Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

La Millor Vacuna és reduir el turisme

El virus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia de COVID-19, ha viatjat amb avió seguint les rutes turístiques. Sense un turisme globalitzat, la probabilitat que el brot que es va produir a Wuhan es convertís en una pandèmia hauria estat molt menor. El mateix pot tornar a succeir amb noves espècies víriques. Però, a més, el model turístic impulsa altres elements que afavoreixen potencialment noves pandèmies, com la pèrdua de biodiversitat, un increment de les desigualtats, o una desviació d’inversions cap al seu sector en detriment d’altres, com podria ser el sanitari.

Davant d’això, és urgent una reducció del turisme, especialment l’internacional.

El turisme com a via de propagació de pandèmies

Segons dades de la UNWTO, el 2019, l’últim any abans de la pandèmia de COVID-19, hi van haver 1.461 milions de turistes internacionals al món. D’aquests, el 52% van viatjar per vacances i el 12% per negocis (dades de 2018). Entre els propòsits dels viatges turístics, l’oci no només és el més gran, sinó el que més creix.

Aquests viatges es van realitzar fonamentalment a llargues distàncies, com mostra que el 58% es portessin a terme amb avió. És més, l’avió és el mitjà de transport que més creix. A més, a l’ésser el mitjà més ràpid, també és el que facilita més la propagació de malalties, ja que maximitza la probabilitat que els que viatgin no sàpiguen que porten una infecció si aquesta és en fase d’incubació.

modos de transporte

Encara que la majoria dels viatges es produeixen dins del mateix continent, tots els continents estan interrelacionats per una densa xarxa de viatges que fan que la potencial expansió vírica es pugui convertir en pandèmia planetària de forma molt ràpida.

La relació del turisme amb l’extensió de pandèmies no s’acaba aquí. El model “turisme de masses” és un vector principal de destrucció ecosistèmica, com mostra que el 40% del litoral de l’Estat espanyol està urbanitzat, i la pèrdua de biodiversitat és central en l’aparició de noves zoonosis. D’altra banda, les regions amb molt turisme pateixen taxes majors de precarietat laboral i aquest és un altre factor que afavoreix noves pandèmies. També es pot assenyalar que el turisme ha concentrat una gran quantitat d’inversions públiques que es podrien haver desviat a altres sectors fonamentals per a la població i per a tallar noves possibles pandèmies, com el sanitari.

Davant d’això, és urgent una reducció del turisme, especialment l’internacional.

#LaMillorVacuna

En les últimes dècades, han augmentat els processos de zoonosi fruit, fonamentalment, de la destrucció ecosistèmica i de la ramaderia industrial. Aquestes noves espècies víriques en éssers humans s’han convertit o potencialment es convertiran en pandèmies globals viatjant en classe turista en vols internacionals.

Amb un flux mundial de més de 1.400 milions de turistes intencionals a l’any, és poc realista pensar que es podran controlar tots aquests desplaçaments davant de noves malalties emergents desconegudes.

A més, el turisme massiu comporta tot un altre seguit d’impactes ambientals i socials.

D’aquesta manera, des d’Ecologistes en Acció afirmem que una política conseqüent i preventiva davant de noves pandèmies i per al control de la vigent de COVID-19 és una reducció dràstica del turisme.

La entrada La Millor Vacuna és reduir el turisme aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires