Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Manifesten la seva preocupació sobre la rebaixa política del tractament de l’emergència climàtica i ecològica en el nou govern de la Generalitat

La Xarxa per la Justícia Climàtica (XJC), de la qual forma part Ecologistes en Acció de Catalunya, reclama una Vicepresidència de Transició Ecosocial amb capacitat per transversalitzar i coordinar l’acció de tots els departaments en una estratègia comuna, per assolir una transició ecològica amb justícia social i abordar el decreixement de forma planificada, en un esforç que pensi molt més enllà de les següents eleccions.

Un cop investit el 132è President de la Generalitat, Pere Aragonès, i després de l’anunci del pacte de govern entre ERC i Junts per Catalunya quan es va fer pública la nova estructura del proper executiu de la Generalitat, format per 14 Conselleries, des de la Xarxa per la Justícia Climàtica, volem posar de manifest la gravetat de l’incompliment en alguns dels compromisos que s’havien fet respecte a les polítiques ambientals i de gestió de l’emergència climàtica en el nou Govern. Per començar, durant la campanya el mateix candidat, Pere Aragonès, havia confirmat el compromís de recuperar la Conselleria de Medi ambient, desapareguda des del 2010.

En canvi, ens trobem amb una Acció Climàtica que ha estat víctima de l’acord de govern. Una peça de recanvi que ha anat erràticament trobant aixopluc primer a Exteriors i finalment com a departament en una Conselleria sectorialitzada i híbrida amb Agricultura i Alimentació. I no és que els temes associats no siguin rellevants per a fer front a l’emergència climàtica i la gestió ambiental. Però volem posar de manifest que aquesta no és una resposta adequada als reptes actuals, ni a les demandes de la immensa majoria d’organitzacions, entitats ambientals i plataformes en defensa del territori del nostre país. I, per això demanem el seu replantejament immediat.

Per coherència amb tot el que s’exposa en la “declaració d’emergència climàtica i ambiental” realitzada pel govern català en maig de 2019, i perquè tots els esdeveniments, polítics, socials, ambientals i totes les evidències científiques afegides d’aleshores ençà no fan sinó augmentar i aprofundir els reptes als que cal fer front, la Xarxa per la Justícia Climàtica entén que en aquests moments el que cal és una Vicepresidència per la Transició Ecosocial, amb capacitat de prioritzar i transversalitzar en tota l’acció de govern el que hauria de ser la principal fita de les properes legislatures.

L’administració més important de Catalunya i, per tant, el propi país, ja no pot seguir prescindint d’una estructura amb capacitat política i pressupostària, dotada amb els instruments necessaris per abordar la intensitat, la complexitat i la multidisciplinarietat de les accions que calen. Necessitem posar en joc tots els recursos econòmics i humans necessaris per encarar reptes com de la conservació dels espais naturals, agrícoles i la biodiversitat, la gestió del dret a l’aigua, la política de residus, un acord inclusiu sobre la transició energètica -que actualment suscita un debat profund de com implementar-la-, la salut ambiental, la fiscalitat, l’enfortiment de l’educació socioambiental, la transició verda de la indústria, l’adequació i transició de sectors importants de la nostra economia, la conservació del litoral, la sobirania alimentària, entre tants d’altres aspectes vitals.

Totes aquestes estratègies son multidimensionals i no poden seguir diluïdes com en els últims anys en departaments, que precisament en ambdós casos no han destacat per la seva sensibilitat en entendre i prioritzar les polítiques socioambientals, cedint molt sovint a diferents interessos que se’ls han presentat, des de pressions del lobby energètic, el turístic, el forestal o l’urbanístic, en casos com l’especulació a la Costa Brava, el BCN World, els JJOO d’Hivern, la pressió al Delta del Llobregat i l’ampliació de l’aeroport, etc.

Segons la comunitat científica i les NNUU tenim una dècada per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, a una mitjana superior al 7,6% anual, per impedir una pujada de temperatura superior als 1,5º. Hem perdut 4 anys en una Llei del Clima dorment i que ha quedat obsoleta. Fa temps que anem tard. En aquests moments no avançar, o avançar tímidament, equivaldria a retrocedir. Si no hi ha una rectificació de la falta d’ambició política al respecte que mostra l’anunci de la nova estructura institucional de la Generalitat, aquesta seria una nova legislatura perduda, que en cap cas ens podem permetre.

Així doncs demanem als tres partits que participen del nou acord de Govern, que intervinguin per posar la transició ecosocial el centre de la política amb els instruments que requereix. Reclamem una Vicepresidència de Transició Ecosocial amb capacitat per transversalitzar i coordinar l’acció de tots els departaments en una estratègia comuna, per assolir una transició ecològica amb justícia social i abordar el decreixement de forma planificada, en un esforç que pensi en el bé comú, molt més enllà de les properes eleccions.

S’acaba el temps i és hora d’actuar com és necessari i conegut.

Xarxa per la Justícia Climàtica

La entrada Manifesten la seva preocupació sobre la rebaixa política del tractament de l’emergència climàtica i ecològica en el nou govern de la Generalitat aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires