- Segons un estudi publicat per Ecologistes en Acció, la pandèmia de la COVID-19 ha produït un canvi en la mobilitat urbana, incrementant-se de manera significativa els desplaçaments a peu i reduint-se la mobilitat quotidiana.
- L’ús del transport públic col·lectiu s’ha reduït gairebé en un 40 % mentre que l’ús del vehicle particular ha augmentat per a desplaçaments vinculats amb activitats obligades.
- La percepció del risc sanitari en l’ús del transport públic continua sent elevada.
- Ecologistes en Acció demanda a les administracions públiques que responguin a les peticions de la ciutadania i implementin mesures de seguretat en el transport públic per a fomentar el seu ús.
Més de la meitat de les persones utilitzaria més el transport públic si s’implementessin mesures de seguretat sanitària, com deixar espais i seients inutilitzats per a no asseure’s al costat d’altres persones, desinfectar i netejar més els vehicles. Altres propostes de la ciutadania: mostrar de manera visible en els vehicles els registres de neteja, reforçar la ventilació i reduir la calefacció, i augmentar la freqüència perquè els vehicles vagin menys plens.
Així mateix, les persones enquestades demanden de manera majoritària la implementació de mesures de seguretat de manera coordinada i racional, per a evitar missatges i instruccions contradictòries. Aquests missatges contradictoris, a més de ser poc eficaços, incrementen la sensació d’inseguretat.
La percepció de seguretat varia en funció del mitjà de transport. El metro es percep com el mitjà de transport més insegur (42 %), seguit del tren o tramvia (35 %) i l’autobús (24 %).
L’informe d’Ecologistes en Acció evidencia que la inseguretat sanitària condiciona l’ús que es fa de la ciutat: un 84 % de les persones han modificat la pauta respecte a visitar amistats i familiars, oci, esport o visitar altres zones de la ciutat, per evitar utilitzar el transport públic.
En el cas dels desplaçaments laborals o per estudis, un 55 % han modificat les seves pautes. Els homes han alterat en menor mesura que les dones els usos contemplats de la ciutat. Les dones han deixat d’assistir al seu centre de treball o estudis, si tenia l’opció de fer-ho, i per evitar el transport públic, en un 15,9 % més que els homes.
La pandèmia ens deixa canvis rellevants en la mobilitat, en l’ús de la ciutat, i en la intenció de bona part de la població per recuperar modes de desplaçament més sostenibles. El 79 % de les persones enquestades expressen la seva intenció d’augmentar els desplaçaments caminant, un 28 % mostra intenció d’augmentar l’ús de la bicicleta. Un 36 % manifesta tenir intenció d’utilitzar més el transport públic en el futur. No obstant això, gairebé un terç de la mostra declara que utilitzarà amb major freqüència el cotxe particular.
A la llum dels resultats d’aquesta enquesta, Ecologistes en Acció demanda a totes les administracions públiques que responguin a les demandes ciutadanes per a fomentar l’ús del transport públic. L’organització emfatitza que és urgent atendre les pors de la població i posar en marxa moltes de les propostes que plantegen, no sols per a fer del transport públic un espai segur, sinó també perquè les persones tinguin aquesta percepció de seguretat. Incrementar la freqüència de pas dels autobusos, així com dedicar carrils exclusius per a l’autobús en els accessos a les ciutats, són mesures que afavoririen l’ús del transport públic, en millorar la seguretat i la velocitat d’aquests.
Carmen Duce, responsable de Transport en Ecologistes en Acció: «L’emergència climàtica, així com la urgència per reduir els nivells de contaminació de les nostres ciutats, exigeixen la posada en marxa de mesures efectives per a garantir la seguretat sanitària en el transport públic, i incrementar així el seu ús en la construcció de la nova normalitat».
La entrada Més de la meitat de les persones utilitzaria més el transport públic si s’implementes sin mesures de seguretat sanitària aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires