Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Mostren la seva profunda decepció per l’orientació antiambiental del nou govern

En el Dia Mundial del Medi Ambient, Ecologistes en Acció mostra la seva profunda decepció per l’orientació antiambiental del nou govern de la Generalitat.

El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural comença a treballar mostrant un clar biaix cap a les posicions més curtplacistes i alineant-se, per activa o per passiva, amb alguns sectors econòmics que tenen interessos en què res no canviï, en contra del criteri científic i de l’interès general de la ciutadania.

La proposta d’AENA d’ampliar l’aeroport del Prat a costa de destruir la llacuna de la Ricarda (que compta amb totes les figures de protecció ambiental a nivell catalpa, estatal i europeu), en previsió d’un increment de vols fins als 70 o 80 milions de passatgers/any ha rebut el suport dels lobbys de la gran patronal i els sectors polítics de dretes, incloent el Conseller de Digitalització i Territori, i el d’Economia. Per contra, Jordà, que és la responsable de defensar la biodiversitat i impulsar l’acció climàtica, ha callat sense plantejar cap objecció al projecte. Els ecologistes es pregunten si callant atorga, i si aquesta és la coherència del Govern i la Consellera amb la Declaració d’Emergència Climàtica que la Generalitat va adoptar el 2019.

D’altra banda, aquest cap de setmana el sector de la pesca d’arrossegament a Catalunya fa una vaga contra la decisió de la Unió Europea de retallar les captures de la flota d’arrossegament en un 40 % abans de 2025. Una decisió que arriba tardíssim, doncs ja al 2020 s’havia d’haver aconseguit que totes les poblacions de peixos d’interès comercial es gestionessin de forma sostenible.

Teresa Jordà, en contrast amb el seu silenci sobre la destrucció del Delta del Llobregat, ha sortit ràpidament en defensa dels pescadors d’arrossegament i, per tant, s’ha posicionat per mantenir la destrucció dels fons marins i les poblacions de fauna marina que provoca aquesta forma de pesca. La Consellera ha fet un comunicat i ha visitat diverses confraries de pescadors. I tot això, sense haver-se reunit ni escoltat a les organitzacions ecologistes catalanes, ni haver consultat amb els experts científics que fan un seguiment de la biodiversitat marina des de fa dècades, com és el cas del CEAB-CSIC de Blanes o l’Institut de Ciències del Mar – CISC o el propi IPBES. Els màxims organismes europeus de referència en la matèria, com el Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF) són inequívocs en assenyalar que el 83 % dels estocs pesquers de la Mediterrània estan sobreexplotats. Més encara, l’evidència científica ens diu que la pesca d’arrossegament allibera el carboni acumulat al fons marí i, per tant, incrementa el seu paper en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle que estan darrere de la crisi climàtica.

I, malgrat tota aquesta evidència de la mala gestió de la pesca, el Consell de la Unió europea segueix repartint quotes per sobre de la proposta de la Comissió Europea, basada en criteris científics, fet que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i alimentació espanyol segueix publicitant com un “triomf nacional”.

Les queixes de l’administració de la Generalitat al·legant que s’hauria d’endarrerir l’aplicació de la nova normativa a 2030, en lloc de 2025 no tenen cap fonament. Aquesta decisió és fruit de molts anys de negociacions i se sabia que aquest art de pesca seria progressivament prohibit. La inacció irresponsable dels diferents governs (català, espanyol, comunitari) en relació a la reconversió de la flota d’arrossegament en altres estris de pesca més selectius i respectuosos no poden ser una justificació per a demanar ara l’endarreriment d’una mesura necessària però que es queda curta i ja arriba tard. Calen mesures urgents per ajudar a aquesta reconversió de la flota de manera que no es perdin els llocs de treball però, alhora, es tendeixi a la recuperació dels ecosistemes marins.

La defensa a ultrança de la Consellera Jordà d’un art de pesca devastador amb la natura xoca frontalment amb tota la legislació i la planificació ambiental europea. Contradiu els principis del Pacte Verd Europeu i l’Estratègia de Biodiversitat 2030 (ja de per si totalment insuficients), i vulnera tant la Política Pesquera Comunitària (PPC) com la Directiva Marc de l’Estratègia Marina (DMEM). Per això, l’organització ecologista insta el Departament de la Consellera Jordà a aplicar polítiques que permetin la transformació del sector pesquer català cap a sistemes més respectuosos amb el medi marí, les quals també mantinguin els llocs de treball i contribueixin a la sobirania alimentària del país.

Ecologistes en Acció seguirà defensant la protecció de la biodiversitat marina i l’acció urgent i contundent per aturar el canvi climàtic, dues polítiques que representen l’interès general, fins i tot, d’aquells sectors que avui treballen en sentit contrari a aquestes demandes. El benestar humà i la pròpia economia depenen de conservar els recursos naturals i protegir els serveis ecosistèmics, tal com assenyala sense lloc a dubtes les diferents disciplines científiques, des de l’ecologia, l’economia ambiental o l’ecologia política. Resulta suïcida mantenir o incrementar els impactes sobre la natura, com és el cas de l’ampliació de l’aeroport o la pesca d’arrossegament: són polítiques que porten només beneficis per a uns pocs i patiment i degradació de les condicions de vida per a tota la població.

 

La entrada Mostren la seva profunda decepció per l’orientació antiambiental del nou govern aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires