- Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, Ecologistes en Acció presenta el seu informe ‘Sanejament i depuració al litoral de l’Estat espanyol. Anàlisi de l’any 2019 ‘, on analitza 288 Estacions de Depuració d’Aigües Residuals (EDAR) del litoral i del Domini Públic Marítim-Terrestre (DPMT) de tot l’Estat espanyol.
- La meitat de les EDAR analitzades (144) presenten insuficiències o incompliments en el tractament de les aigües residuals o en la quantitat de mostres anuals analitzades.
- 51 EDAR incompleixen en algun dels paràmetres analitzats indicatius de contaminació, o mostren insuficiències en el sanejament de les aigües tractades, i 93 EDAR presenten les dades incompletes o insuficients.
- L’organització ecologista exigeix que es compleixi amb els requisits de tractament d’aigües i que s’ofereixi informació senzilla i accessible a la ciutadania.
En aquest primer informe s’analitzen les dades de 2019 corresponents a 288 EDAR, d’un total de 394 EDAR de més de 2.000 habitants equivalents (hab-eq) registrades al litoral i al DPMT. L’organització ecologista va sol·licitar la informació per aquest informe al llarg de l’any 2020 a les diferents comunitats autònomes, i va obtenir resposta per 247 d’elles.
En aquest document, s’analitzen els valors dels paràmetres de contaminació establerts en l’article 5 de l’RD 509/1996: sòlids en suspensió (SS), demanda bioquímica d’oxigen a cinc dies (DBO5) i demanda química d’oxigen (DQO), per a les aglomeracions urbanes superiors a 2.000 hab-eq.
A més, basant-se l’article 6 de l’esmentat RD, també s’han analitzat els valors de fòsfor i nitrogen de les EDAR de zones sensibles, però només de la comunitat autònoma d’Andalusia, ja que de la resta no s’ha obtingut la informació suficient.
Ecologistes en Acció destaca que també s’han de tenir en compte les autoritzacions d’abocaments, les quals tenen com a objecte la consecució dels objectius mediambientals establerts (OMA). Són en aquestes autoritzacions on es concreta la forma de mesurament i les concentracions o percentatges mínims de reducció de la contaminació en l’efluent. Atès que aquesta informació només ha estat possible obtenir-la a Andalusia, per a les altres comunitats autònomes els valors de les anàlisis són els descrits en el RD 509/1996.
De les 288 EDAR analitzades, la meitat d’elles (144) no han presentat cap tipus d’insuficiència ni incompliment, ni en els paràmetres analitzats ni en les dades facilitades. De les altres 144 EDAR, els resultats han estat els següents:
- 36 EDAR (12,5 %) incompleixen en un, dos o els tres paràmetres característics de l’abocament.
- 15 EDAR (5,5 %) mostren una insuficient depuració tot i que compleixin amb la normativa i / o la seva autorització d’abocament.
- 12 EDAR (4,2 %) presenten dades incompletes.
- 81 EDAR (28 %) mostren dades insuficients. En concret, són les dades relatives a tres comunitats autònomes: Catalunya, Múrcia i Illes Balears, que només mostren mitjanes anuals o valors qualitatius.
- Galícia i Canàries han facilitat un baix percentatge de dades dels seus EDAR, aportant només dades de l’40 % i 16 % respectivament.
La majoria de les EDAR de litoral analitzades en aquest informe aboquen les aigües al medi natural complint la normativa. No obstant això, Ecologistes en Acció veu amb preocupació que la contaminació produïda per les aigües residuals sigui molt superior a la permesa per la normativa que està en vigor des de fa 25 anys. A més, s’han de tenir en compte les següents consideracions:
- Els escassos valors analitzats a Catalunya, Illes Balears o Regió de Múrcia no permeten extreure una conclusió equivalent a la resta d’EDAR.
- S’han analitzat les EDAR de més de 2.000 hab-eq La Directiva indica que les aglomeracions menors de 2.000 hab-eq només estableix que disposaran d’un tractament adequat per a les seves aigües residuals, de la mateixa manera que les de menys de 10.000 hab-eq i aboquen en aigües marítimes (Art. 6 de el Reial decret llei 11/1995, que transposa a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva 91/271).
- Hi ha municipis actualment sense les EDAR en funcionament i que, per tant, aboquen les aigües al mig sense depurar (exemple de Gijón Est). Per aquest motiu, no han quedat reflectides en l’anàlisi d’aquest estudi.
- Tampoc queden reflectits els esdeveniments puntuals d’abocaments per mal funcionament de les EDAR o per l’ús de sobreeixidors en casos de grans esdeveniments de fortes pluges, de manera que es perd informació molt valuosa dels temps en què no s’han realitzat mostrejos a l’ conjunt de les aigües residuals. Aquesta informació únicament és possible obtenir-la tenint accés a les Declaracions Anuals d’Abocaments que el titular té l’obligació de lliurar de forma anual.
Clara Megías, coordinadora de l’informe i portaveu d’Ecologistes en Acció: «Aquest primer informe és una crida d’atenció a les administracions per una doble via, l’exigència de l’acompliment adequat d’aquelles EDAR que mostren incompliment, i la sol·licitud de transparència que permeti a la ciutadania tenir accés a aquesta informació d’una manera clara i senzilla «.
La entrada Situació del sanejament i depuració de les aigües residuals del litoral aparece primero en Ecologistas en Acción.
0 Commentaires