Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat al·legacions al projecte d’ordre de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a la modificació de les llistes valencianes d’espècies protegides de flora i fauna.
En les seues al·legacions, Ecologistes en Acció considera inacceptable que, a pesar de complir-se els criteris establits per la Conselleria mateixa per a la declaració de nombroses espècies com a “en perill d’extinció”, se les excloga d’esta categoria sense aclarir-ne els motius i posant en dubte els informes tècnics existents. Esta exclusió comprén nombrosos tàxons de flora, invertebrats com Triops cancriformis, autèntic “fòssil vivent” molt escàs i localitzat, i també espècies d’aus com el sisó (Tetrax tetrax) i la xurra (Pterocles orientalis), amenaçades des de fa temps per la transformació il·legal de cultius cerealistes de secà a cultius de llenyoses i regadius, i recentment per abundants projectes de macroplantes fotovoltaiques que amenacen els seus hàbitats.
Altres casos d’exclusió inexplicable d’espècies de la categoria “en perill d’extinció” són els de l’águila de panxa blanca i el cuaenlairat (o rossarda). En el cas de la primera, en paraules de Josep Bort, membre del Grup d’Estudi i protecció dels Rapinyaires-Ecologistes en Acció, “és inadmissible que l’águila de panxa blanca tinga la consideració d’espècie en perill d’extinció en totes les comunitats autònomes limítrofes però no a la Comunitat Valenciana, a pesar de la dràstica disminució de les seues poblacions.” “El goteig de morts d’àguiles de panxa blanca als nostres territoris és incessant i des de novembre de 2020, que se sàpia, ja han mort cinc exemplars més a causa d’electrocucions.”
També des d’Ecologistes en Acció urgeixen a retirar de la llista d’espècies cinegètiques, pel risc de desaparició de les seues poblacions a curt termini al territori valencià, del colom xixella, la judia i la tórtora. En el cas d’esta última, ja es va prohibir caçar-la durant la temporada 2020-2021, per estar les seues poblacions baix mínims.
Finalment, Ecologistes en Acció lamenta que, tot i assistir a una lenta degradació del medi ambient i, en conseqüència, a una disminució de les poblacions de fauna i flora al País Valencià, no augmenten els esforços per a salvar la biodiversitat. “Tot queda en paper mullat, amb poc pressupost, pocs recursos humans i poca voluntat”, afirma Deborah Fandos, integrant del col·lectiu ecologista. “És trist veure com augmenten el nombre d’espècies catalogades com a en perill d’extinció, tant de flora com de fauna, que reflecteix que alguna cosa deu estar fent-se malament des de les administracions.”
Alegaciones proyecto de orden de modifican los listados valencianos de especies protegidas de flora y fauna
Ecologistes en Acció del País Valencià considera “decepcionante” la revisión de los listados valencianos de especies de flora y fauna y alerta de la alarmante pérdida de biodiversidad en la Comunidad Valenciana y de la falta de esfuerzos para frenarla por parte de la administración.
Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentado alegaciones al proyecto de orden de la Consellería de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica, para la modificación de los listados valencianos de especies protegidas de flora y fauna.
En sus alegaciones, Ecologistes en Acció considera inaceptable que, pese a cumplirse los criterios establecidos por la propia Consellería para la declaración de numerosas especies como “En Peligro de Extinción”, se las excluya de esta categoría sin esclarecer los motivos, poniendo en entredicho informes técnicos existentes. Esta exclusión abarca numerosos taxones de flora, invertebrados como Triops cancriformis, auténtico “fósil viviente” muy escaso y localizado, y también a especies de aves como el sisón (Tetrax tetrax) y la ganga ortega (Pterocles orientalis), amenazadas desde hace tiempo por la transformación ilegal de cultivos cerealistas de secano a cultivos de leñosas y regadíos y recientemente por números proyectos de macroplantas fotovoltaicas que amenazan sus hábitats.
Otros casos de inexplicable exclusión de especies de la categoría de “En Peligro de Extinción” son los del águila perdicera y el alzacola. En el caso de la primera, en palabras de Josep Bort, miembro del Grup d’Estudi i protecció dels Rapinyaires-Ecologistes en Acció, “no es de recibo que el águila perdicera tenga la consideración de especie en peligro de extinción en todas las comunidades autónomas limítrofes pero no en la Comunidad Valenciana, pese a la drástica disminución de sus poblaciones.” “El goteo de muertes de águilas perdiceras en nuestros territorios es incesante y desde noviembre de 2020, que se conozcan, ya han muerto cinco ejemplares más debido a electrocuciones.”
También desde Ecologistes en Acció urgen a la retirada del listado de especies cinegéticas, por el riesgo de desaparición de sus poblaciones a corto plazo en la Comunidad Valenciana, de la paloma zurita, la avefría y la tórtola europea. En el caso de la tórtola, ya se prohibió su caza durante la temporada 2020-2021 por estar sus poblaciones bajo mínimos.
Por último, Ecologistes en Acció lamenta que, pese a asistir a una lenta degradación del medio ambiente y, en consecuencia, una disminución de las poblaciones de fauna y flora en la Comunidad Valenciana, no aumenten los esfuerzos por salvar a la biodiversidad. “Todo queda en papel mojado, con poco presupuesto, pocos recursos humanos y poca voluntad”, afirma Deborah Fandos, integrante del colectivo ecologista. “Es triste ver como aumentan el número de especies catalogadas como en peligro de extinción, tanto de flora como de fauna, lo que refleja que algo se estará haciendo mal desde las administraciones.”
Alegaciones Proyecto Orden de Modificación Listados EP Flora y Fauna CV
La entrada Al·legacions al projecte d’ordre de modificació dels llistats valencians d`’especies protegidas de flora i fauna aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires