Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

Demanen aturar l’Avantprojecte de llei de residus

16 organitzacions de la societat civil, entre aquestes Ecologistes en Acció, demanen al Consell d’Estat que no ignore la situació alarmant de la gestió dels residus a l’Estat espanyol i que no done llum verda a l’Avantprojecte de llei de residus.

L’Avantprojecte de llei de residus i sòls contaminats elaborat pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, que ha de traslladar enguany les directives europees de residus, està actualment pendent d’emissió del dictamen preceptiu del Consell d’Estat. El text proposat és considerat poc ambiciós i ineficaç ja des del seu naixement, per la qual cosa les 16 entitats de l’Estat, que fa un mes van denunciar Espanya davant de la Comissió Europea per l’incompliment dels objectius de reciclatge i reutilització de 2020, alerten sobre la possibilitat d’incompliments futurs de les directives si la Llei no és més transformadora.

Aquest grup d’entitats representatives de diversos territoris de l’Estat han obtingut audiència davant del Consell d’Estat per a formular al·legacions a l’esmentada proposta legislativa i han demanat de manera unísona a la institució que emeta un dictamen desfavorable a l’Avantprojecte de llei.

L’argument principal de les organitzacions és que cal fer la transposició de les directives de residus partint de la realitat de l’incompliment generalitzat dels objectius de reciclatge que es produeix a l’Estat espanyol, per a poder així adoptar mesures reals i efectives com les que ha recomanat reiteradament la Comissió Europea.

«Cal partir d’una anàlisi correcta de la situació preexistent i no ocultar la realitat en què ens trobem en matèria de residus si volem que s’aprove una Llei de residus que promoga la prevenció, la reutilització i el reciclatge d’alta qualitat i aconseguisca que Espanya deixe de cremar i soterrar el 60% dels seus residus domèstics», han expressat les entitats en les al·legacions formulades.

Amb les dades actualment disponibles i amb les projeccions realitzades per la Comissió Europea mateixa, i davant de l’absència total de canvis disruptius durant els últims anys, és senzill deduir que Espanya no ha assolit l’objectiu del 50 % de reciclatge per a abans de l’any 2020 que va establir la Directiva marc de residus de 2008. És més, la dada de reciclatge calculada per Eurostat per a l’any 2019 va ser d’un 34,7 %, una dècima inferior a la dada notificada per a 2018, que consolida una tendència a la baixa des de 2017.

«Si l’Avantprojecte de llei de residus ignora aquesta realitat d’inici, la norma que impulse el Congrés serà improductiva des del mateix moment en què s’aprove», denuncien les entitats firmants.

Les organitzacions indiquen que són moltes les mesures essencials que l’executiu ha obviat en la seua proposta, com ara la creació d’un sistema de recollida selectiva obligatòria de bioresidus en tot el territori abans de 2023, la introducció d’un règim fiscal harmonitzat i finalista sobre la eliminació de residus, el foment de incentius econòmics i sistemes de depòsit, devolució i retorn de productes per a reutilitzar-los o per al seu reciclatge d’alta qualitat i el desenvolupament de mesures per assegurar la responsabilitat ampliada del productor. Totes aquestes mesures suggerides o recomanades per les directives europees o per la Comissió Europea.

L’Avantprojecte de llei redactat pel Ministeri de Transició Ecològica no sols ignora la situació actual d’incompliment, sinó que a més no arreplega mesures essencials posades en marxa en altres països europeus que ja tenen millors resultats en la gestió dels residus, ni impedeix que es perpetuen situacions de monopoli com les que vivim en determinats fluxos de residus en permetre l’existència d’un únic Sistema de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), com ocorre, per exemple, amb Ecoembes en el cas dels envasos lleugers o Ecovidrio en el cas dels envasos de vidre.

Entitats firmants de la denúncia: Amics de la Terra, Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), Clean Ocean Project, Estratègia Catalana Residu Zero, Ecologistes en Acció, Eguzki, Grup Balear d’Ornitologia (GOB), Greenpeace, Gurasos, Mater Museoa, Lurra Nafarroa, Rezero, Retorna, Surfrider Foundation Europe, Sustrai Erakuntza i Unió Sindical Obrera (USO).

La entrada Demanen aturar l’Avantprojecte de llei de residus aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires