- El 15 de maig comença la conferència sobre postcreixement organitzada pel Parlament Europeu a Brussel·les.
- Més de 400 organitzacions, entre les quals es troben Amics de la Terra i Ecologistes en Acció, demanen una Europa del postcreixement arran d’aquest acte.
- Envien un escrit que demana una economia que no sobrepasse els límits del planeta i pose les persones en el centre de les polítiques.
Avui 15 de maig comença, a Brussel·les, una històrica conferència de tres dies titulada “Més enllà del creixement 2023”. L’esdeveniment, organitzat pel Parlament Europeu amb el suport de més de 30 organitzacions europees, pretén posar en dubte les polítiques convencionals de la Unió Europea i redefinir els objectius de la societat, posant en pràctica la idea d’una UE del postcreixement, adaptada a un futur que combine el benestar social i un desenvolupament econòmic viable, amb el respecte dels límits planetaris.
La conferència l’obriran les presidentes de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i del Parlament Europeu, Roberta Metsola, junt al president de l’aliança d’Els Verds, Philippe Lamberts. En els tres dies que durarà, hi passaran representants de grups parlamentaris conservadors, liberals, verds, socialistes i d’esquerra.
Més de 400 organitzacions i persones expertes de tot Europa han escrit una carta, de cara a l’esdeveniment, en la qual demanen fer front a les crisis socials, mediambientals i polítiques adoptant una economia del benestar que permeta a la humanitat i al planeta prosperar, no només sobreviure. A l’Estat espanyol signen la carta Amigues de la Terra, Ecologistes en Acció i Ecounión.
La missiva explica que la persecució d’un creixement econòmic sense fi redueix o anul·la els resultats de les polítiques mediambientals. El caos climàtic actual i l’enfonsament de la xarxa de vida de la qual depén la nostra societat constitueixen una amenaça existencial per a la pau, la seguretat hídrica i alimentària i la democràcia. Un tema de gran actualitat a la península Ibèrica.
Així mateix, les organitzacions assenyalen que en països amb renda alta el postcreixement no significa tenir condicions de vida pitjors, sinó al contrari: es tracta d’adoptar de manera ordenada i democràtica la reducció en l’ús dels recursos i el seu repartiment just entre totes les persones, i també la reducció del temps de treball de manera que augmente el benestar i disminuïsquen les pressions mediambientals, amb la possibilitat de crear així un futur sostenible sense un creixement continu.
La carta fa alhora una crida a la Unió Europea, a les seues institucions i als estats membres perquè posen en marxa institucions europees postcreixement i polítiques més enllà del creixement basades en els principis de biocapacitat, benestar per a totes les persones i equitat.
La entrada Més de 400 organitzacions exigeixen polítiques de postcreixement a la Unió Europea aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires