Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Ecologistes en Acció dona suport al Sí en un referèndum històric per preservar un lloc d’alta biodiversitat de l’acció petroliera

  • Ecologistes en Acció anima la població equatoriana resident a Espanya a votar per la preservació d’un dels llocs de més biodiversitat del planeta en un referèndum únic al món.
  • L’organització ecologista exigeix la restitució del deute ecològic que Espanya, entre altres territoris enriquits, té contret amb països com l’Equador.

El 20 d’agost del 2023 el poble equatorià està convocat a un referèndum històric per al món: decidirà si l’explotació petroliera s’ha d’estendre al cor de la selva amazònica d’aquest país o prohibir-s’hi per sempre. Al Parc Nacional Yasuní, la regió en qüestió, hi ha més espècies d’arbres i arbustos en una sola hectàrea que a tot el continent nord-americà: hi ha 150 espècies d’amfibis, 121 de rèptils, 598 d’aus, unes 204 de mamífers i prop de 3.100 vegetals. El 1989 va ser declarat Reserva de la Biosfera per l’UNESCO.

La decisió popular del 20 d’agost no afecta únicament el futur, sinó que també implica desmuntar la infraestructura petroliera que mai no s’hauria d’haver instal·lat en una part del parc nacional Yasuní, concretament al Bloc 43 o ITT.

Aquest mateix dia també es fa una consulta que intenta impedir l’entrada de la mineria en una altra Reserva de la Biosfera, la de l’anomenat Chocó andino, a la regió de Quito.

Després de gairebé 10 anys de lluita, el moviment ecologista equatorià ha aconseguit una fita global: fer possible aquest referèndum. Si el petroli del bloc roman al subsòl, s’estalviaran uns 300 milions de tones d’emissions de CO2. A més, es protegirà un dels focus de biodiversitat més importants del planeta en un moment d’extinció massiva d’espècies. En tercer lloc, se salvaguardaria l’existència de diversos pobles indígenes en aïllament voluntari.

Aquesta consulta està avalada per una de les Constitucions més avançades del planeta pel que fa als drets de la natura i la consulta popular. Els articles 71 i 72 de la Constitució equatoriana de 2008 proclamen que “la naturalesa o Pachamama, on es reprodueix i realitza la vida, té dret a que se’n respecti íntegrament l’existència i el manteniment i la regeneració dels seus cicles vitals, estructura, funcions i processos evolutius”.

Si el Sí a la conservació del Yasuní triomfa el 20 d’agost, la població de l’Equador assentarà un precedent mundial del que significa assumir la responsabilitat de la preservació de la vida al planeta en general. Equador, sent un país empobrit a nivell global, donaria un exemple que avergonyeixi la Unió Europea.

Ecologistes en Acció convida tota la població equatoriana resident a Espanya a votar Sí en el proper referèndum. A més, continuarà lluitant per a que es reconegui el deute ecològic que els territoris més enriquits tenim contret amb els empobrits i, un cop reconegut, es restitueixi. Una manera de restitució seria, per exemple, transferir monetàriament els ingressos que l’Equador deixaria de rebre per la venda del cru existent al Yasuní. És imprescindible donar suport al poble equatorià perquè la decisió de preservar la biodiversitat i no contribuir a l’emissió de CO2 no entri en competència amb la subsistència econòmica. El que es juga ara al referèndum transcendeix les fronteres.

Per tot això, Ecologistes en Acció dona suport al Sí al referèndum i es congratula per aquest èxit del moviment ecologista i de defensa del territori equatorià.

La entrada Ecologistes en Acció dona suport al Sí en un referèndum històric per preservar un lloc d’alta biodiversitat de l’acció petroliera aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires