- En poc més de vint anys, Catalunya ha perdut vora el 25% de fauna salvatge.
- De les més de cent espècies amenaçades a Catalunya, la Generalitat només disposa de pla de protecció per a sis.
- L’estat espanyol no vetlla per l’existència i compliment dels plans autonòmics de protecció, com li marca la Directiva europea d’Hàbitats.
Segons l’últim Informe de l’Estat de la Natura a Catalunya 2020, a Catalunya es xifra en una pèrdua del 25%, en poc menys de vint anys, del Living Planet Index, l’índex sobre l’abundància de la fauna salvatge. A més, la llista d’espècies de fauna amenaçada en perill d’extinció s’amplia cada any sense parar.
El més problemàtic és que ni el govern de la Generalitat de Catalunya ni el del Regne d’Espanya prenen cap mesura mínimament efectiva per aturar i intentar revertir aquesta desastrosa situació.
Ecologistes en Acció de Catalunya porta anys exigint que es doni compliment a la Directiva europea d’Hàbitats quan aquesta exigeix que els estats membres han de prendre “les mesures necessàries per a instaurar un sistema de protecció rigorosa de les espècies animals [catalogades com en amenaça]”.
Al nostre país es va decidir que aquesta “protecció rigorosa” consistia en l’obligació de l’elaboració d’uns Plans de Recuperació i de Conservació per totes les espècies de fauna catalogada com a “amenaçada” (Pla de recuperació per fauna en perill d’extinció i Pla de Conservació per a fauna vulnerable). I aquesta obligació ja es contemplava des de l’any 1989, inclús abans de la Directiva europea.
Més de trenta anys després, de les aproximadament cent espècies de fauna catalogades com amenaçades a Catalunya, només sis de totes elles tenen elaborat el corresponent Pla de Recuperació i, gràcies a aquest s’estan salvant. La resta no mereix cap mena d’atenció pels nostres governants.
Ecologistes en Acció va presentar dos recursos contenciosos-administratius per obligar la Generalitat a redactar els Plans de Recuperació de fauna amenaçada (tortuga mediterrània, ratpenat de peus grossos, llúdriga i rata almesquera) als quals està obligada per la Llei de Biodiversitat de 2007. Però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha entès que aquesta llei estatal no obliga les Comunitats Autònomes i que la Generalitat té la potestat de redactar la seva pròpia normativa (el seu propi Catàleg i els seus propis Plans de recuperacions). Malgrat que des del 2007 no s’hagi fet pràcticament res.
En paraules de l’impulsor de la denúncia d’Ecologistes en Acció davant la Comissió Europea, l’advocat Josep Hurtado, “és vergonyós veure com es passen la pilota entre els diferents governs estatals i autonòmics, per què al final ningú faci res davant la davallada que estem patint de biodiversitat. Confiem que Europa sàpiga posar en el seu lloc aquests governants que només s’interessen pel totxo i l’especulació.”
És per això que ara Ecologistes en Acció de Catalunya ha presentat una denúncia contra el Regne d’Espanya per inactivitat davant la Comissió Europea qui s’haurà de pronunciar en breu sobre la seva admissió.
La entrada Denuncien el Regne d’Espanya davant la Comissió Europea per incomplir la seva obligació de protegir la fauna amenaçada aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires