- La designació del Mediterrani com a Àrea de Control d’Emissions de Sofre (SECA) per part de l’Organització Marítima Internacional és un pas crucial cap a l’eliminació gradual del fueloil pesat en el transport marítim.
- Les organitzacions ecologistes, agrupades a NABU, reclamen encara l’aplicació d’una Àrea de Control d’Emissions completa, que cobreixi sofre i nitrogen.
El Mediterrani és una de les masses d’aigua més concorregudes del món, per la qual cosa el control de la contaminació de l’aire i la protecció del medi ambient tenen un paper especial en aquest territori. La decisió de l’Organització Marítima Internacional (IMO) de designar el Mediterrani com a Àrea de Control d’Emissions de Sofre (SECA) durant el MEPC 79 –la setanta-novena sessió del Comitè de Protecció del Medi Marí- és un pas crucial cap a aconseguir un aire més net a tota la regió.
L’ONG alemanya NABU, juntament amb les seves organitzacions associades a la regió mediterrània, entre les quals Ecologistes en Acció, donen suport a aquesta empenta cap a l’eliminació gradual del fueloil pesat en el transport marítim i acullen molt positivament un canvi cap a combustibles més nets i una millor qualitat de l’aire per a gairebé 150 milions de persones a tot el Mediterrani.
Sönke Diesener, responsable de polítiques de transport de NABU, declara : «Estem encantats que els nostres esforços constants hagin tingut èxit. Aquesta decisió és un gran pas endavant cap a un transport més net. Els creixents requisits de qualitat del combustible no només serveixen per netejar substancialment l’aire, sinó que també fomenten l’eficiència energètica i les mesures climàtiques en el transport marítim. Tanmateix, estem decebuts que els responsables polítics hagin perdut l’oportunitat d’aplicar una ECA –Àrea de Control d’Emissions- completa que cobreixi tant els òxids de sofre com de nitrogen. Una Àrea de Control d’Emissions de Nitrogen (NECA) com la del mar del Nord i el mar Bàltic, milloraria encara més la qualitat de l’aire i salvaria centenars de vides cada any».
Per netejar l’aire, tant a les ciutats portuàries com a les regions costaneres, i per protegir el medi ambient, cal establir ràpidament una NECA. Una ECA que combini la cobertura de sofre i nitrogen, tal com s’estableix a Nord-america i al nord d’Europa, milloraria encara més la qualitat de l’aire alhora que impulsaria el necessari canvi cap a combustibles respectuosos amb el clima basats en energies renovables. «No hem de perdre temps i diners en solucions per a la contaminació de l’aire com ara scrubbers (depuradors de gasos) o GNL, sinó aplicar mesures tècniques que abordin tant les emissions de contaminants atmosfèrics com de gasos amb efecte d’hivernacle», afegeix Diesener.
La coalició internacional d’ONGs sòcies demana no aturar els esforços amb la designació de la SECA a la Mediterrània sinó també donar suport a l’establiment d’un NECA com a proper objectiu. S’ha efectuat un primer pas, però n’hauran de seguir molts més i també en altres regions. El transport marítim ha de ser molt més net i respectuós amb el clima. No hi ha cap excusa que justifiqui per què algunes zones haurien de patir més que d’altres la càrrega de les emissions d’aquest mitjà de transport.
NABU y Ecologistas en Acción dan la bienvenida al Área de Control de Emisiones de Azufre en el mar Mediterráneo y piden próximos pasos
- La designación del Mediterráneo como Área de Control de Emisiones de Azufre (SECA) por parte de la Organización Marítima Internacional es un paso crucial hacia la eliminación gradual del fueloil pesado en el transporte marítimo.
- Las organizaciones ecologistas, agrupadas en NABU, reclaman todavía la aplicación de un Área de Control de Emisiones completa, que cubra azufre y nitrógeno.
El Mediterráneo es una de las masas de agua más concurridas del mundo, por lo que el control de la contaminación del aire y la protección del medio ambiente juegan un papel especial en este territorio. La decisión de la Organización Marítima Internacional (IMO) de designar al Mediterráneo como Área de Control de Emisiones de Azufre (SECA) durante el MEPC 79 –la setenta y novena sesión del Comité de Protección del Medio Marino- es un paso crucial hacia conseguir un aire más limpio en toda la región. La ONG alemana NABU, junto con sus organizaciones asociadas a la región mediterránea, entre ellas Ecologistas en Acción, apoyan este empuje hacia la eliminación gradual del fueloil pesado en el transporte marítimo y acogen muy positivamente un cambio hacia combustibles más limpios y una mejor calidad del aire para casi 150 millones de personas en todo el Mediterráneo.
Sönke Diesener, responsable de políticas de transporte de NABU, declara: «Estamos encantados de que nuestros esfuerzos constantes hayan tenido éxito. Esta decisión es un gran paso adelante hacia un transporte más limpio. Los crecientes requisitos de calidad del combustible no sólo sirven para limpiar sustancialmente el aire, sino que también fomentan la eficiencia energética y las medidas climáticas en el transporte marítimo. Sin embargo, estamos decepcionados de que los responsables políticos hayan perdido la oportunidad de aplicar una ECA -Área de Control de Emisiones- completa que cubra tanto los óxidos de azufre como de nitrógeno. Un Área de Control de Emisiones de Nitrógeno (NECA) como la del mar del Norte y el mar Báltico, mejoraría aún más la calidad del aire y salvaría cientos de vidas cada año».
Para limpiar el aire, tanto en las ciudades portuarias como en las regiones costeras, y para proteger el medio ambiente, es necesario establecer rápidamente una NECA. Una ECA que combine la cobertura de azufre y nitrógeno, tal y como se establece en Norteamérica y en el norte de Europa, mejoraría aún más la calidad del aire a la vez que impulsaría el necesario cambio hacia combustibles respetuosos con el clima basados en energías renovables. “No debemos perder tiempo y dinero en solucones para la contaminación del aire como scrubbers (depuradores de gases) o GNL, sino aplicar medidas técnicas que aborden tanto las emisiones de contaminantes atmosféricos como de gases con efecto invernadero», añade Diesener.
La coalición internacional de ONGs socias pide no detener los esfuerzos con la designación de la SECA en el Mediterráneo y además apoyar al establecimiento de una NECA como próximo objetivo. Se ha efectuado un primer paso, pero tendrán que seguir muchos más y también en otras regiones. El transporte marítimo debe ser mucho más limpio y respetuoso con el clima. No hay excusa que justifique por qué algunas zonas deberían sufrir más que otras la carga de las emisiones de este medio de transporte.
La entrada Donen la benvinguda a l’àrea de control d’emissions de sofre al mar Mediterrani i demanen propers passos aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires