Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

[COP27] A què anem a Egipte?

  • El 6 de novembre començarà la 27a Conferència de les Parts sobre el Canvi Climàtic (COP27) a Sharm El Sheikh (Egipte). Es tracta de la primera Cimera del Clima al continent africà des de la COP22 de Marràqueix.
  • Enmig d’una crisi energètica i climàtica sense precedents, la Cimera del Clima haurà de donar resposta a grans reptes –com ara el compromís de reducció d’emissions, la duplicació dels esforços en l’adaptació o el tancament d’un acord per fer front a pèrdues i danys– que van quedar prorrogats a Glasgow, alhora que es garanteixen els drets humans i la justícia climàtica.
  • L’organització ecologista serà present a Egipte amb una delegació de set persones per donar seguiment a les negociacions, participar en les accions de la societat civil i informar diàriament del que passi.

La Cimera del Clima, que se celebrarà a Egipte entre els dies 6 i 18 de novembre, és precedida d’uns mesos de turbulències bèl·liques, econòmiques, climàtiques i energètiques que mostren més que mai la necessitat d’accelerar la lluita climàtica. En aquest context, Ecologistes en Acció anirà a la cita anual amb un objectiu clar: assenyalar que l’enorme dependència als combustibles fòssils de les economies ha generat i continua generant la vulneració de drets humans i, així, el creixement de l’autoritarisme i la persecució d’espais de trobada de la societat civil.

Així mateix, l’organització ecologista acudeix a la trobada per assenyalar com les dècades de retard en els compromisos ja estan afectant milions de persones i comunitats. L’any 2022 ha demostrat com un món més càlid està generant fams a causa de la sequera a la banya d’Àfrica o inundacions a països com el Pakistan, Nigèria o Austràlia. Més de 3.000 milions de persones viuen en llocs altament vulnerables al canvi climàtic, cosa que fa que tinguin enormes necessitats en matèria d’adaptació i pèrdues i danys.

L’Estat espanyol no és aliè a aquesta situació i és un dels territoris més afectats de l’entorn europeu. Exemples propers no en falten: l’onada extrema de calor continuada durant tot l’estiu, la sequera o les pluges torrencials per tot el territori són una mostra clara de l’enorme vulnerabilitat dels nostres ecosistemes a l’escalfament global.

Fa un any, la Cimera del Clima a Glasgow, després de no arribar a concretar xifres ni terminis, es va tancar davant la promesa dels països d’abordar més compromisos en matèria de finançament. Tampoc la cimera entre sessions a Bonn va avançar en aquest sentit. Això, sumat a la nova situació geopolítica o la crisi energètica, fa preveure noves tensions en el marc de la COP27.

Resultats esperats a les negociacions

Per a Ecologistes en Acció, aquesta ha de ser una cimera que doni respostes vinculants i efectives per dotar de capacitats els països que ja pateixen les conseqüències de l’emergència climàtica. La justícia climàtica, la protecció dels drets humans i la necessitat d’impedir passos enrere a la protecció del planeta, han de ser la prioritat de les negociacions.

La UE –com una de les parts negociadores en què Espanya participa– ha de treballar a la Cimera del Clima perquè s’arribi a acords immediats i suficients. Les demandes ecologistes principals al Govern d’Espanya i a la UE es concreten en quatre punts:

1. La COP27 no pot dilatar més una resposta suficient a les pèrdues i els danys. Ecologistes en Acció, juntament amb més de 400 organitzacions socials, ha signat una carta per exigir que aquest tema sigui un punt central a l’agenda de la COP27. Aquesta trobada ha de concloure amb una resposta a l’alçada de les demandes de molts països del Sud global que exigeixen la creació d’una facility (entitat sota el mandat, el finançament i la supervisió de les Nacions Unides amb capacitat operativa per a l’execució de programes propis) centrada en aquestes pèrdues i danys.

2. La COP27 ha de fer un pas significatiu en la dotació de finançament i la creació d’un nou objectiu global en matèria d’adaptació. La cimera de Glasgow va tancar amb el compromís de molts països de doblar el finançament en matèria d’adaptació i dotar de recursos econòmics addicionals. Per a Ecologistes en Acció, no només cal garantir més transferències econòmiques, tecnològiques i de coneixement, sinó que cal garantir que siguin suficients per cobrir el cost dels danys ja provocats majoritàriament pel Nord global.

Això s’ha de traduir en un procés transparent i vinculant que faci reals les promeses de doblar el finançament i destinar almenys la meitat dels fons previstos a la COP per adaptació. L’objectiu global per a l’adaptació ha d’esdevenir un punt permanent de l’agenda, ha de prioritzar les solucions basades en les comunitats més afectades, i s’ha de definir i desenvolupar en les conclusions del programa de Glasgow-Sharm El-Sheikh.

3. La COP27 ha de forçar el compliment dels objectius de reducció de les emissions marcats per l’IPCC. La publicació de la Sisena Revisió de l’IPCC i de l’Informe de Síntesi segueixen mostrant com estan de lluny els compromisos dels països de complir les reduccions necessàries per garantir un increment de la temperatura global per sota d’1,5 ºC.

La COP27 no pot continuar eludint l’obligació, de manera vinculant, de reduir el 2030 les emissions actuals a la meitat. Per això, ha de garantir resultats en matèria del procés de revisió dels compromisos (Global Stocktake o GST) i avançar en el pla de treball sobre mitigació (Mitigation Work Programme o MWP).

4. La COP27 ha de reforçar la protecció dels drets humans i dels ecosistemes com a part central de l’agenda climàtica. L’eliminació dels combustibles fòssils s’ha de produir en sinergia amb la protecció, la restauració i la millora de la gestió dels ecosistemes des d’un enfocament basat en els drets humans.
La CMNUCC ha de llançar un missatge polític fort sobre la necessitat d’aconseguir un Marc Mundial per a la Biodiversitat Post-2020 veritablement ambiciós a la COP15 del Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB) de Montreal, el proper mes de desembre. De la mateixa manera, ha de situar al centre de totes les negociacions, el ple respecte dels drets humans, especialment pel que fa a comunitats indígenes, gènere i joventut.

Demandes de la societat civil egípcia i africana

En la feina per frenar i mitigar el canvi climàtic, cal assenyalar que sense drets humans serà impossible assolir la justícia climàtica. Per això, Ecologistes en Acció i la xarxa de la societat civil de què forma part (Climate Action Network) s’han sumat a la petició de la coalició egípcia pels drets humans a la COP27.

La declaració, impulsada per l’Espai Cívic de la COP, assenyala que «l’acció climàtica efectiva no és possible sense un espai cívic obert. Com a amfitrió de la COP27, Egipte corre el risc de comprometre l’èxit de la cimera si no aborda amb urgència les restriccions arbitràries en curs sobre la societat civil”.

Afegeix, a més, el rebuig de les organitzacions a la situació dels activistes egipcis i fa una crida al país amfitrió que «posi fi als enjudiciaments d’activistes i organitzacions de la societat civil i garanteixi un espai perquè la societat civil, inclosos els defensors dels drets humans, treballin sense por a la intimidació, l’assetjament, l’arrest, la detenció o qualsevol altra forma de represàlia, inclòs l’alliberament.”

D’altra banda, les organitzacions presents en aquesta trobada tenen com a objectiu servir d’altaveu de la societat civil d’un context tan vulnerable i invisibilitzat com l’africà. Per això, Ecologistes en Acció se suma també a altres iniciatives que sorgeixen al voltant de la COP27, com el suport a la crida Don’t gas Africa. Amb l’enviament d’una carta a la UE i al Govern espanyol, les organitzacions exigeixen que la resposta d’Europa a la crisi energètica no passi per promoure noves infraestructures d’extracció i exportació de petroli i gas.

“Aquesta carrera pel gas a l’Àfrica és perillosa i miop. Incideix a seguir apostant per combustibles fòssils, agreuja el problema de l’emergència climàtica i, a més, engrandeix les desigualtats del Nord i del Sud global”, conclou Ecologistes en Acció.

Finalment, Ecologistes en Acció fa una crida a la UE perquè aturi el procés d’expansió del Tractat de la Carta de l’Energia (TCE) a països del Sud global, ja que això significaria blindar les inversions fòssils durant dècades i agreujar el deute d’aquests països amb demandes milionàries.

La entrada [COP27] A què anem a Egipte? aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires