Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Més del 90% d’infants respiren aire contaminat diàriament, i això posa en risc la seva salut i benestar

  • Escoles, famílies i col·lectius es mobilitzen divendres que ve, 27 d’octubre, per a exigir «carrers oberts per a la infància» en diverses ciutats europees.
  • Ecologistes en Acció se suma a la campanya ‘Streets For Kids’, que es mobilitza per segona vegada enguany a l’Estat espanyol i que té com a referent les accions de Revolta Escolar i els bicibusos infantils.

En una crida urgent a l’acció, la plataforma Clean Cities —de la qual forma part Ecologistes en Acció— anima a mobilitzar-se famílies, professorat, nenes i nens de tota Europa per a fer un esforç conjunt per garantir un futur més saludable per a la infància. Clean Cities alerta que “més del 90% de les nenes i nens arreu del món, també a Espanya, respiren aire contaminat diàriament, amb efectes devastadors en la seva salut i benestar”.

La contaminació del trànsit a Europa ha demostrat ser una causa directa d’asma infantil, amb un 33% dels casos atribuïts a aquesta font de contaminació. A més, augmenta en un 45% el risc de patir aquesta malaltia. Per la campanya Clean Cities, és alarmant que una part significativa d’aquesta exposició a aire tòxic es produeixi en el camí d’anada i tornada a l’escola.

Ecologistes en Acció ha analitzat la contaminació en 160 col·legis de sis ciutats (Barcelona, Madrid, Granada, Múrcia, Vigo i Xixón), i pràcticament en tots ells se superen les recomanacions de l’OMS:

Només una de les 160 escoles analitzades compliria les indicacions de l’OMS de no superar els 10 µg/m³ de mitjana.

Set de cada vuit escoles, el 87%, estarien per sobre dels 20 µg/m³, el límit proposat per la Comissió Europea en la revisió de la Directiva de Qualitat de l’Aire, en debat actualment.

Un terç de les escoles analitzades (58 de les 160, el 36%) estaria per sobre dels 40 µg/m³, el límit legal actualment vigent.

D’altra banda, la Societat Catalana de Pediatria ha fet públic recentment el decàleg per uns entorns segurs i saludables, el primer punt dels quals insta a “pacificar els entorns escolars, tot prioritzant la conversió en zona de vianants i la restricció del trànsit motoritzat”.

El propi Congrés dels Diputats va aprovar al març de 2022 una proposició no de llei en la qual s’instava els ajuntaments i el Govern a posar en marxa mesures eficaces per a la reducció de la contaminació en els entorns escolars, com ara limitar l’aparcament i el trànsit als carrers de l’entorn.

Algunes de les actuacions realitzades en aquest sentit en els últims mesos es troben en risc, o han estat revertides. És el cas de la retirada dels pilones en col·legis de Xixón, la tornada dels cotxes a la porta de les escoles a Madrid, o les amenaces per a eliminar la pacificació de Poble-Sec, a Barcelona.

Per a frenar aquests passos enrere i continuar avançant en la millora de la salut infantil, divendres que ve, 27 d’octubre, famílies, docents, nenes i nens de tot Europa es mobilitzaran en el marc de la campanya Carrers Oberts per a la Infància – Streets for Kids. Aquest esforç d’abast europeu inclourà accions destacades a l’estat espanyol, Polònia i Itàlia i altres esdeveniments al Regne Unit al llarg de la setmana.

Aquesta serà la segona mobilització de Streets for Kids enguany a Espanya, després que al maig es duguessin a terme més de 100 accions. La campanya Streets for Kids, que al seu torn és impulsada per Clean Cities —una plataforma europea d’organitzacions socials, ecologistes, sindicals, veïnals i científiques— té com a referència les accions de la Revolta Escolar, els bicibusos, que periòdicament demostren que és possible anar a l’escola sense contaminar, i centenars d’accions impulsades per associacions locals en totes les ciutats que reivindiquen que la salut infantil ha de ser una prioritat per a la política municipal.

Les organitzacions convocants insten tota la ciutadania a unir-se a aquesta causa vital per al futur de la infància: “Animem les famílies a fer ús de la mobilitat activa, portant les seves filles i fills a l’escola a peu, amb bicicleta o en transport públic, promovent un entorn més saludable per a totes i tots”.

Enllaç amb les accions de la campanya Street For Kids a tot Europa.

La entrada Més del 90% d’infants respiren aire contaminat diàriament, i això posa en risc la seva salut i benestar aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires