- Hauria de millorar-se la qualitat de l’aire en els entorns escolars en benefici de la salut infantil.
- A Barcelona, els xiquets i xiquetes respiren el 20% dels contaminants atmosfèrics diaris de camí a l’escola.
- En algunes aules les concentracions de NO2 s’acosten al límit legal anual de la UE i al valor guia de l’OMS de 40 µg/m³.
- És crucial imposar límits estrictes al trànsit i als cotxes que circulen al voltant de les escoles.
Per a la campanya Clean Cities (Ciutats Netes), de la qual forma part Ecologistes en Acció, el Dia Internacional de l’Aire Net per al Cel Blau és un important recordatori del fet que tothom hauria de poder respirar aire net. Açò és especialment cert per a la població infantil, que és de les que més pateix els efectes devastadors de l’aire tòxic.
Mil milions de nois i noies estan exposats en el món a nivells de contaminació atmosfèrica perjudicials per a la salut, que arriben a causar-los la mort. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en 2016 van morir 600.000 infants per infeccions respiratòries relacionades amb la contaminació de l’aire.
La mala qualitat de l’aire també atrofia el creixement dels pulmons i empitjora les malalties cròniques com ara l’asma, les malalties pulmonars i les cardíaques. L’aire tòxic danya les cèl·lules cerebrals i pot perjudicar la capacitat d’aprenentatge, fins i tot abans de nàixer.
Els cotxes de gasoil i gasolina hi contribueixen en gran manera. Viatjar a l’escola amb cotxe posa els xiquets i xiquetes en risc d’exposar-se a alts nivells de contaminació a l’interior dels vehicles, i a més les emissions empitjoren les condicions locals de qualitat de l’aire. A Barcelona, els nois i noies respiren el 20 % dels contaminants atmosfèrics diaris de camí a l’escola.
La situació és encara pitjor en els voltants de les escoles, on els xiquets i xiquetes es concentren al principi i al final del dia. Segons una investigació recent de HEAL, es va detectar diòxid de nitrogen (NO2), un contaminant que a les ciutats europees té com a font principal el trànsit rodat, en l’interior de 50 escoles primàries de Varsòvia, Berlín, Londres, París, Madrid i Sofia. En algunes aules les concentracions de NO2 s’acostaven al límit legal anual de la UE i al valor guia de l’OMS de 40 µg/m³. Aquestes dades fan que siga crucial imposar límits estrictes al trànsit i als cotxes que circulen al voltant de les escoles.
Des d’abril de 2020 s’han tancat al trànsit quasi 350 carrers escolars a tot Londres, mentre que a París s’ha eliminat el trànsit al voltant de 150 escoles des de 2019. En tancar les vies que rodegen els col·legis al trànsit motoritzat en les hores de deixar i arreplegar els xiquets i xiquetes, aquests es beneficien de més seguretat vial i d’una millor qualitat de l’aire. A Londres, els carrers escolars sense trànsit han reduït els nivells de diòxid de nitrogen contaminant fins en un 23 %. Per tant, augmentar el nombre d’entorns escolars sense trànsit és extremadament important si els ajuntaments es prenen seriosament la necessitat d’abordar els perillosos nivells de congestió del trànsit i millorar la qualitat de l’aire prop de les escoles.
Ciutats com Roma estan duent a terme una prova en 17 escoles, però el trànsit motoritzat només s’hi restringeix un dia a la setmana. Per a aconseguir un canvi a llarg termini, podria ser beneficiós tancar permanentment aquests carrers al trànsit rodat, com ja es fa en uns quants llocs de París, per exemple.
Reduir el trànsit entorn dels col·legis pot suposar una diferència real per a la salut infantil. Aquest Dia de l’Aire Net és una oportunitat perquè els ajuntaments donen suport a la creació de més entorns escolars sense trànsit i demostren que es prenen seriosament la lluita contra la contaminació atmosfèrica i la protecció de la salut infantil.
És hora de tornar a l’escola, no a l’aire tòxic.
La entrada Començar el curs amb el pulmó dret aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires