Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Reclamen una moratòria internacional davant de l’amenaça dels impulsors genètics

  • Demanen a la Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que defensi una proposta de moratòria internacional als impulsors genètics al proper Consell Europeu de Medi Ambient del 24 d’octubre.
  • Aquesta decisió té una enorme transcendència per a la conservació de la diversitat biològica.

Amigos de la Tierra, COAG, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Justicia Alimentaria, Red de semillas, SEO/Birdlife i WWF, han enviat una carta a Teresa Ribera, Ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, per sol·licitar una postura ferma d’Espanya a favor de la moratòria internacional a l’alliberament d’organismes amb impulsors genètics (OIG) al proper el Consell de Medi Ambient de la UE. Està previst que la decisió final sobre aquest tema s’adopti a la propera reunió del Conveni de Biodiversitat (COP15) el desembre de 2022.

Tal com assenyalen les organitzacions ecologistes, els OIG comporten riscos sense precedents per al medi ambient i la salut humana dels quals la ciència ja ha advertit.

A diferència dels organismes modificats genèticament comercialitzats fins ara, la dispersió dels quals s’intentava limitar tant sí com no, els organismes amb impulsors genètics estan dissenyats expressament per propagar en la naturalesa modificacions genètiques creades al laboratori. L’objectiu dels OIG és substituir poblacions silvestres per organismes modificats genèticament, o fins i tot exterminar espècies considerades perjudicials.

Tot i això, la modificació i/o eliminació deliberada d’espècies suposa una amenaça per a l’estabilitat dels ecosistemes, per a l’agricultura sostenible i per a la salut humana, amb conseqüències difícilment previsibles amb els coneixements actuals.

Segons les organitzacions signants, “és un experiment a escala ecosistèmica amb enormes riscos. Què passaria, per exemple, si una modificació dissenyada per propagar esterilitat masculina en una espècie considerada nociva es transfereix a altres que pol·linitzen els cultius, o que són font d’aliment per als amfibis, les aus o fins i tot les persones? Què passaria si es desactiven accidentalment gens beneficiosos importants, o si una determinada alteració genètica incrementa la incidència de malalties?”

Tot i que la investigació sobre OIG se centra actualment en diversos àmbits, inclosa l’eradicació de vectors de malalties com la malària, és molt probable que l’agricultura esdevingui a llarg termini el camp d’aplicació més important dels impulsors genètics. Una recent publicació sobre les patents relacionades amb el desenvolupament d’impulsors genètics en insectes, per exemple, revela que de 32 espècies objecte de patent, una majoria (21) estan considerades plagues agrícoles.

Fins ara, els experiments amb impulsors genètics s’han realitzat en condicions de confinament (al laboratori o en contenidors tancats), però està previst alliberar OIG a la natura en un futur proper. Un cop alliberats, la seva dispersió a la natura resulta completament incontrolable i, en gran mesura, imprevisible. El caràcter irreversible i la impossibilitat de control dels OIG implica que el seu alliberament contravé greument el principi de precaució que regeix la normativa ambiental europea i el mateix Conveni sobre Diversitat Biològica (CBD).

Des de fa anys, nombrosos científics i organitzacions socials de tot el món reclamen una moratòria a l’alliberament d’OIG en el marc del CBD. En la mateixa línia, en la seva resolució de 16 de gener de 2020 el Parlament instava la Comissió i els Estats membres de la UE a fer “una crida a una moratòria a la COP15 a l’alliberament en la naturalesa d’organismes de genètica dirigida (impulsors genètics), inclosos els assaigs de camp, a fi d’evitar un alliberament prematur d’aquestes noves tecnologies i respectar el principi de precaució, que està consagrat al Tractat de Funcionament de la Unió Europea i al Conveni sobre la Diversitat Biològica”.

Les organitzacions signants han subratllat que “la importància crucial d’aquest tema per a la conservació de la biodiversitat i les greus implicacions per a l’alimentació i la salut humana ens han mogut a dirigir-nos a Teresa Ribera per demanar-li que defensi decididament una moratòria internacional a l’alliberament de OIG a la posició negociadora de la Unió Europea amb vista a la COP15 del CBD”.

La entrada Reclamen una moratòria internacional davant de l’amenaça dels impulsors genètics aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires