Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

Responsive Advertisement

La societat civil europea i llatinoamericana diu no a l’Acord UE-Mercosur

  • Més de 450 organitzacions emeten una declaració conjunta en la que demanen als governs que paralitzin l’Acord entre la Unió Europea i Mercosur.
  • Els objetius d’aquest acord van en contra de l’acció climàtica, la protecció del mediambient, la sobirania alimentària, els drets humans i el benestar animal.
  • L’acord afegirà una pressió més a l’Amazones, el Cerrado i el Gran Chaco, perpetuant un model d’agricultura extractiva, ramaderia intensiva i monocultius depenents de pesticides químics.

El dia 15 de març una coalició de més de 450 organitzacions de la societat civil a Europa i Amèrica Llatina, de la que forma part Ecologistes en Acció, emet una declaració conjunta dirigida als governs de les dues bandes de l’Atlàntic per a que aturin l’Acord d’Associació entre la Unió Europea i els països del Mercosur.

Les organitzacions alerten que l’acord UE-Mercosur forma part d’un model comercial que ha fracassat. Els seus objectius van en contra de l’acció climàtica, la protecció del medi ambient, la sobirania i la seguretat alimentàries, els drets humans i laborals, i el benestar animal.

A través de la reducció d’aranzels comercials entre les dues regions, l’acord permetrà que els països de la UE augmentin les seves exportacions en el sector automobilístic, farmacèutic i agroquímic cap al Mercosur. Per la seva banda, els països del Mercosur incrementaran les seves exportacions de productes agrícoles i ramaders estretament vinculats a la desforestació d’ecosistemes clau en la regulació del cicle de l’aigua, el mantenimient del clima o la protecció davant nous virus i pandèmies, com la Covid-19.

Fa poc temps, l’OMS va advertir que el 70 % de les pandèmies estan vinculades a la desforestació. Organitzacions com ara l’Observatorio do Clima de Brasil han denunciat que la situació a l’Amazonia empitjora any rere any. Entre 2019 i 2020 la selva més gran del món va perdre una superfície equivalent a tres camps de futbol cada minut, la xifra més alta dels últims 12 anys. L’acord UE-Mercosur afegirà una pressió extra damunt d’aquests territoris.

«L’acord incentivarà encara més la destrucció i la fallida de la biodiversitat de l’Amazones, el Cerrado i el Gran Chaco a través de l’increment de les quotes de bestiar i etanol, perpetuant un model d’agricultura extractiva, exemplificat per la sobrepastura, l’expansió de la ramaderia intensiva i els monocultius depenents de pesticides químics”, alerten en el comunicat.

A més a més, les organitzacions denuncien que per comptes de fomentar el desenvolupament d’economies sòlides, diversificades i resilients, l’acord aprofundirà la relació desigual que hi ha entre els dos blocs, condemnant Llatinoamèrica a un rol de proveïdor de matèries primeres tot impedint la seva industrialització.

El procés per a ratificar-lo després de 20 anys de negociacions, i l’anunci d’un acord el juny de 2019, roman en punt mort degut a la forta oposició de la societat civil i de països com França i Àustria. La Comissió Europea i el Govern d’Espanya aposten per accelerar la seva aprovació tant sí com no sota la premisa que l’acord és el millor pla de recuperació econòmica. Una afirmació no avalada per cap estudi d’impacte econòmic detallat.

Les organitzacions de la campanya No als Tractats de Comerç i Inversió, de la qual forma part Ecologistes en Acció, denuncien la falta de coherència entre les polítiques comercials i climàtiques que impulsa el Govern d’Espanya. Alhora que es tramita una nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica en el Congrés amb l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica en 2050, el Govern espanyol impulsa la desforestació, l’augment de les emissions i la vulneració dels drets humans a través de la signatura de l’acord UE-Mercosur.

La entrada La societat civil europea i llatinoamericana diu no a l’Acord UE-Mercosur aparece primero en Ecologistas en Acción.

Enregistrer un commentaire

0 Commentaires