Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Mentre la crisi ecològica continuï avançant, no hi ha res a celebrar el Dia de la Tierra

  • El líders internacionals continuen fallant en la protecció del planeta, condemnant a tots els ecosistemes a un escalfament global de conseqüències catastròfiques.
  • En el Dia de la Terra es converteixen en protagonistes, un cop més, els Estats amb major impacte climàtic, els quals en molts casos representen els interessos de la indústria fòssil.
  • La destrucció de la biodiversitat continua absent en les polítiques mundials, mentre la ciència ens recorda que la diversitat biològica és la clau per mantenir ecosistemes sans i en equilibri, protegint així la salut de la humanitat.

El 22 d’abril es commemora el Dia de la Terra. Mentrestant, la població mundial continua lluitant contra la COVID–19, una pandèmia que està incrementant les desigualtats en tot el planeta enmig d’una dinàmica mundial en la que es continuen produint greus impactes climàtics i sobre la biodiversitat. Malgrat les senyals inequívoques de què el temps per reaccionar s’esgota, el focus mediàtic es torna a col·locar en el govern estatunidenc. El president Joe Biden, amb la intenció de resituar-se en la política climàtica internacional, ha convocat en una cimera virtual a 40 líders mundials, entre ells el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez.

Una nova trobada internacional que se suma a altres esdeveniments anteriors, on els líders polítics fan grans declaracions, molt allunyades del repte civilitzatori que suposa l’emergència ecològica actual. En el Dia de la Terra és necessari recordar que, segons el darrer informe de síntesi de Nacions Unides, els esforços combinats dels països portarien a una reducció de les emissions de només l’1% respecte els nivells de 2010, molt lluny de la reducció del 50% que estableix l’IPCC per complir l’Acord de París. El líders internacionals continuen fallant en la protecció del planeta, condemnant a tots els ecosistemes a un escalfament global de conseqüències catastròfiques.

Así mateix, el darrer informe del IPBES (Panel Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics) ja alertava de la preocupant situació mundial en relació amb la pèrdua de biodiversitat i la seva relació amb l’aparició de noves pandèmies encara més greus i costoses. Es referia a uns 800.000 virus desconeguts que actualment viuen en mamífers i aus, i que podrien infectar a persones. La desforestació i el comerç de vida silvestre han de ser qüestions prioritàries en la política mundial. “Les mateixes activitats humanes que impulsen el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitst també generen riscos de pandèmia a través del seus impactes al nostre medi ambient», va subratllar el doctor Peter Daszak, president d’EcoHealth Alliance i del taller del IPBES.

Estem lluny d’enfocar-nos en les comunitats locals i donar resposta a la seva situació, quan són elles les que fa dècades que enfronten els efectes de la crisi ecològica. En comptes d’això, convertim en protagonistes als líders de les nacions amb major impacte ambiental, les quals en molts casos representen els interessos de la indústria fòssil, la desforestació i el consum insostenible. Ecologistes en Acció considera que els líders mundials han de centrar-se en resoldre la falta d’ambició política que ells mateixos ratificaran a la cimera de Glasgow, en lloc de fer servir les efemèrides com actes més publicitaris que efectius. Per l’organització ecologista, les mesures implementades fins ara són clarament insuficients. Es confia massa sovint en falses solucions tecnològiques que difícilment seran capaces d’aconseguir els objectius. Aquests compromisos només podran produir-se de la mà d’un dràstic descens de les emissions i del consum, de l’aplicació de l’enfocament ‘Una sola salut’ i per limitar el comerç de vida silvestre, la ramaderia i agricultura industrials, i el consum insostenible.

Aquests fets no són aliens a la realitat de l’Estat espanyol, on la planificació energètica presentada pel govern de Pedro Sánchez no compleix amb les indicacions científiques i les polítiques de prevenció de pèrdua de biodiversitat brillen per la seva absència. En el Dia de la Terra, Ecologistes en Acció torna a senyalar que centrar la lluita ecològica només en els processos de substitució tecnològica o fonamentar l’aposta de la transformació tecnològica únicament en mesures toves com els incentius o penalitzacions fiscals no és un camí transformador ni suficient. Són necessaris instruments legislatius més detallats en materia de planificació vinculant i regulació. Mentre siguin els grans interessos empresarials els que determinin la ruta de la transformació ecològica, el destí dels fons de suport a la transició, la ubicació o la dimensió dels projectes seguirà agreujant la degradació climàtica i la pèrdua de biodiversitat.

 

La entrada Mentre la crisi ecològica continuï avançant, no hi ha res a celebrar el Dia de la Tierra aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires