- L’acord assolit pel Parlament, el Consell i la Comissió Europea millora la proposta inicial del Reglament en incloure en el seu àmbit d’aplicació primeres matèries com el cautxú i el carbó vegetal, entre d’altres i una definició més àmplia de degradació forestal.
- Es perd l’oportunitat d’incloure des del principi altres terres boscoses en el seu àmbit d’aplicació, encara que la Comissió ho avaluarà, com a molt tard un any després de l’entrada en vigor.
- Si la Xina, l’Índia, els Estats Units i el Japó aprovessin normes similars a l’acordada avui per la UE, es podria acabar amb gairebé el 75% de la desforestació importada al món.
L’Aliança Zero Desforestació1 mostra la seva satisfacció per l’acord assolit avui pel Parlament Europeu, el Consell de la UE i la Comissió Europea a l’última sessió sobre el Reglament europeu destinat a minimitzar el risc de desforestació i degradació dels boscos associades als productes comercialitzats a la UE, la proposta inicial dels quals va començar la seva tramitació legislativa el novembre de 2021.
El Reglament acordat estableix un sistema de diligència deguda que obligarà les empreses que venen o comercialitzen determinades matèries primeres al mercat de la UE rastregin el seu origen i demostrin que no estan vinculades a la destrucció, degradació dels boscos o violacions de drets humans. Una part important de la indústria afectada s’ha mostrat a favor de la norma. L’Aliança Zero Desforestació està convençuda que protegir els ecosistemes i els seus pobles és l’única manera per aconseguir la transició econòmica necessària per lluitar contra l’emergència climàtica i ambiental.
La Unió Europea, a causa de les seves importacions de productes agrícoles i ramaders, és actualment el segon més gran responsable mundial de la desforestació tropical (amb un 16% del total mundial, amb un total de 203.000 hectàrees desforestades el 2017 i una emissió de CO2 associada de 116 milions de tones). Això la situa després de la Xina (24%), però davant de l’Índia (9%), els Estats Units (7%) i el Japó (5%). La soja, l’oli de palmell i la carn de boví van ser les matèries primeres que més desforestació tropical van incorporar a les importacions de la UE, seguides del cautxú, el cacau, el cafè i els productes de fusta. La desforestació incorporada va ser més gran en les importacions del Brasil, Indonèsia, Argentina i Paraguai.
Gràcies a la pressió de la societat civil, la Unió Europea ha fet un pas per aturar la desforestació dels boscos tropicals. La COP15 del Conveni de Diversitat Biològica que se celebrarà a Montreal, del 7 al 19 de desembre, pot ser el moment idoni perquè la Xina, l’Índia, els Estats Units i el Japó es comprometin a aprovar legislacions similars i així acabar amb la major part de la desforestació mundial, en opinió de l’Aliança Zero Desforestació.
L’acord aconseguit avui per la UE és el resultat d’una dura negociació del Parlament Europeu que ha defensat la postura més ambiciosa i propera a la mantinguda per l’Aliança Zero Desforestació i la coalició internacional d’ONG, Together for Forests.
Finalment, encara que el Parlament no ha aconseguit que s’acceptessin moltes de les esmenes ha millorat la proposta inicial de la següent manera:
- Afegir el cautxú, el carbó vegetal, els productes de paper imprès i una sèrie de derivats de l’oli de palmell a la llista de matèries primeres que seran objecte de vigilància i control.
- Incloure una definició més àmplia de degradació forestal que inclou la conversió de boscos primaris i boscos de regeneració natural en plantacions forestals o altres terres boscoses i la conversió de boscos primaris en boscos plantats.
- Els drets humans i els drets dels pobles indígenes s’afegeixen com a requisits addicionals però limitats a les legislacions nacionals i al consentiment previ, lliure i informat. No s’ha aconseguit incloure l’obligació de complir les normes internacionals de drets humans.
- Mantenir la data d’aplicació retroactiva del Reglament en 31 de desembre de 2020.
Malauradament, a causa de l’oposició per part d’alguns Estats membres del Consell, no s’han aconseguit incloure qüestions molt rellevants, sol·licitades per les ONG i el Parlament, com ara:
- La inclusió del concepte Altres Àrees Boscoses (Other Wooded Lands, OWL, en anglès) en l’àmbit d’aplicació del Reglament, encara que la Comissió ho avaluarà, com a molt tard un any després de l’entrada en vigor. Això significa que, de moment, quedaran desprotegits en l’àmbit d’aplicació del Reglament ecosistemes amb menor coberta arbòria però molt important per a la biodiversitat, el canvi climàtic i la supervivència de les poblacions natives, com El Cerrado del Brasil o El Chaco. Això farà que la pressió desforestadora es desplaci de les selves (com l’Amazones, que queden protegides) a aquestes altres àrees, també de gran valor.
- Obligar les institucions financeres a estar subjectes a requisits addicionals per garantir que les seves activitats no contribueixen a la desforestació.
- La inclusió de la carn de porc, ovella i cabra, aus de corral i blat de moro, en l’àmbit d’aplicació del Reglament.
No obstant això, algunes d’aquestes qüestions podran ser incloses en un termini d’1 o 2 anys després del seu anàlisi per part de la Comissió Europea i l’Aliança Zero Desforestació treballarà per aconseguir-ho, en el marc de la lluita internacional contra la desforestació.
Un dels propers passos que haurà de fer el Govern d’Espanya, igual que els altres Estats membres de la UE, és la creació d’una Autoritat Competent que vigili el compliment correcte de la normativa quan aquesta entri en vigor. En aquest sentit, l’Aliança Zero Desforestació reclama al Govern d’Espanya que “garanteixi, en l’àmbit de les administracions públiques competents, els recursos necessaris, econòmics, humans i tècnics, per a la correcta implementació i el compliment del Reglament així com mesures addicionals per ajudar els sectors econòmics afectats a implementar les mesures requerides pel Reglament”, tal com el va instar el Congrés dels Diputats mitjançant una Proposició No de Llei aprovada el passat 11 de maig de 2022.
La entrada L’acord de la UE sobre desforestació importada, un revulsiu per a la COP15 del Conveni de Diversitat Biològica aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires