Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Un 11 % del pes de la compra estàndard va directament a la brossa

  • El model de producció i distribució d’un sol ús orquestrat per la indústria del plàstic dificulta a les empreses poder reutilitzar les botelles o envasos per a la distribució dels seus productes -reduint costos i impactes- i ompli les nostres cases de residus.
  • Aquesta situació està provocant un col·lapse amb greus impactes sobre el medi ambient, l’economia local i la salut de les persones.
  • El 16 de juny, Dia de la Reutilització (Refill Day), l’Aliança Residu Zero 1, de la qual forma part Ecologistes en Acció, exigeix reduir dràsticament els envasos d’un sol ús. Considera fonamental posar en marxa circuits de reutilització descentralitzats i disponibles per a les empreses d’alimentació i begudes, i facilitar a la ciutadania models de consum residu zero per a comprar amb els envasos propis o amb envasos que puguen retornar al comerç.

En els últims anys s’han produït canvis, tant en el consum com en la distribució, que porten a un major augment en la generació de residus: augment de la quota de compra en supermercats i grans superfícies, disminució de l’oferta de productes frescos a granel en supermercats o augment del consum de productes precuinats. Bona part dels envasos associats a aquestes pràctiques són innecessaris i responen estrictament a necessitats de les cadenes de distribució i venda, i no garanteixen el dret de la persona consumidora a consumir sense produir residus o produint només els estrictament necessaris. Avui dia és una odissea fer una compra sense residus d’envasos i embalatges. Els envasos, safates i embolcalls superflus s’imposen en tota mena d’aliments, fins i tot aquells que tradicionalment es venien a granel, com ara la carn, el peix o la fruita.

Segons noves dades aportades per Rezero, entitat que forma part de l’Aliança Residu Zero, de tot el que es compra en alimentació, l’11 % en pes són envasos d’un sol ús. Aquesta dada s’ha calculat amb els deu productes més consumits en els deu establiments amb major quota de mercat: pollastre, pernil dolç, formatge semi, lluç, llet, aigua, refrescos de cola, tomaques, creïlles (patates) i taronges.

En conseqüència, no sorprén que els envasos siguen una de les principals fraccions dels residus. L’alimentació i les begudes comporten la generació d’entre el 80 % i el 90 % dels residus d’envasos, i contribueixen de manera determinant en l’augment en la generació d’aquests.

A més, tan sols un 26 % dels envasos que es posen en el mercat acaben recuperant-se per a tornar a ser introduïts en el sistema productiu a partir del reciclatge. Aquest despropòsit provocat per la indústria de l’envasament l’acaben pagant les administracions locals amb els impostos de la ciutadania.

En el context d’un sistema de recollida selectiva i reciclatge dels envasos insuficient, i un model de producció i consum lineal predominant, l’Aliança Residu Zero, de la qual forma part Ecologistes en Acció, exigeix erradicar la producció d’envasos d’un sol ús totalment innecessaris, i demana als governs que impulsen la transició cap a models de producció i consum circulars i de residu zero.

Això passa per: 1) posar en marxa circuits de neteja i reutilització d’envasos d’alimentació i begudes descentralitzats; 2) fiscalitzar els envasos d’un sol ús; i 3) facilitar a la ciutadania comprar a granel amb els seus propis envasos o incentivar la devolució dels envasos a partir del depòsit.

«És decebedor que en el Projecte de llei de residus i sòls contaminats, ara en procés de tramitació parlamentària, no apareguen ni objectius ni mesures concretes per a prioritzar la reducció en l’ús d’envasos, ni la reutilització (o reompliment) dels envasos d’alimentació», ha declarat Adriana Espinosa, responsable de recursos naturals i residus d’Amics de la Terra.

Per tot això, l’Aliança Residu Zero demana al Govern central i als partits polítics del Congrés responsabilitat i projecció, que escolten la ciutadania i es fixen en projectes sostenibles d’èxit, que miren, no sols el benefici econòmic, sinó també l’ambiental i social.

Hi ha una creixent preocupació de la ciutadania sobre l’ús excessiu d’envasos plàstics d’un sol ús utilitzats per a la distribució d’aliments en els punts de venda. Alguns exemples que demostren aquesta tendència poden ser el moviment ‘Despulla la fruita’, les nombroses compres col·lectives que es realitzen a tot el territori i/o la proliferació de comerços de venda a granel que permeten al consumidor fer una compra responsable i en tàper, minimitzant la quantitat de residus.

Alhora, tal com afirma Rosa García, de Rezero, «hi ha evidències dels avantatges i la viabilitat de la reutilització dels envasos. Un exemple paradigmàtic és el projecte reWINE, que ha identificat les oportunitats i les barreres de la reutilització de botelles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya, mitjançant dades experimentals que permeten assegurar-ne la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica».

La reutilització de botelles de vidre en el sector vitivinícola podria suposar, només a Catalunya, un estalvi de més de 100 milions de kg de CO2 equivalent anuals i 21.756 tones de residus i, reduiria així un 28 % la seua petjada de carboni. A més, ofereix potencials estalvis econòmics per als cellers, per als municipis (derivats de l’estalvie en costos de recollida i tractament de botelles que deixarien de gestionar) i oportunitats de creació de llocs de treball que fomenten l’economia verda, circular, local i amb capacitat per a promoure la reinserció social (sobretot en l’ocupació vinculada a la logística i la rentada de les botelles).

Segons l’Aliança Residu Zero, «Espanya pot ser un lloc molt més sa, net i just socialment si prioritza la reducció dels envasos d’usar i tirar i la reutilització. Disposem d’instruments i mesures estudiades i provades. Només cal voluntat política per a aconseguir-ho».

La entrada Un 11 % del pes de la compra estàndard va directament a la brossa aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires