Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Sorra del fons marí al Delta de l’Ebre: Pa per avui, fam per demà

  • El projecte del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural sobre l’aportació d’almenys 11 milions de metres cúbics de sorra del fons marí per a l’ampliació de la platja i la creació de dunes de protecció a la zona de la Marquesa i l’Illa de Buda i la consolidació de la zona del Trabucador al Delta de l’Ebre és, segons Ecologistes en Acció, malversar diners públics per posar un pegat que durarà només uns pocs anys.
  • La Generalitat aposta per extreure la sorra del fons marí, afirmant que és més ‘sostenible’ que la solució de l’Administració central, que creu més adient reforçar el litoral del Delta amb sorres de les mateixes platges.

El Delta és un ecosistema viu i és necessari respectar les seves dinàmiques naturals, sense intervencions que modifiquin aquest creixement natural, cosa que actualment se li està impedint. Una de les raons són els embassaments existents al llarg del curs del riu Ebre, els quals retenen els llims i eviten que aquests arribin al delta en la quantitat necessària per assegurar-ne la subsidència, existència i creixement del Delta de l’Ebre, com reclamen la PDE i la plataforma Sediments, entitats que han denunciat Endesa precisament per aquest motiu.

El que planteja la Generalitat és, un cop més, enginyeria pesada. Una gran inversió amb grans impactes ambientals per sortir del pas sense afrontar ni resoldre els problemes d’arrel. Aquest posicionament que planteja la Generalitat és totalment al contrari del que recomana el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, CADS, al seu Tercer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya. L’informe fixa que una de les solucions necessàries i imperants és, precisament, reduir les infraestructures dures que alteren els cursos fluvials i els ecosistemes litorals, i prioritzar el control i revertir les disfuncions en els usos de l’aigua a la conca per garantir la funcionalitat ecològica dels sistemes aquàtics costaners, ja de per si delicats. El mateix organisme assessor del govern escriu: «caldrà posar l’èmfasi a resoldre la causa dels problemes, i no tant a resoldre’n les conseqüències. No ens podem permetre, en un país sotmès a una pressió turística i demogràfica formidable, malmetre ni un més d’aquests sistemes».

Al gener d’enguany la PDE i moltes entitats vam denunciar que tres anys després del Gloria, el Delta seguia sense tenir un pla concret d’actuacions, amb pressupost i cronograma. Calia abordar immediatament tant l’erosió i regressió de la costa com l’enfonsament de la plana deltaica, a conseqüència dels problemes històrics per la gestió de la conca, agreujats pel canvi climàtic i l’augment del nivell del mar; i alertàvem que el pressupost que el Pla Hidrològic de l’Ebre destinava per a protegir el delta (uns 20 milions en 6 anys) era ínfim en comparació amb el destinat a modernitzar regadius existents, nous regadius i algun nou embassament (2.000 milions d’euros).

Dels 80 milions d’euros destinats a l’Estratègia Delta del Govern català per protegir la zona, complementaris al Pla de protecció del Ministeri per a la Transició Ecològica, quants es dedicaran a aquest projecte massiu de prendre sorres marines per evitar la desfeta del Delta?

 

La entrada Sorra del fons marí al Delta de l’Ebre: Pa per avui, fam per demà aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires