Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

El TSJ recrimina l’actitud de l’Ajuntament d’Alcoi en el procés de restauració de la zona verda de “La Rosaleda”

  • En l’última resolució, dictada el 04-07-2023, la Sala ordena que la restauració de la zona verda s’execute en en el termini màxim d’un any.
  • Els ecologistes demanen al Govern Municipal que, a més d’executar la sentència sense més dilacions, complisca la seua paraula i tramite l’expedient intern sobre les possibles responsabilitats econòmiques dels qui van aprovar l’obra il·legal.

El Tribunal Superior de Justícia ha contestat amb paraules molt dures el recurs que va presentar l’Ajuntament d’Alcoi sobre el termini per a executar la sentència que obliga a reposar el jardí de «La Rosaleda». En l’última interlocutòria, dictada el 04-07-2023, la Sala Contenciosa Administrativa indica que poques voltes s’ha trobat amb un incompliment tan greu de l’obligació constitucional d’executar una sentència (que és ferma des de l’any 2007) i, fins i tot, considera que el Govern Municipal ha acatat els seus mandats sense sinceritat, és a dir, que l’ha desobeït de manera dissimulada. Literalment, el Tribunal diu (les negretes no són de l’original):

«Pues bien, ya hicimos mención de la fecha de la sentencia, y recordamos que su firmeza data de 2007. No es necesario hacer reseña de los múltiples autos dictados por esta Sala y Sección en ejecución de sentencia desde entonces. Pocas veces nos topamos con un incumplimiento tan grave y craso de las previsiones de los arts. 117.3 y 118 de la CE.

El Ayuntamiento, en el ejercicio de las potestades que le asisten, es el que debe instrumentar la ejecución en el plazo de un año, y no justo lo contrario, aparentar meramente que se ejecuta la sentencia. Pues lo constatado hasta ahora y desde aquel año 2007 es la“insinceridad de la desobediencia disimulada” (STS de 21-6-1977) por parte del Ayuntamiento.»

Desde luego, el Ayuntamiento tiene los medios y los remedios para cumplir la sentencia. Ello siempre que no configure las ofertas de las obras de modo que no sean asumibles por los posibles contratistas.

Por lo demás, el plazo de 1 año se habrá de contar desde la fecha del presente auto.

Advertimos que las multas a imponer eventualmente al Alcalde-Presidente y a la Concejal de Urbanismo serán inmediatamente ejecutivas y habrán de pagarse con su peculio personal. Sin que esta Sala admita cualquier maniobra de sustitución de la responsabilidad con cargo a la Corporación. De la cual se daría cuenta al Ministerio Fiscal como posible delito de malversación cometido tanto por los directamente concernidos como por los funcionarios que hubieran cooperado en el fraude. Además del delito de desobediencia.

Como quiera que se ha designado nueva Concejal de Urbanismo del Ayuntamiento, háganse a ella las advertencias contenidas en la providencia de 25-4-2023.»

Acció de denúncia (19/gener/2002)

Cal recordar que la licitació de les obres de restauració va quedar deserta perquè el Govern Municipal es va negar a actualitzar els preus, segons li demanava La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, i malgrat que altres obres municipals importants ja s’havien quedat sense ofertes pel mateix motiu. Per això el Tribunal exigeix ara licitacions assumibles pels possibles contractistes.

Segons el grup ecologista, les dilacions municipals han encarit l’obra de manera molt significativa: «El projecte es va rebre i es va pagar durant l’estiu de l’any 2021, però l’anunci de licitació de l’obra no es va publicar fins el 28-12-2022 quan, després de tants mesos d’inactivitat, els preus ja estaven desfasats. El resultat d’això és que el pressupost de l’obra, amb l’IVA inclòs, ha passat de 2.268.513,54 euros a 4.810.571,09 euros».

La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, a més de demanar que no hi haja més retards en l’execució de la sentència, també reclama que el Govern Municipal complisca el seu compromís sobre la tramitació d’un expedient intern sobre la possible exigència de responsabilitats econòmiques als qui van aprovar una obra que, segons va sentenciar el Tribunal Superior de Justícia, conculcava la legalitat de forma clara i palmària:

«És important que recordem que en el ple del 30-07-2010 La Carrasca i les associacions veïnals de l’Eixample-Benissaidó, Zona Nord, Santa Rosa-La Mistera, Partidor i Batoi vam sol·licitar que es determinaren les possibles responsabilitats econòmiques per l’aprovació del projecte il·legal. Aquesta sol·licitud va rebre el suport de PSOE (9 vots), Bloc (2) i l’Entesa (1), però es va rebutjar amb els 13 vots del PP. Això no obstant, posteriorment, el PSOE es va comprometre públicament a atendre la reclamació ecologista i veïnal, però va dir que ho faria en el moment en què el dany a la hisenda municipal fora concret i efectiu. El que volem, per tant, és que aquesta promesa no se l’emporte el vent i que es concrete en fets, perquè la legalitat exigeix que les negligències greus es paguen.»

 

La entrada El TSJ recrimina l’actitud de l’Ajuntament d’Alcoi en el procés de restauració de la zona verda de “La Rosaleda” aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires