La campanya del Ministeri de Consum #MenosCarneMásVida l’encerta quan assenyala que el problema que suposa l’excessiu consum de carn a països com ara Espanya, tant per motius de salut pública com socioeconòmics i ambientals. No obstant això, cal diferenciar entre el model industrial i l’extensiu, ja que les conseqüències en són ben diferents.
La ramaderia extensiva contribueix a conservar els paisatges i els ecosistemes, s’integra amb l’agricultura de manera sostenible i ajuda a mantenir un món rural viu a partir de la seua relació directa amb l’economia i la societat local, a diferència de la ramaderia industrial, vinculada a inputs externs, com per exemple la soja transgènica procedent de Sud-amèrica, i a l’exportació internacional. Segons una investigació que publicarà pròximament Ecologistes en Acció, tres de cada quatre municipis amb ramaderia industrial de menys de 5.000 habitants perden més població que els que no han desenvolupat aquest model productiu.
Quant a la salut pública, les autoritats sanitàries recomanen una reducció del consum de productes d’origen animal, especialment carns roges i processades, que l’OMS ha declarat com a “possiblement cancerígenes”. Per a Ecologistes en Acció, aquesta reducció necessària ha d’anar acompanyada d’un canvi en l’origen d’aquests productes, que han de provenir de la ramaderia extensiva i, en la mesura que siga possible, agroecològica. A més, la ramaderia extensiva genera més llocs de treball, pel tipus de gestió i per la indústria de transformació i posada en valor artesana i local associada, en contraposició a la industrial que, en estar mecanitzada, requereix menys mà d’obra.
En el pla ambiental, la ramaderia, segons siga el model productiu a què ens referim, pot contribuir al canvi climàtic o mitigar-lo. La ramaderia industrial genera grans quantitats de gasos d’efecte d’hivernacle en les distintes fases de producció, transformació, transport d’inputs i productes o producció de pinsos, mentre que la ramaderia extensiva compensa les seues emissions a partir de l’aprofitament dels recursos locals. Les pastures, per exemple, són embornals de CO2. D’altra banda, la ramaderia extensiva, al contrari que la industrial, no genera problemes de contaminació d’aigües per nitrats que estan portant a molts pobles a perdre l’accés a l’aigua potable. Aquest problema, també de salut pública i vinculat a l’expansió de la ramaderia industrial, es pot visualitzar en el mapa publicat per Ecologistes en Acció, a partir d’informació de la Junta de Castella i Lleó, on els municipis en aquesta situació han passat de 67 a 709.
El debat generat sobre la reducció del consum de carn és fonamental per a afrontar l’emergència climàtica i el repte demogràfic; cal apostar per polítiques públiques que afavorisquen la ramaderia extensiva en detriment de la ramaderia industrial.
La entrada El problema és la ramaderia industrial aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires