Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

La major avaluació pública de la història troba una exposició química «alarmantment alta» a Europa

  • La població europea, especialment la infantil, està exposada a nivells «alarmants» de substàncies químiques perilloses, segons el major programa públic de detecció de tòxics.
  • Gran part de l’exposició és conseqüència de les normatives de la Unió Europea que han permés tòxics en productes de consum.
  • La Comissió Europea planeja permetre tòxics en la meitat dels productes en els quals s’utilitzen actualment, en lloc d’eliminar-los en la totalitat, com es va comprometre.

La Iniciativa Europea de Biomonitoratge Humà (HBM4EU) és un programa de cinc anys en què 116 agències governamentals, laboratoris i universitats analitzen la presència de 18 grups de substàncies químiques problemàtiques en l’orina i mostres de sang de més de 13.000 habitants de 28 països europeus. Segons el coordinador del programa «la població està exposada a nivells ‘alarmants’ de substàncies químiques perilloses, especialment els xiquets i xiquetes».

Gran part d’aquesta exposició prové de la feblesa de les normatives de la Unió Europea (UE), que ha permés un ús descontrolat de substàncies químiques, segons l’Oficina Ambiental Europea i CHEM Trust, organitzacions de la campanya Toxic Free Future, a la qual també pertany Ecologistes en Acció.

Malgrat aquestes dades preocupants, Brussel·les planeja reduir dràsticament el seu compromís de prohibir els tòxics més nocius en els productes de consum, segons un esborrany d’avaluació d’impacte al qual ha tingut accés Corporate Observatory Europe (CEO ). La Comissió aniria així en contra del que va prometre el seu vicepresident executiu, Frans Timmermans, fa exactament 1.000 dies. L’avaluació d’impacte revisat suggereix que el compromís de la Comissió no serà tan ambiciós: en lloc de cobrir tots els productes de consum, la nova prohibició planeja prohibir el 50% dels productes com a màxim i l’1% com a mínim. És a dir, permetria que continuara l’exposició del públic a tòxics, cosa que podria generar greus danys a la salut, inclosos el càncer, la infertilitat, l’obesitat, l’asma i les malalties neurològiques.

El text de l’avaluació d’impacte, analitzat per l’Oficina Ambiental Europea, afirma que els costos directes per a la indústria química causats per prohibir les substàncies més nocives en els seus productes es compensarien amb 10 vegades majors beneficis per a la salut humana (aquestes xifres es refereixen a un període de 30 anys). Així, els costos anuals perquè la indústria reformule els seus productes estarien entre 900 i 2.700 milions € mentre que els beneficis per a la salut humana oscil·len entre els 11.000 i 31.000 milions €.

La Comissió Europea es va comprometre, en l’estratègia sobre productes químics per a la sostenibilitat, a prohibir les substàncies químiques més nocives en tots els productes de consum a través d’una revisió de la llei de seguretat química de la UE, el REACH. La revisió s’havia promés per a finals de 2022, però els comissaris de la UE van decidir retardar-la després de la pressió de la indústria química alemanya.

El programa de biomonitoratge va produir 168 articles revisats per experts que van trobar:

  • Efectes combinats: la UE sol avaluar els riscos de les substàncies de manera aïllada i això comporta una «subestimació sistemàtica dels efectes de la mescla» en la legislació. La investigació d’HBM4EU va demostrar que els còctels químics magnifiquen els impactes en la salut. Conclouen que hi ha una «necessitat urgent» d’actualitzar la legislació de la UE per a reflectir això.
  • «Substitució lamentable»: HBM4EU deixa clar la fallada reguladora de la normativa REACH, l’anomenada «substitució lamentable», una pràctica que consisteix a canviar una substància regulada per una altra substància similar no regulada, però probablement igual de perillosa. HBM4EU va trobar un augment en els nivells de BPS (substitut de BPA) en mostres humanes i ho van vincular amb l’obesitat i el càncer de tiroides. Van observar un canvi (figura 1) similar dels ftalats del controvertit substitut DINCH i en els PFAS, on es van trobar «molts» substituts. Van trobar nous retardants de flama en la gran majoria de les persones analitzades (figura 2).
  • Llacunes en les dades: en la majoria dels casos, l’HBM4EU no va poder establir els nivells de preocupació per a la salut a causa de «dades de toxicitat insuficients». Això es deu, de nou, a fallades de la normativa REACH: o perquè una llacuna legal obliga els funcionaris a permetre l’accés al mercat abans que se’ls permeta verificar la qualitat de les dades, o perquè moltes empreses proporcionen de manera rutinària dades poc fiables sobre perills. Siga com siga, la conclusió és que els funcionaris no coneixen els perills potencials de la majoria dels productes químics que s’usen en l’actualitat. Tot i això, per a aquells per als quals hi ha dades disponibles, la majoria de les proves van infringir les concentracions en les poblacions mostrejades.
  • Retardants de flama: «hi ha una «exposició generalitzada dels xiquets europeus» a retardants de flama altament nocius. El 99% de la població infantil es va trobar contaminada amb un metabòlit d’almenys un retardant de flama, mentre que el 64% dels xiquets en 7 països estan contaminats amb un altre metabòlit d’un carcinogen sospitós.
  • Ftalats (plastificants plàstics): el 17% dels xiquets i adolescents europeus es van trobar en risc per l’exposició a una mescla de ftalats tòxics per a la reproducció.
  • Bisfenols: exposició interna «pronunciada» al BPA a tot Europa; les mares i els fills i filles en són els més exposats.
  • PFA: «exposició generalitzada a PFA que supera els valors orientatius basats en la salut», és a dir, a nivells més enllà dels quals no es poden descartar impactes en la salut. Es va trobar que totes les persones joves avaluades estaven contaminades, amb al voltant d’una quarta part en un estudi més enllà del nivell de preocupació per la salut. Es va identificar un nombre creixent de ‘punts crítics de PFA’, on l’exposició és al voltant de 100 vegades major que la mitjana i «un risc per a la salut humana».

Les institucions europees es reuniran el 19 de juliol per a adoptar la regulació de gasos fluorats que aborda els PFA en bombes de calor i condicionadors d’aire. Aquesta decisió pot ser un pas crític per a prevenir una contaminació massiva de PFA en la nostra atmosfera a través de fugides i manteniment.

Segons Tatiana Santos, cap de Política Química de l’Oficina Ambiental Europea: «El fracàs de la UE per a controlar les substàncies tòxiques està escrit en la sang i l’orina contaminades de totes les europees. No obstant això, la Comissió s’està preparant per a permetre que aquestes substàncies es continuen utilitzant en almenys la meitat dels productes en els quals s’utilitzen actualment, malgrat haver avaluat que el benefici per a la salut superarà àmpliament els costos per a la indústria. Cada dia de retard porta més sofriment, malaltia i fins i tot mort prematura. La retirada reguladora de la UE podria ser el clau en el taüt del Green Deal, alimentant el cinisme i soscavant la confiança en el Projecte Europeu llevat que la Comissió complisca la seua promesa de desintoxicar els productes de consum. A un pas de les eleccions de la UE, és hora de despertar i posar a les persones per davant d’uns pocs interessos del lobby industrial».

Segons Ninja Reineke, Directora científica de CHEM Trust: «Les dades de biomonitoratge humà de la UE han trobat una contaminació molt preocupant de les persones, en particular població infantil i adolescents, cal actuar urgentment».

La entrada La major avaluació pública de la història troba una exposició química «alarmantment alta» a Europa aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires