Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Nova Cultura de la Terra: l’argumentari necessari per tornar a posar la vida al centre

  • Ecologistes en Acció presenta la campanya Nova Cultura de la Terra, amb la qual aborda set idees necessàries per comprendre la societat actual i avançar cap a una altra on es pugui conviure de forma justa amb el planeta, tot respectant els seus límits i on es desenvolupin vides dignes d’ésser viscudes.
  • La campanya comença amb la publicació d’un llibre i diversos materials didàctics amb els quals, a partir del reconeixement de la crisi ecosocial i la translimitació de les societats actuals, es vol contribuir a la construcció, amb consciència, d’una cultura a favor de la vida.

Nova Cultura de la Terra (NCT) és, per a Ecologistes en Acció, no només una campanya, sinó un projecte que condensa el treball de l’Àrea d’Educació de l’organització ecologista dels darrers deu anys. El seu objectiu és contribuir a la comprensió de la complexitat de la situació sistèmica actual, i la proposta de bases abastables, propositives i capaces d’il·luminar un horitzó possible i desitjable per a la vida al nostre planeta.

Un dels materials principals d’aquest projecte és el llibre que porta el nom de la mateixa campanya, “Nueva Cultura de la Tierra”, l’origen del qual es pot trobar fa 20 anys amb la publicació de “Cambiar las Gafas para Mirar el Mundo” (2011 ). Durant més d’una dècada, a partir de converses, reflexions i treball, s’ha donat forma al concepte comunicatiu que és ara la Nova Cultura de la Terra: un argumentari necessari, positiu però que no edulcora, transformador i resilient, accessible i rellevant, holístic i integrador.

A més a més, amb aquest llançament s’han presentat uns materials didàctics per a alumnat i guies didàctiques per a professorat de Primària i Secundària (ESO i Batxillerat). Aquests materials estaran disponibles en català al mes de gener 2024. Es tracta de materials pràctics de descàrrega lliure que busquen contribuir, des de l’educació, a construir una nova cultura que permeti a l’ésser humà sobreviure, viure amb dignitat i possibilitar l’existència de les generacions futures.

Els materials, que es conceben com a eines que persegueixen servir per a l’anàlisi i generar propostes per al canvi global, es construeixen a partir de set idees clau:

  1. Decréixer a l’esfera material. El model econòmic actual s’assenta sobre el miratge que és possible el creixement il·limitat dins un planeta amb recursos finits, on s’han traspassat els límits biofísics de la terra. Per això, el decreixement material i energètic de l’economia no es concep com una opció, sinó com una realitat.
  2. Construir equitat en comú. El treball per una justícia ambiental que asseguri la supervivència i l’habitabilitat ecològica de totes les persones es concep com a necessari. Igual que una economia amb un terra de protecció i satisfacció de les necessitats socials, i un sostre ambiental.
  3. Mantenir la biodiversitat. La ciència alerta que s’està produint la Sisena Extinció d’espècies de la història del planeta; la vida humana (i no humana) no serà viable sense la fotosíntesi, la pol·linització o la regulació dels cicles biogeoquímics. Com que està en risc la funcionalitat dels ecosistemes, resulta fonamental entendre l’ésser humà com a éssers ecodependents.
  4. Viure del sol actual. L’època d’energia abundant i barata basada en l’ús massiu de combustibles fòssils s’acaba i les conseqüències per al clima de les emissions són imprevisibles. Cal reduir dràsticament el consum d’energia a escala global i transitar cap a l’ús de renovables, de manera descentralitzada i justa.
  5. Tancar els cicles de materials. A la natura no es generen escombraries. Cal minimitzar la generació de residus de qualsevol tipus, abandonar els processos lineals del model productiu i dissenyar circuits circulars basats en suficiència, proximitat, lentitud i reintegració als ecosistemes.
  6. Posar la vida al centre. És central repensar els treballs que sostenen la vida (els considerats productius i reproductius), alhora que es rebutgen progressivament aquells que la posen en perill. També desenvolupar una cultura de la no-violència, de cooperació i promoure vides dignes de ser viscudes.
  7. Una idea en blanc. La Nova Cultura de la Terra s’alimenta de moltes fonts i s’expressa de moltes maneres, pot ser creada des de les diferents sensibilitats, reflexions, vivències o lluites. Per això, Ecologistes en Acció anima que altres persones facin la seva aportació i participin en aquesta proposta col·lectiva.

Segons Charo Morán, portaveu d’Ecologistes en Acció, “aquest projecte intenta donar resposta a la ciutadania general, en especial a les moltes persones que actualment viuen ecoansietat, amb la consciència que som éssers vulnerables i necessitats de cura o amb por a la incertesa del futur que tenen les persones joves. Totes aquestes situacions requereixen respostes, saber per on tirar, quines serien les claus des d’on podem començar a articular-nos cap a l’acció de construir una altra manera d’estar al món”.

Yayo Herrero, també membre d’Ecologistes en Acció, ha afegit: “Quan parlem del projecte Nova Cultura de la Terra ens referim a la importància d’uns materials que ens ajuden a pensar en l’educació primària, el batxillerat o l’educació secundària, però també a una proposta de transformació cultural que apel·la i interpel·la tots els àmbits de la vida, qualsevol moviment social, qualsevol espai on la gent es reuneixi, tingui preocupació i vulgui pensar com podem recompondre un model de vida que avança a passos de gegant cap a això que hem anomenat col·lapse”.

El llibre Nueva Cultura de la Tierra, editat per Libros en Acción, va ser presentat a l’Ateneu La Maliciosa, la seu d’Ecologistes en Acció, el dimecres 22 de novembre. Podeu accedir a l’enregistrament de la presentació en aquest enllaç.

 

 

La entrada Nova Cultura de la Terra: l’argumentari necessari per tornar a posar la vida al centre aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires