- Ecologistes en Acció de Catalunya ha reclamat al Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua que no redueixi els cabals ecològics i apliqui altres mesures per pal·liar la sequera, a fi d’evitar els danys irreparables que la disminució de cabals pot comportar.
- Alerten que s’hauria pogut evitar aquesta situació si s’haguessin aplicat anteriorment mesures sobre els grans consumidors d’aigua.
En el marc del Dictamen del Consell per a l’Ús Sostenible de l’Aigua (CUSA) relatiu a la Proposta d’acord de Govern pel qual s’estableix el règim de cabals mínims circulants en situació d’emergència per sequera en determinats trams fluvials del Districte de conca fluvial de Catalunya, Ecologistes en Acció ha reclamat, en forma de vot particular, la necessitat d’aplicar mesures contundents i decidides cap als grans consumidors d’aigua, principalment, la ramaderia industrial i el turisme de masses.
El Dictamen, elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i presentat en el marc de la sessió ordinària del CUSA del 19 de desembre de 2023, demana mesures tendents a conèixer els impactes de la reducció dels cabals mínims circulants una vegada finalitzi la situació d’emergència. També reclama disposar de major quantitat de dades possibles relatives als volums d’aigua consumits pels diferents sectors i incentivar l’ús de l’aigua regenerada. Però en cap cas posa fre a la reducció dels cabals esmentats, que Ecologistes en Acció considera innegociable.
L’organització ecologista defensa que no es poden aplicar als rius les mesures per mitigar els efectes de la sequera, quan s’ha estat fent un mal ús de recursos escassos i un consum excessiu d’aigua atribuïts a un model de desenvolupament agrícola i ramader, urbanístic, turístic i industrial totalment insostenible. El turisme és un dels sectors econòmics que més aigua consumeix. Així, un turista de luxe a Barcelona consumeix 5 vegades més aigua que el consum domèstic d’un barceloní, i el 25% dels grans consumidors de la ciutat són hotels. Proposen limitar doncs el consum d’aigua pel sector turístic, establint màxims absoluts de consum. També exigeixen actuacions urgents adreçades a controlar la contaminació dels aqüífers, que fa minvar la disponibilitat de recurs, en quantitat i qualitat adequades.
Reiteradament, Ecologistes en Acció ha subratllat la importància de diversificar les fonts d’aigua per a garantir-ne l’abastament, i per això considera cabdal l’aprofitament d’aigües grises i pluvials en els usos domèstics, comunitaris i privats. A l’estudi ‘Dret Humà a l’aigua i el sanejament davant l’emergència climàtica: diagnosi, debats i propostes per l’Àrea Metropolitana de Barcelona’, que l’organització ecologista va elaborar amb Enginyeria Sense Fronteres i Aigua és Vida, ja va abordar aquesta proposta i reclamar que sigui tinguda en compte. Malauradament, el desplegament d’aquesta mesura està sent massa lent per part de les administracions, ja que se li està donant un paper molt residual en els instruments de planificació. L’aprofitament d’aquesta font es troba molt allunyat de l’òptim, com a conseqüència, en gran part, dels buits legals que existeixen en la matèria.
L’organització assenyala que apostar únicament per l’aigua dessalinitzada i l’aigua regenerada tindrà un impacte en el preu de l’aigua que afectarà l’assequibilitat d’aquesta. Cal recordar també l’enorme consum energètic de les dessaladores i, a més, aquest consum produeix emissions de gasos d’efecte hivernacle.
El Dictamen també proposa que es continuï incentivant, si cal amb noves ajudes, la modernització i l’increment de l’eficiència de les xarxes urbanes de distribució d’aigua i la seva digitalització. Això no obstant, l’organització ecologista considera que, per optar a qualsevol subvenció de l’ACA, s’ha de demostrar que s’estan portant a terme accions al respecte i que s’ha disminuït el % de les fuites.
Ecologistes en Acció també demana que se sancionin aquells municipis que s’abstinguin de dur a terme les actuacions per a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d’aigua en baixa i per a la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l’aigua urbana dels municipis amb l’objectiu de poder solucionar aquelles fuites i problemes que fan incrementar els límits de consum d’aigua.
Finalment, el Dictamen recomana prioritzar l’execució de les actuacions aprovades que permetrien pal·liar o millorar la situació actual, i recomanar que a futur, i sigui quina sigui l’evolució de l’actual sequera, es mantinguin aquelles infraestructures previstes en el Pla de Gestió.
Ecologistes en Acció no pot acceptar totes les mesures sense més ni més, sinó que exigeix una anàlisi individualitzada de les actuacions aprovades per tal de donar-les com a vàlides. Una mesura que ajudi a mitigar la situació actual, pot comportar enormes costos econòmics i ambientals per a la societat, com ara les plantes dessalinitzadores. D’aquesta manera, és imprescindible l’existència d’un debat públic que permeti avaluar la viabilitat de les diferents mesures executades.
La entrada Reclamen al govern que no redueixi els cabals ecològics aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires