desenvolupats preferien reforçar el ja existent Fons per al Medi Ambient Mundial (GEF). Aquestes diferències, que van arribar a suposar en un moment donat l’abandonament de la mesa de negociació per part de més de 60 països del Sud global, han llastat les negociacions, tot fent atenció a assumptes de més transcendència. Finalment s’ha optat per la segona opció i el finançament aprovat és considerat insuficient per diversos països i no reconeix el deute ecològic que té el món desenvolupat. La República Democràtica del Congo ha manifestat el rebuig al Marc Global. Tot i això, el document ha tirat endavant argumentant que l’objecció no es va realitzar adequadament.

Després de l’aprovació d’aquest acord insuficient, Ecologistes en Acció centrarà la seva feina a aconseguir que la Unió Europea adopti totes les mesures que ha proposat a Montreal, per exemple la reducció de l’ús del 50% dels pesticides, en què l’Estat espanyol i les administracions autonòmiques aproven un paquet de mesures dràstiques per aturar la pèrdua de biodiversitat, i que les administracions locals, des dels pobles més petits a les grans ciutats potenciïn la renaturalització dels nuclis urbans i el foment de la biodiversitat urbana.

La biodiversitat no pot esperar ni un dia més, per això Ecologistes en Acció exigeix a les administracions ambientals de l’Estat espanyol que comencin a prendre les mesures necessàries per fer front a la crisi ecològica.

Ja dues vegades anteriors les administracions de l’Estat espanyol han incomplert els acords internacionals. La societat civil s’haurà de mobilitzar, si cal, perquè s’adoptin aquestes mesures.

La entrada [COP15 Biodiversidad] Oportunitat perduda per assolir un acord global que posi fi a la pèrdua de biodiversitat aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires