- Amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Oceans, Ecologistes en Acció alerta que les amenaces que sofreix el medi marí continuen sense atallar-se.
- La crisi climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la destrucció dels hàbitats litorals, l’amenaça de la mineria submarina, la sobrepesca i l’abocament de plàstics estan alterant els ecosistemes marins amb conseqüències imprevisibles.
- L’organització ecologista s’ha sumat a La Cara Invisible del Planeta, una campanya que es desenvoluparà en més de 30 províncies de l’Estat espanyol. D’aquesta manera es crida l’atenció sobre un sistema de producció, consum i gestió de residus que inunda de plàstics el medi, especialment el marí, i que ha de ser modificat radicalment.
El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans amb el qual es pretén que, almenys per un dia, es dirigeixi la mirada a aquest medi que ocupa més de dos terços de la superfície del planeta. Són moltes les amenaces que impacten en el medi marí i que estan relacionades amb l’activitat humana: des de problemes globals com la crisi climàtica o la pèrdua de biodiversitat, a altres més específiques com l’alteració dels hàbitats litorals o la sobrepesca.
Enguany Ecologistes en Acció posa l’accent en la sobreproducció, el consum desmesurat i la dolenta gestió de plàstics de tota mena. L’organització ecologista considera que la conscienciació sobre aquest problema creixent ha anat augmentant entre la societat, la qual cosa ha començat a tenir reflex en la legislació, però adverteix que queda molt per fer.
Recentment s’ha aprovat un nou projecte de Llei de Residus amb passos positius, alguns dels quals havien estat ja aprovats per la UE. Entre ells destaca la limitació dels plàstics d’un sol ús i la imposició de nous impostos pel dipòsit de residus en abocador. No obstant això, Ecologistes en Acció creu que la nova llei hauria de ser més ambiciosa i que ha d’implantar de la forma més àmplia possible un sistema de dipòsit, devolució i retorn per als envasos.
Ángel Encinas, responsable de l’Àrea de Consum d’Ecologistes en Acció, destaca que «la societat està disposada a fer canvis en la seva manera de consumir. També està demostrant la seva implicació en nombroses neteges de l’entorn que pretenen millorar una situació molt greu. Però aquests canvis han de venir marcats per la legislació de manera que el sistema no permeti la creació de residus que puguin acabar alliberats en el medi ambient tan fàcilment, posant en risc la biodiversitat».
L’organització ecologista denuncia que és la indústria qui obstaculitza i limita els canvis legislatius que permetrien establir canvis radicals en la legislació. Una indústria que aprofita l’impuls de la societat per voler millorar la situació actual i organitza neteges que són simplement una rentada verda o greenwashing. «És el cas d’Ecoembes: aquesta entitat engloba a la majoria de la indústria responsable de gran part dels plàstics que es generen en el sistema actual i al mateix temps impulsa grans campanyes de neteja que no tenen cap objectiu de reduir la generació de residus», recalca Encinas.
Per tot això, Ecologistes en Acció s’ha sumat a La Cara Invisible del Planeta, una iniciativa sorgida des de petits grups i associacions socials i ecologistes preocupades per la invasió de plàstics en la mar. Més de cent grups, associacions i clubs de busseig s’han unit per a realitzar neteges de platges, fons marins, llacs, rambles i rius per tota la geografia espanyola. Es duran a terme dissabte que ve 12 de juny i estaran emmarcades dins del Dia Mundial dels Oceans.
Elisa Rojo, responsable de la campanya Escombraries Marines d’Ecologistes en Acció: «Les accions es realitzaran en més de 30 províncies per a netejar el medi ambient dels plàstics i residus generats per un sistema que fa perillar el futur dels ecosistemes i, cosa que és més important, per a denunciar que és necessari canviar aquest sistema. Perquè més important que netejar és organitzar un sistema que no embruti el planeta que tenim».
La entrada El Dia Mundial dels Oceans posa l’accent en l’abocament de plàstics al medi marí aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires