Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

La proposta de reglament europeu sobre OMG vulnera drets de pagesia i ciutadania

  • Ecologistes en Acció denuncia que la proposta de reglament de la Comissió Europea per als Organismes Modificats Genèticament (OMG), si s’aprova, suposarà una privatització de llavors i material vegetal sense precedents que vulnerarà els drets de la pagesia sobre les llavors i de la ciutadania sobre el que consumeix.
  • Així mateix, tot el proveïment alimentari passarà a estar sota el control de poques empreses mundials de llavors que tenen totes les patents sobre les principals tècniques transgèniques i sobre els principals gens d’interès agrícola o industrial.

El 5 de juliol passat, sota l’excusa de l’emergència climàtica i la sostenibilitat, la Comissió Europea va presentar la seva proposta de reglament per als anomenats nous organismes modificats genèticament (OMG). La nova llei col·loca la gran majoria d’OMG en una nova categoria inventada (Cat1). A més, la Comissió Europea suprimeix la traçabilitat i elimina els requisits d’etiquetatge per als aliments derivats d’aquests OMG.

Ecologistes en Acció ha denunciat que, com a conseqüència, les persones consumidores perdran el dret a la informació sobre el que mengen, així com el dret d’elecció sobre menjar aliments lliures d’OMG. «Sorprenentment, la nova llei també prohibeix als Estats membres que impedeixin el cultiu d’aquests OMG al seu territori, amb això la Comissió elimina de fet els drets dels agricultors a protegir els seus camps de la contaminació genètica ia cultivar collites lliures d’OMG» , ha afirmat Diego Bárcena, portaveu d’Ecologistes en Acció.

La pèrdua de traçabilitat dels nous OMG permetrà a les empreses ampliar l’abast de les seves patents als gens existents a la natura ia les llavors camperoles i tradicionals. Agricultores i agricultors perdran el dret a utilitzar, seleccionar i intercanviar les seves pròpies llavors. Es veuran en l’obligació de comprar llavors industrials i privades cares, dependents de fertilitzants i pesticides i mal adaptades a les condicions locals de cultiu.

Tot i que la llei prohibeix el cultiu de qualsevol OMG en agricultura ecològica, l’amplíssima gamma de productes que es tractaran de comercialitzar, així com la manca de traçabilitat, farà impossible la coexistència d’ambdues formes d’agricultura. «L’agricultura ecològica es podria veure condemnada a desaparèixer, malgrat la creixent demanda de consumidores i consumidors i de les nombroses promeses electorals de donar suport al seu desenvolupament», ha apuntat Bárcena.

A la presentació de la proposta, la Comissió Europea va fer referència a la sostenibilitat com a argument per passar aquesta llei però alhora ha eliminat les poques salvaguardes que existien sobre la comercialització de plantes OMG tolerants a herbicides. També es va referir a l’emergència climàtica però, en paraules de Bárcena, “si bé és veritat que les promeses de la indústria i els seus seguidors parlen incansablement de toleràncies a sequeres, el canvi climàtic farà que s’incrementin altres esdeveniments extrems, com ara pluges torrencials. Potser hi ha gens que protegeixin de calamarsa de mida de pilotes de tennis?”

Ecologistes en Acció ha exigit al Govern d’Espanya que rebutgi aquesta proposta que resulta “escandalosa” i que es mantingui una regulació estricta i la traçabilitat de tots els OMG.

Diego Bárcena ha declarat: “Les solucions als problemes que ens presenta l’emergència climàtica no poden ser només les que presenta la tecnociència que ens va conduir a aquesta crisi. Les solucions han de passar necessàriament pel canvi radical del sistema agrícola industrial a una societat més connectada amb la terra i l’ecologia”.

La entrada La proposta de reglament europeu sobre OMG vulnera drets de pagesia i ciutadania aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires