Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Per uns Centres Educatius més saludables, ecològics i didàctics!

Invitem a tots els membres de les comunitats educatives a desenvolupar accions com aquestes:

  • al col·le i a l’institut anem a peu o en bici.
  • tanquem els carrers dels centres educatius.
  • plantem arbres autòctons al voltant i dins dels centres.
  • fem una xarxa urbana per a vianants i ciclistes.
  • control efectiu de la Vmàx urbana de 30 km/h.

Perquè el calor excessiu mata i abans que acabe aquest estiu les actuals onades de calor ja han provocat unes 4.700 morts a Espanya. I els autos són ací els principals responsables de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i per tant de l’augment de les temperatures.

L’IPCC i el PNUMA, organismes científics de l’ONU, calculen que durant esta dècada hem de reduir a la meitat els combustibles fòssils i el transport si volem limitar la pujada global de temperatures a 1’5ºC (Acord de París), per a evitar el desastre climàtic i la seua irreversibilitat.

Els autos també originen la major part de la contaminació a les nostres ciutats, per exemple amb l’emissió de partícules PM2’5 i PM10, que poden provocar-nos malalties cardiovasculars, respiratòries i fins i tot càncers de pulmó. A Espanya causen unes 32.000 morts cada any.

Provoquen milers d’accidents de circulació. En 2019 foren responsables de la mort de 1.755 persones, entre elles 386 vianants i 80 ciclistes, de milers de ferits de gravetat, inclosos paraplègics i tetraplègics, i de l’atropellament i mort d’uns 30 milions d’animals.

El soroll del trànsit disminuïx l’atenció, la memòria i l’aprenentatge de xiquets i joves. Així, en un recent estudi comprovaren que l’augment de 5 dB en el soroll exterior al centre educatiu implicava un desenvolupament de la memòria de treball un 11% més lent que la mitjana i un desenvolupament de la memòria de treball complexa un 23% inferior.

L’enorme consum de derivats del petroli, sobretot en el transport motoritzat, i els bilions de $ que mou el seu comerç provoca guerres pel control dels jaciments, amb incomptables morts i la destrucció de pobles i nacions senceres.

I finalment, després de tants anys de consumir milers de milions de tones cada any, el petroli està declinant i cada any se n’extrau menys, de manera que resulta inevitable tindre que reduir el seu consum i quant més tardem, més difícil, caòtic i perillós serà per a tots i totes.

La entrada Per uns Centres Educatius més saludables, ecològics i didàctics! aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires