- Amb motiu de la visita a Madrid del Col·legi de Comissaris, un ampli ventall d’entitats expressa el malestar amb el programa i les prioritats de la presidència espanyola del Consell de la UE.
- Sota el lema “Davant de l’Europa del capital, justícia ecosocial” convoquen la societat a participar en les activitats previstes a tretze ciutats.
Entremig l’actual crisi multidimensional, especialment accentuades per l’emergència climàtica i ambiental i l’esgotament de recursos naturals, amb guerres i davant l’auge de les extremes dretes amb les polítiques racistes, misògines i anti-LGTBIQ+, el programa de la presidència espanyola Consell de la Unió Europea (UE) no planteja una resposta adequada als principals desafiaments.
Per això, diferents moviments socials de l’Estat espanyol veuen la necessitat de mobilitzar-se i comunicar les denúncies sobre els impactes de les polítiques de la UE i les seves reivindicacions des dels principis de promoció de la pau, la igualtat, la democràcia i la solidaritat.
I. Per què ens mobilitzem?
- Per propiciar una mobilització social, diversa i àmplia a favor de l’Europa de la justícia social i la pau amb la possibilitat de deixar una coordinació de moviments socials a nivell estatal i esperem que també europeu.
- Per generar un discurs crític i influir en els debats públics de cara a les eleccions europees, denunciant les polítiques bel·licistes, antidemocràtiques, insostenibles, heteropatriarcals, colonialistes i catalitzadores de les creixents desigualtats socials i de gènere.
- Per assenyalar la manca d’ambició de la UE per respondre a l’emergència climàtica, en una època de transició amb importants desafiaments com ara la distribució de la riquesa, el treball i el temps així com la creixent degradació ambiental, la pèrdua de biodiversitat i el esgotament de recursos energètics i materials -inclosos alguns tan preuats com l’aigua.
- Per denunciar els impactes del “Pacte Verd Europeu” i els interessos associats del capital transnacional que està imprimint un nou cicle de creixement econòmic que aprofundeix les relacions desiguals entre regions –creant zones de sacrifici- i neocolonials amb el Sud Global per assegurar-se el subministrament de les matèries primeres crítiques sense les quals no existirien gaires indústries europees.
- Per influir en les polítiques europees que es negociaran durant el semestre de la Presidència espanyola del Consell de la UE per defensar polítiques solidàries i compromeses amb els drets humans i els límits de la biosfera.
- Per alertar sobre l’auge de l’autoritarisme, el feixisme i la xenofòbia. La imatge creada d’una “Europa dels drets humans” és impossible de sostenir davant l’augment de les despeses militars a la Unió Europea; l’aprofundiment de les desigualtats i el creixement de la pobresa, sobretot feminitzada; l’augment del cost de la vida i les privatitzacions de serveis públics; l’enduriment d’un règim de fronteres que comporta violacions sistemàtiques dels drets de les persones migrants; així com l’avenç dels partits d’extrema dreta o ultraconservadora que estan eliminant drets fonamentals, com evidencien la prohibició del dret a l’avortament, les polítiques misògines, els atacs a la població LGTBIQ+ o el negacionisme de les violències masclistes.
II. Què farem?
El 4 de juliol es realitza una concentració a Màlaga amb motiu de la celebració del “Taller informal de la Presidència sobre el canvi climàtic” a La Concepción Jardí Botànic-Històric i el 5 de juliol una marxa des dels tallers de Renfe fins a l’estació María Zambrano, coordinada pel sindicat CGT, per reivindicar el tren com a transport sostenible.
Del 9 al 12 de juliol, s’organitzarà a Valladolid el Fòrum Social per una Transició Energètica Justa que abordarà, entre altres temes, la Directiva de qualitat de l’aire i d’emissions industrials, la rehabilitació energètica d’habitatges, el mercat elèctric i la revisió dels plans nacionals d’energia i clima. S’hi organitzen seminaris, taules de debat, cinefòrum, accions i murals.
El 12 de juliol, en ocasió de la reunió de ministres i ministres de treball a Madrid, Ecologistes en Acció organitzarà la taula rodona “El treball ens treu la vida” amb els sindicats LAB, CGT i ELA. També es farà una crida a la població de fer-se una foto a llocs emblemàtics de l’economia espanyola amb un cartell que expressi “Treballar per canviar el món, no per destruir-lo” o “Que el dret al treball no sigui una condemna a una vida de misèria” per difondre’l en xarxes socials amb el #TrabajosContraLaVida.
A Vigo, 17 i 18 de juliol, Ecologistes en Acció i Greenpeace realitzaran una acció per exigir al Consell de la UE mesures urgents que posin fi a la sobrepesca, a través del desenvolupament de plans de gestió que permetin una activitat pesquera a llarg termini i adaptada a nivell territorial, garantint el repartiment just de possibilitats de pesca per incentivar les millors pràctiques socials i ambientals.
Els dies 17 i 18 de juliol, amb motiu de la cimera UE-CELAC a Brussel·les, una àmplia coalició d’organitzacions d’Amèrica Llatina i Europa organitza una conferència al Parlament Europeu sota el títol “Una nova relació comercial UE-Amèrica Llatina per al segle XXI» amb representants de governs, parlaments i societat civil. Es convocarà una concentració per reclamar que no es ratifiquin els acords comercials de la Unió Europea amb Mercosur, Xile i Mèxic. Així mateix tindrà lloc la Cimera dels Pobles 2023 a la Universitat de Brussel·les.
Del 31 d’agost al 4 de setembre, amb motiu de la reunió ministerial d’agricultura a Còrdova, diverses organitzacions en defensa d’un model agroalimentari just i sostenible i un món rural viu han organitzat un Campament de formació i activisme del moviment per a la Sobirania Alimentària .
El 15 de setembre a Santiago de Compostel·la es reuniran els ministres d’Economia i Finances. Ecologistes en Acció juntament amb plataformes de resistència a l’extractivisme miner es concentraran exigint que les activitats industrials siguin respectuoses amb el medi ambient i no perjudiquin l’economia tradicional i sostenible existent.
El 18 de setembre a Saragossa, amb motiu de la reunió ministerial d’educació i joventut, Ecologistes en Acció farà un debat, entre d’altres amb Javier Zarzuela de Teachers For Future, i una acció, on es qüestionarà el Pla d’Acció d’Educació Digital per no atendre el coneixement científic, el principi de precaució ni els límits biofísics del planeta.
El 19 de setembre a Saragossa, coincidint amb la reunió informal de ministres d’educació, es farà una acció per reivindicar la importància de l’educació lliure i democràtica en totes les etapes, tant a l’educació formal com no formal, així com el paper de la joventut de cara a exigir una justícia ecològica i social.
El 21 i 22 de setembre a Barcelona, amb ocasió de la reunió informal de ministres de transport, la xarxa estatal “Gas no és solució”, la Coordinadora Estatal pel Tren Públic, Social i Sostenible i organitzacions d’Aliança pel Clima han acordat mobilitzar-se per denunciar les polítiques energètiques i de transport de la UE i del govern espanyol que agreugen l’emergència climàtica.
Granada, del 29 de setembre a l’1 d’octubre, serà la ciutat on es farà la mobilització més important per la reunió del Consell Europeu i la Comunitat Política Europea (5-6 octubre). Des de fa mesos es prepara el que serà la Cimera Social de Granada 2023 “Una altra Europa és possible” en què convergeixen nombroses activitats i una manifestació el diumenge 1 d’octubre a la qual s’espera la participació de col·lectius de tot el país.
Amb motiu de la reunió informal ministerial de Telecomunicacions del 23 i 24 d’octubre a Lleó, Ecologistes en Acció realitzarà una xerrada-debat i una acció, denunciant l’estratègia 5G de la UE i la denominada “Dècada Digital”, per no atendre el principi de precaució , exacerbar els impactes energètics, climàtics, socials i de l’extractivisme de minerals, fomentar l’hiperconsumisme i la dependència tecnològica, així com vulnerar el dret a la privadesa.
A Xixón (13-14 novembre) es reuniran els ministres d’habitatge. Des d’Astúries pol Clima, integrant de la Coordinadora Estatal pel Tren Públic Social i Sostenible, juntament amb altres col·lectius asturians s’està preparant un fòrum social ampli contemplant debats i accions al voltant de les problemàtiques de l’habitatge i l’urbanisme per denunciar l´emergència climàtica i reivindicar un model urbanístic i de transport que vertebri el territori i refredi el planeta.
Entorn al 23-24 de novembre, organitzacions feministes d’Iruña/Pamplona preparen una mobilització amb motiu de la reunió ministerial d’Igualtat per denunciar les violències masclistes, la cultura de la violació i les reculades en els drets sexuals reproductius.
Entorn al 27 i 28 de novembre, en el marc del Fòrum Regional Ministerial informal de la Unió per la Mediterrània i la reunió sobre Veïnatge Sud que es farà a Barcelona, la Lafede.cat, formada per 124 entitats de la justícia global, en farà unes jornades sobre les polítiques de la UE a la Mediterrània. Tractaran temes com el Pacte d’asil i migracions de la UE, la criminalització de l’activisme, la securitització i el control ciutadà, o el paper de la “democratització” i l’externalització cap a tercers països.
III. Què demanem?
- Una transició energètica justa amb finançament públic responsable
- Una reindustrialització verda decolonial i respectant els límits biofísics del planeta
- Un sistema de mobilitat accessible i sostenible basat en un transport públic
- Frenar l’Agricultura 4.0 i avançar a la sobirania alimentària
- No més morts a la frontera Sud. Regularització JA!
- Justícia ecosocial i ecofeminista, blindar els serveis públics i els pressupostos socials i verds, repartiment just de la riquesa.
- En defensa de la joventut i una transformació cap a una educació ecosocial
- Descolonitzar les relacions exteriors de la Unió Europea
Podeu consultar un llistat de demandes més detallat al document.
IV. Qui som?
Ajuntaments Granada (Xarxa Social i Veïnal de Granada i la seva Àrea Metropolitana), Aliança pel Clima, Anticapitalistes, Assemblea Drets Humans Madrid, Associació Espanyola d’Educació Ambiental, Asturies pol Clima, Attac, CGT, Consell de la Joventut Espanya, Coordinadora d’ONGD de Castella i Lleó, Coordinadora pel Tren Públic, Social i Sostenible, Cimera Social de Granada, Desarma Madrid, Ecologistes en Acció, ELA Sindikatua, Escola d’Activisme – Greenpeace, Espai Comú 15M, Euskal Herriak kapitalari planto!, Futur en Comú, Futur Vegetal, Intersindical, IZAR, La Fede.cat, LAB Sindikatua, Dilluns Liles Navarra, Mensa Cívica, Taula pel Clima a Granada, Novact, Observatori de la Deute a la Globalització (ODG), Plataforma Eureka per una Renda Bàsica Universal, Plataforma Ferrocarril Conca, Plataforma País Valencià Tren Públic, Xarxa Gas no és solució, Regularització Ja, SOS Racisme, STECYL, Steilas Euskal Herria, XR – Rebel·lió pel Clima Màlaga, USTEA
La entrada Moviments socials presenten l’agenda de mobilització per la manca d’ambició ecològica i social de la presidència espanyola del Consell de la UE aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires